Need for Speed: Most Wanted (2012)

Nyinspelningar i filmvärlden är ett vanligt fenomen, det har förekommit ända sedan mediet var nytt för över hundra år sedan. Inom spelvärlden är det inte alls lika vanligt även om vi har börjat se fler och fler så kallade re-boots här också. Need for Speed: Most Wanted är en sådan re-boot.

2005 kom Need for Speed: Most Wanted ut och var ett av de första racingspelen till den nya generationens konsol, det möttes av bra kritik och sålde väl. Need for Speed har annars varit en spelserie som varit väldigt mycket upp och ner och har ibland fått onödigt mycket skit. Grunden i NFS har alltid varit arkadracing och det är där som spelet fungerar som bäst, att sladda runt i en stad med polis hack i häl och bränna av nitro. Tyvärr har de senaste åren inte producerat bra titlar, Carbon, Prostreet och The Run har alla varit ganska mediokra titlar där det känns mer som EA försökt pressa ut pengar än att faktiskt ge oss en bra produkt. Men för två år sedan kom Hot Pursuit som var ett av de bästa racingspelen de sista tio åren om du frågar mig, EA använde sig då av Criterion Games, skaparna av Burnout. Nu har de fått förtroendet att göra NFS: Most Wanted.

Med tydlig inspiration av Burnout Paradise utspelar sig NFS: Most Wanted i en helt öppen stad, Fairhaven. En intressant detalj är att alla bilar är upplåsta redan från början. Istället för att köpa dem för pengar måste du hitta dem och så fort du hittar en bil kan du hoppa in i den och köra iväg. Ett kul grepp som gör att man slipper traggla runt med halvdåliga bilar större delen av spelet innan man har råd att köpa de riktigt coola bilarna. Här är det dock så att de mest eftertraktade bilar är gömda på riktigt snillrika ställen så det räcker inte med att åka runt på gatorna och leta efter dem. Det går att modifiera din bil med olika uppgraderingar, men istället för att köpa dem för pengar vinner du dem i lopp. Varje bil har 5-6 olika lopp med ökande svårighetsgrad där du kan vinna allt ifrån nitro till lättare chassi till självuppblåsbara däck. Funktionen Easy Drive ger dig snabbt information om vilka lopp som är tillgängliga och hur du hittar till dem.

Loppen är en annan sak som påminner om Burnout, även om det ett antal checkpoints så är det mer eller mindre upp till spelaren hur han tar sig till varje checkpoints. Det finns även en massa billboards och grindar att ha sönder samt bensinstationer du kan åka igenom för att laga dig snabbt. Det populära autolog-systemet återvänder och är ytterligare förfinat, spelet håller ännu bättre koll på hur du rankar dig mot dina kamrater och genom att slå deras tider kan du få extra speed points. Allt du gör i spelet genererar speed points och du rör dig snabbt upp på spelets Blacklist där de tio mest eftersökta bilarna finns. När du nått upp till en viss poäng kan du utmana en av dessa och genom att vinna loppet och sedan krocka deras bil får du tillgång till denna. Dessa lopp är extra intressanta då du inte har en viss bil till ett visst lopp utan det är upp till spelaren att själv hitta den bil och taktik som passar dem bäst.

Online är en annorlunda upplevelse, det är som att blanda ett sandboxspel och lopp. När du går online ser staden likadan ut och kartan talar om för dig vart du skall åka. Kör dit så fort som möjligt för extra bonuspoäng och när alla spelare är samlade är det dags för race/uppdrag. Du vet i förväg inte vad vilket lopp som skall köras så racingen kan bli lätt kaotisk när väl loppen börjar. Tyvärr är det inte alltid glasklart heller vad som skall göras och en hel del onlinelopp slutar i allmänt kaos. Criterion hade behövt jobba lite mer med denna del.

Need for Speed: Most Wanted är inget revolutionerande spel, snarare tvärtom. Criterion har använt sin trygghetskudde när man skapat spelet och gjort det som man vet att man klarar av bäst. Men det spelar lite roll för om Criterion är riktigt bra på något så är det att skapa underhållande och fartfyllda bilspel som du bara måste fortsätta spela, och NFS: Most Wanted är ytterligare en fullträff i den kategorin.

 

Nyinspelningar i filmvärlden är ett vanligt fenomen, det har förekommit ända sedan mediet var nytt för över hundra år sedan. Inom spelvärlden är det inte alls lika vanligt även om vi har börjat se fler och fler så kallade re-boots här också. Need for Speed: Most Wanted är en sådan re-boot. 2005 kom Need for Speed: Most Wanted ut och var ett av de första racingspelen till den nya generationens konsol, det möttes av bra kritik och sålde väl. Need for Speed har annars varit en spelserie som varit väldigt mycket upp och ner och har ibland fått onödigt mycket…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.