Need for Speed: Heat

Need For Speed Heat är det 24:e spelet och kom samma år som serien fyller 25 år. Det är det fjärde spelet i serien som svenska Ghost Games är ansvariga för. Det förra, Paypack, var en ganska dålig titel men det verkar som Ghost Games har lärt sig av sina misstag för Heat är det bästa spelet i serien på bra länge.

Need For Speed har alltid varit arkadracing när det är som bäst eller sämst. Det har funnits gott om bra spel i serien men också gott om riktigt dåliga spel. Oftast blir det dåligt när man försöker fokusera för mycket på att berätta en historia och för lite på själva racingen. Framförallt det som är obligatoriskt i dessa spel, kampen mellan spelaren och polisen. Denna gång finns det också en bakgrundshistoria. En ung person (du får välja kön) kommer till Palm City efter att polisen försökt slå ut en lokala racingscenen och bestämmer sig för att försöka bevisa för alla att han är nästa racingstjärna.

Som tur var är historien typ det och istället är det fokus på att köra bil, fort. Här finns inga loot boxes, onödiga historier, fåniga mellansekvenser med riktiga skådespelare. Istället är det ren racing som gäller. Inget annat. Och det är uppfriskande med en spelserie som kan ta två steg tillbaka och se vad som behövs. Du börjar med en rätt så skruttig bil som du sedan kan byta ut mot något bättre. Eller inte om du vill. Det har alltid gått att göra uppgraderingar i NFS men här tar man det till en ny nivå. Du kan nämligen byta ut hela motorn om du vill för att uppgradera din bil och fortsätta köra den. Så har du blivit förtjust i din skitsnabba Honda som tar kurvorna perfekt kan du bara byta motorn för att kunna fortsätta att tävla med den. Ett lyckat koncept då jag hittade några favoritbilar tidigt som jag ville fortsätta med.

Vad det gäller tävlingar kommer de i två stilar, antingen ren racing eller drifting, som de är med de flesta spelen nu. Du behöver olika bilar för detta. I början är allting gatulopp men ganska snabbt får du köra en del offroad och behöver bilar som är anpassade för detta också. Men Ghost Games har gjort ett smart system där när du åker till lopp väldigt lätt kan byta bil innan loppet startar. Så du minimerar tiden du behöver åka tillbaka till ett garage.

Det finns även två tider du kan köra lopp på. Under dagen är allting organiserat och du tjänar pengar som du kan spendera på nya bilar och uppgraderingar. Men det är på natten du får ihop reps som gör att du stiger i status och kan köra mer prestigefyllda lopp. Det gäller att balansera detta på ett bra sätt. Här finns det en sak jag störde på mig. I början är det sjukt svårt att klara sig på natten om polisen får nys på dig. Din bil är alldeles för långsam för att åka ifrån. Men ett par timmar in i spelet kan du blåsa ifrån dem utan större problem. Det känns inte som Ghost Games lyckades hitta rätt balans här.

Annars finns det en hel del att göra i denna virtuella representation av Miami. Det myllrar av sidoaktiviteter och de som är hitta allt kommer att ha många timmar framför sig. Gillar du racingspel med bra arkadkänsla är NFS Heat helt klart ett spel för dig. Det var länge sedan jag hade så här kul när jag spelade ett NFS-spel.

Need For Speed Heat är det 24:e spelet och kom samma år som serien fyller 25 år. Det är det fjärde spelet i serien som svenska Ghost Games är ansvariga för. Det förra, Paypack, var en ganska dålig titel men det verkar som Ghost Games har lärt sig av sina misstag för Heat är det bästa spelet i serien på bra länge. Need For Speed har alltid varit arkadracing när det är som bäst eller sämst. Det har funnits gott om bra spel i serien men också gott om riktigt dåliga spel. Oftast blir det dåligt när man försöker fokusera…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.