När kabel-tvn lämnade byn

I november förra året bestämde jag mig. Kabel-tvn skulle sägas upp. När jag ringde till Tele2 blev jag mött med förvåning. Ska du inte ens ha kvar grundutbudet, frågade de mig. Jag svarade i samma anda som Howard Beale: ”I’M AS MAD AS HELL, AND I’M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE!” Det var så här upproret började.

Tyko

Början på julilska.

Det var en novemberkväll förra året det gick upp för mig, under tiden digitalboxen skulle uppdatera sig själv för femtielfte gången samma månad, att jag inte längre ville stödja kabel-tv-bolagen. Trots att det inte var december kände jag något som liknade Tyko Jonssons julilska. Varför betalar jag för en produkt som inte ger mig det jag vill ha och dessutom inte har utvecklats sedan kabel-tvns födelse? Jag satt framför boxen, som fortfarande höll på att göra den helt till synes verkningslösa uppdateringen, och skakade på huvudet. Jag var överraskad och förundrad över varför jag betalade nästan 650 kr per månad för att familjens olika intressen skulle täckas och vi var inte ens nöjda med produkten.

Själv ville jag kunna se på Championsleaguefotbollen och Zlatans matcher i vilken klubb han än valde att spela i. Det medförde att jag måste ha Viasat Sport-paketet och TV4-paketet. Inte nog med det sändes en del av matcherna på TV4 Sport Xtra som givetvis, som enda TV4-kanal, inte ingick i TV4-paketet. Kanalen fick köpas löst för 39 kr i månaden. Samtidigt fick jag betala för en hel drös med kanaler som jag inte hade något intresse i alls eller ens nyttjade en enda gång. Grabben ville ha barnkanalerna och frun ville ha Discovery Channel. Givetvis var samtliga paketerade i olika inte överlappande paket och slutnotan hamnade med marginal över 600 kr per månad. Uppsägningstiden var dessutom tre månader oberoende av om det var ett paket eller en extra kanal jag köpt till. Konstigt nog kunde de koppla in kanalerna inom 20 minuter men det tog alltså tre månader att koppla ur dem.

Zlatan

Frihet!

Hur många kanaler tittade vi på då? En snabb inventering visade att vi hade nästan 100 kanaler och tillsammans tittade vi på tolv stycken de senaste månaderna. Vi konstaterade även att vi aldrig tittade på kanalerna i grundutbudet i direktsändning utan tittade uteslutande via respektive play-tjänst när det passade oss. Livet som förälder i kombination med intåget av play-tjänster betyder att tv-tablån som vi växte upp med inte hade någon betydelse längre. Netflix utgjorde en stor del av tittandet också och det var faktiskt väldigt få timmar vi tittade på program som sändes på utsatta tider. Friheten att själv få välja att titta på det vi ville när det passade oss.

När jag började kolla igenom alternativen insåg jag att det inte gick att knåpa ihop familjens behov genom att välja à la carte-kanaler och smart navigera genom det minerade paket-landet. Det var stört omöjligt att få ner kostnaden och fortfarande få de kanaler vi ville ha. Dessutom erbjöds inte BBC-kanalerna som jag ville ha i någon form alls. Det var ungefär här det sakta började bubbla av irritation i mig. Jag började fundera vilka förbättringar som skett inom kabeltv de senaste åren och det enda som jag kom på var HD-upplösning och matchbiljett, varav det senaste fungerat sisådär från min erfarenhet. På de senaste 30 åren är den enda förbättringen bättre bild och ljud och en massa kanaler som jag inte är ett dugg intresserad av men som fyller ut kanalnumren på digitalboxen. Reklamen är ständigt närvarande trots jag betalar för kanalerna och dessutom inskränktes min valfrihet i form av kanalpaket och krypteringsavgifter som jag historiskt redan en gång betalat för. Don’t get me started angående det.

Berglins

© Jan och Maria Berglin

Genast börjar jag undersöka möjligheterna att köra via internetfibern som vi har kopplad till villan och jag insåg att det är precis samma skit som erbjuds på IPTV-sidan och att det är bara två leverantörer i Sverige varav den ena kunde inte leverera till vårt hus. Samma paket. Ingen valfrihet. Inga extra möjligheter eller förbättrade funktioner med att vara inkopplad via nätet. Det enda som skilde var att signalen in kom via fiber istället för tv-kabeln och in i samma box som innan med samma värdelösa gränssnitt. Vid det här laget kände jag mig som en förorättad Berglin-gubbe och brast ut i ett ”Nämen vaf …”.

Ska det verkligen vara så här? frågade jag mig själv. Desperat började jag kolla på alternativet att köpa ett parabolutbud och när jag förstod att det här också var samma typ av snabbmicrade och smaklösa tv-meny som tidigare fast serverad i en wokpanna på taket. Insikten vad som serverats mig fick mig att ta till handling. Nu ska skiten ut. Aldrig för mitt liv ska jag bidra till en produkt som på inget vis vill göra min tv-upplevelse bättre eller gynna mig som kund. Med elva månader kvar på mitt abonnemang ringde jag Tele2 och sa upp rubbet. Jag sa till och med upp abonnemanget på kabeln som går in till huset. Jo för det är så att du som husägare får du betala en månadskostnad för att de har sin kabel på din tomt. Sug på den! Jag blev informerad att om jag efter urkoppling skulle vilja återansluta mig skulle det innebära en avgift på 2500 kronor. Tack, men nej tack.

Jules

Paket?

Några veckor senare kommer en ung kille från Viasat och ringer på för Tele2s räkning. ”Jag har sett att ni har sagt upp kabel-tv-paketet”, säger han och fortsätter, ”får jag erbjuda ett bra pris på ett paket så att du stannar kvar som kund. Ett paket som …” . Trots decemberkylan och snöflingorna som landade mot ansiktet kunde jag inte hålla mig kall. Jag kände mig som Jules Winnfield när jag pekade med fingret mot honom och sa ”säg paket en gång till. I dare you. I double-dare you, motherfucker. Säg paket en förbannad gång till …”. Ja det kanske inte var exakt så, men nära nog i alla fall. Fortsättningen var en monolog från min sida där jag förklarade för försäljaren varför jag inte ville ha nåt paket eller kabel-tv för den delen heller. Varför hans bolag skulle gå samma meteoritöde till mötes som dinosaurierna om de inte ändrade på sitt koncept. Hur jag skulle ta varje tillfälle att uppmana mina vänner att säga upp sina abonnemang. Varför Netflix är ett mycket bättre alternativ till kabel-tv för konsumenten och att anledningen är att de lyssnar på vad vi vill ha istället för att försöka tvinga på oss paket med innehåll som inte han vill ha. Tyst, blek och förfärad lommade han iväg ut i snöstormen med sina ovälkomna paket. Han försökte inte ens komma med ett enda motargument eller ett välsmort säljsnack. Snön fortsatte att falla och jag förstod att det här var början på en riktigt god jul med helt andra paket som istället skulle vara fyllda med sådant jag ville ha.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

4 comments

  1. Yepp så är det. Vi har klarat oss utmärkt utan tv i ett par månader nu. Jag kan inte påstå att jag märker någon skillnad i mitt liv, förutom att jag har mer pengar helt plötsligt.

  2. Shit va bra! Har aldrig skaffat någon kabel tv. Fortsätt för helsike skriva mer om dina äventyr i kabel lösa landets öppna vidder…

  3. Mycket bra kåseri! Längtar till en fortsättning om hur det fungerar nu, då jag inte själv vågar ta steget …

  4. Mats Lundberg = William Wallace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.