Netflix – framtiden är här?

I flera år har strömmande media var rejält eftersatt i Sverige i jämförelse med framförallt USA. Idag vill vi enkelt och smidigt kunna se film framför datorn, tv:n eller surfplattan, men valmöjligheterna har varit få och oftast har utbudet varit magert. Det vill Netflix nu ändra på när man lanserar sin tjänst i Sverige. Vi har  undersökt tjänsten under en dag.

Netflix startade som en vision i mitten av 90-talet när Reed Hastings hade tröttnat på förseningsavgifter hos sin lokala videokedja. 1997 startade han Netflix, som på den tiden var en uthyrningstjänst av DVD-filmer via posten. Numera står dock DVD-uthyrningen bara för 10% av företagets verksamhet i USA. Resterande 90% är strömmad film och tv. Med ett stort utbud och smidiga tjänster har Netflix snabbt blivit populärt i USA och nu kommer de till Sverige. Frågan är bara hur bra utbudet är, och om det är värt de 79 kronor i månaden som Netflix tar för sina tjänster i Sverige.

När jag kom till sidan gick det snabbt och smidigt att skapa ett konto och jag var snabbt igång med att svara på frågor som skulle hjälpa mig att hitta rätt i Netflix utbud. Netflix har i Sverige knutit avtal med SVT men TV4 har sagt nej, antagligen för att koncernen har en konkurrerande tjänst i Filmnet. Netflix vill inte svara på exakt hur många filmer och tv-serier de har, då de menar att detta är en siffra som kommer att ändras konstant, men uppgav till Svenska Dagbladet att Sverige har en av de bästa startutbuden som Netflix har haft i något land. Det låter onekligen lovande, men hur ser det uti realiteten?

När jag startade tjänsten möttes jag av en imponerande vy över filmer och tv-serier, och genom att ranka ett antal dök det upp fler och fler alternativ. Men jag valde att försöka ha en så stor bredd som möjligt. Netflix har ett avtal med branschen som påminner om de som Viasat och C More har, så de absolut senaste filmerna kommer du inte att finna här. Jag bestämde mig för att göra ett par sökningar på nya filmer. The Avengers, Safe House, Hunger Games fanns inte, vilket inte var någon större överraskning. Men Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, Hanna och Cop Out, filmer som nu har premiär på Viasat film, fanns inte heller. Så helt klart är Netflix inte något för den som är sugen på det allra senaste eller någorlunda nya titlar.

Jag valde nu att dyka lite djupare ner. Filmer som 200 Cigarettes, The Parent Trap och Wall Street hittades inte heller. En sökning på Marlon Brando gav tre träffar, Guys and Dolls, Gudfadern och Superman. Samtidigt kan jag inte klaga, då det finns ett gediget utbud av filmer från de sista 20-25 åren. Berätta inte för någon, Djävul i en blå klänning, Undergången och Lord of War var bara några av de intressanta titlar jag hittade. Vill du gå längre bak ser det däremot tunt ut just nu, att filmer som French Connection inte finns här förbryllar mig lite faktiskt. Sudden Impact är den enda Dirty Harry-filmen som finns med och samma sak med Mission: Impossible där endast den första finns med. Jag kunde inte hitta en enda film med Humprey Bogart i deras bibliotek vilket är riktigt svagt. Fans av 40- och 50-tals film skall inte söka sig till Netflix just nu.

Vad gäller tv-serier så är det samma blandade utbud. Första säsongen av Mad Men finns, medan vi får 4 säsonger av Breaking Bad. Lite äldre serier som Gilmore Girls, Alias och X-Files fanns inte med alls. Även gamla klassiker som The A-Team, Macgyver eller Mission: Impossible lyste med sin frånvaro. HBO fanns det inget från medan det fanns mycket från BBC, Spooks, Luther, Sherlock (dock bara första säsongen) för att nämna några.

De flesta filmerna presenteras i HD och har 5.1-ljud. Några har rapporterat att de haft svårigheter att få ut 5.1-ljud ur vissa filmer när de använder PlayStation 3 eller Xbox 360, men jag upplevde inte några sådan problem. Annars är det grymt smidigt att se på film via Netflix oavsett vad du väljer att spela upp den på. Jag drog igång en film på min dator, pausade den, plockade upp min surfplatta och kunde fortsätta precis där jag hade pausat. Sådant imponerar. Av allt jag testade var jag mest nöjd med konsolversionerna. Då det inte är lika lätt att söka på dem har Netflix gjort det mycket enkelt att bläddra genom många olika genrer för att få förslag som var skräddarsydda till mina val och de filmer jag hade sett.

Något annat som imponerar är det svenska utbudet. Jag hittade serier och filmer som Gynekologen i Askim, Selma, Fasadklättraren, Månguden, Smala Sussie, Storm, Godafton herr Wallenberg och Hundarna i Riga. Ett utbud där jag tror de flesta kommer att kunna hitta något som passar.

Så vad blir slutbetyget till Netflix då? Jag skulle vilja säga en 3:a. Bra interface över alla medium, lätt att navigera, enkelt att starta en film (mina barn hade inga problem med detta) och ett relativt stort utbud. Samtidigt finns det väldigt få stora titlar från i år, stora hål när det gäller film äldre än 25 år, nästan inget utbud alls från 50- talet och bakåt, samt problem med ljudet som vissa har, vilket drar ner betyget. Jag retade mig även på att jag inte kunde skapa en egen favoritlista.

Just nu erbjuder Netflix en gratis månad till alla, men om du använder denna länk kan du få det gratis till 31/12. Med andra ord så finns det gott om tid att testa om Netflix är något för dig.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

12 comments

 1. För mig är det extra smidigt och bra att det finns till xbox 360 och PS3 då de redan är kopplade till min TV. Kul, välkommen laglig streaming med prenumerationsavgift i stället för j-vla dyr pay-per-view!

 2. …Men de har ju inte några nya filmer, och inte heller de senaste säsongerna för tv serier… Men jag har trots allt signat upp mig, med spotify-länken, så jag skall i alla fall testa igenom det! Man kanske hittar några guldkorn trots allt!

  • Det stämmer,. en av nackdelarna med Netflix är helt klart deras utbud av nya filmer. Är du en person som köper mycket film varje månad är nog Netflix inget för dig. Detta är mer än tjänst för de som går till videohökaren varje fredag och hyr en godtycklig rulle.

 3. Jag har nu använt Netflix från dag 1 på svenska marknaden och är supernöjd. Visst, utbudet haltar i den mån att allt innte finns där, men det som finns är mycket sevärt. Tack vare begränsningarna i utbudet tog jag mig an tv-serierna Walking Dead och Bron och dokumentären Så jävla metal – idel fullträffar som jag nog inte skulle ha sett annars. Så här finns mycket av hög kvalitet.

  Dessutom älskar jag mulitplattformtänket. Som det nämns i artikeln så är den sömlösa integrationen mellan plattformerna grymt smidigt. Jag använder iPhone, iPad, dator och Netflix-appen i min blurayspelare (Denon). Jag imponeras inte lätt och har inte gillat någon streamingtjänst tidigare. Men just tillgängligheten och att de olika plattformana minns var i filmerna man stannade senare gör Netflix till en ”Killer app” i mina ögon.

 4. Nya filmer är dåliga filmer. – vacancy.se 😉

 5. Håller med Magnus. Vill man se nytt kan man köpa abonnemang på Voddler för samma peng, då får man endast filmer som är bortglömda om ett halvår. Och för storfilmer finns Filmnet och Viaplay i stort sett helt utan backlog. Nu när HBO verkar bli abonnemangsbaserat är jag övertygad om att för oss som gillar bra film (mixat med dåliga men roliga klassiker) kommer Netflix vara överlägset, så länge de uppdaterar utbudet med nyare/lika gamla/eller äldre filmer nån gång ibland…

 6. Jag har haft netflix i 1 månad nu. Jag började med att titta på alla avsnitt från V (12 st). Och har nu väntat på att återstående avsnitt skall dyka upp. Att inte ha alla avsnitt är lite grann som att stänga av filmen mitt i. För den sakens skull så får Netflix sänkt betyg från mig. Är det någon som vet hur ofta filmer och serier uppdateras? Men jag tycker ändå att deras utbud är bra, även om nya utgåver lyser med sin frånvaro.

  • Det beror på hur deras avtal ser ut men det man får räkna med generellt är ett par månader efter dvd-release. Filmbolagen vill få tid att sälja filmerna/tv-serierna innan de låter streamningtjänster få del av dem.

 7. Kontinuerligt, men inte i den takt man skulle önska är väl mitt svar på den frågan. Särskilt nya säsonger av TV-serier som du nämner, där har uppdateringen lyst med sin frånvaro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.