Narcos

Narcos

Bild 1 Narcos

 

Netflix har skämt bort oss med välgjorda teveserier och Narcos – om 80-talets kokainkrig är inget undantag. Stämningen sätts redan under förtexterna med smäktande latinamerikansk musik och gamla klipp med den riktige Escobar och en kamera som sveper förbi högar med dollarsedlar och fagra kvinnor och vidare över flygbilder längs den Colombianska slätten.

Historien om knarkkungen Pablo Escobar är fylld av våld, korruption, pengar och en oerhörd mängd kokain. Berättelsen är samtidigt en historielektion om knarkets väg genom Latinamerika, till den stora kunden USA och alla politiska maktspel som följde i dess väg. Pablo Escobar ville framstå som folkets hjälte. Men han var bara sig själv och familjen närmast. När det gällde förhandlingar gavs motståndarna två val: Plata o Plomo – silver eller bly, dvs pengar eller en kula i pannan.

Hans motståndare var många; politiker, gerillan och inte minst polisen. Direkt i första avsnittet hörs en berättarröst som tillhör DEA-agenten Steve Murphy spelad av Boyd Holbrook, vars jakt på Escobar vi följer parallellt med att Pablo mutar varenda politiker i landet. Murphys kompanjon Pena, spelas av Pedro Pascal(Game of Thrones) I övrigt är det övervägande skådespelare från latinamerikanska länder som medverkar, vilket i sig ökar autenticiteten i serien.

Bild 2 Narcos

 

Allt är väldigt snyggt filmat. Handkameran är på. Men här fyller den en funktion och anpassas efter scenernas tempo. Fokus ligger med all rätt på handlingen. Murphy spelas trovärdigt, liksom Pena, men det känns som att det skrapas lite på ytan och vi kommer inte riktigt ner i djupet av deras personligheter. Den karaktär som verkligen sticker ut är naturligtvis Pablo Escobar, som spelas ypperligt av Wagner Moura. Han är magnifik i en stilstudie om hur en sann psykopat fungerar – familjefadern som blir ett missförstått barn när han blir ifrågasatt och motsagd, för att i nästa stund sitta med kusinen och kryssa för bilder på de politiker som skall ”elimineras.” Plata o Plomo.

 

Bild 3 Narcos

Det är drivet i berättelsen, dialogen och det snygga fotot som höjer intrycket av den här serien. Verklighetsanknytningen och att hälften av dialogen är på spanska gör naturligtvis sitt till. Det är redan bestämt att serien skall få ytterligare en säsong. Den väntar vi gärna på, förhoppningsvis med ännu mer av karaktärsutveckling och djup i berättelsen.

Narcos   Netflix har skämt bort oss med välgjorda teveserier och Narcos - om 80-talets kokainkrig är inget undantag. Stämningen sätts redan under förtexterna med smäktande latinamerikansk musik och gamla klipp med den riktige Escobar och en kamera som sveper förbi högar med dollarsedlar och fagra kvinnor och vidare över flygbilder längs den Colombianska slätten. Historien om knarkkungen Pablo Escobar är fylld av våld, korruption, pengar och en oerhörd mängd kokain. Berättelsen är samtidigt en historielektion om knarkets väg genom Latinamerika, till den stora kunden USA och alla politiska maktspel som följde i dess väg. Pablo Escobar ville framstå som…

Review Overview

Betyg

78

About Jan T Larsson

Film och teveserie intresserad frilansjournalist, med många favoriter bland tv-serier - The Wire, Sopranos, GOT, Homeland, House of Cards. Musikintresserad. Spelar gitarr med hyfsat gehör och lite av det där musikörat går igen i lyssnandet efter tonfall i berättelser på film, tv och böcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.