Naked

År 2000 hade den svenska lågbudget-rullen Naken premiär. I fredags släpptes den amerikanska versionen Naked på streamingtjänsten Netflix. De flesta av tjänstens ”egna” filmer har inte varit kritikerrosade hittills, vi har bland annat fått se Adam Sandler i den horribla komedin The Ridiculous 6. Frågan ni ställer er själva borde rimligtvis vara:- Är Naked en komedi värd min tid?

Upplägget är välbekant om du har sett den svenska förupplagan med Henrik Norberg i huvudrollen. Denna gången spelas huvudkaraktären, Rob Anderson, av Marlon Wayans. Kvällen innan sitt bröllop spårar ur och han vaknar naken i en hotellhiss. På andra sidan av staden väntar hans blivande fru Megan, spelad av Regina Hall. Stressad, naken och försenad försöker Rob ta sig till sin fru. Flera motgångar senare, befinner han sig i det lokala häktet. När kyrkklockorna ringer transporteras han en timme tillbaka i tiden och återupplever samma sextio minuter om och om igen. Redan år 2000 kändes originalet som en budgetversion av klassiska Måndag hela veckan med Bill Murray. Naked känns som en oförtjänt dyr kopia av den svenska filmen. Filmskaparna försöker inte ens förklara tidsparadoxen och huvudkaraktären Rob utnyttjar sina möjligheter alldeles för knapphändigt. Om man skall säga något gott om svenska Naken, är det att de svenska filmskaparna Mårten och Torkel Pettersson lät sin huvudkaraktär balla ur rätt ordentligt. Hade inte ni passat på att balla ur om era handlingar inte fick några konsekvenser?

De båda huvudrollsinnehavarna är främst ihågkomna för sina roller i komedifilmen Scary Movie. Redan här började mina varningsklockor ringa. Inte för att de nödvändigtvis är dåliga skådespelare, men för att jag än idag aldrig har sett en film med dessa skådespelare som jag gillar. Naked har ett ovanligt dåligt manus för en komedifilm, de flesta komedier lyckas i alla fall få sina tittare att skratta högt åtminstone EN gång. Flera av karaktärerna har dåligt grundade motiv för sina handlingar och skådespelarna får leverera skämt som jag tror att många av ni läsare hade kunnat skriva bättre.

Svaret på ”er” fråga i ingressen är ett rungande nej. Netflix försvagar sitt varumärke genom att satsa på så här dåliga filmer. Hur dålig The Ridiculous 6 än var, fick den åtminstone mig att skratta några enstaka gånger. Naked fick mig att önska att jag såg om det svenska originalet istället, en film jag vill minnas att jag tyckte var rätt usel. Idéen verkar vara producera billigt content som ändå generar hyfsat höga tittarsiffror. Då hävdar ändå skaparna till originalfilmen att en dag under inspelningen av amerikanska versionen kostade mer än vad Naken hade i budget totalt.

År 2000 hade den svenska lågbudget-rullen Naken premiär. I fredags släpptes den amerikanska versionen Naked på streamingtjänsten Netflix. De flesta av tjänstens "egna" filmer har inte varit kritikerrosade hittills, vi har bland annat fått se Adam Sandler i den horribla komedin The Ridiculous 6. Frågan ni ställer er själva borde rimligtvis vara:- Är Naked en komedi värd min tid? Upplägget är välbekant om du har sett den svenska förupplagan med Henrik Norberg i huvudrollen. Denna gången spelas huvudkaraktären, Rob Anderson, av Marlon Wayans. Kvällen innan sitt bröllop spårar ur och han vaknar naken i en hotellhiss. På andra sidan av staden väntar hans blivande fru Megan,…

Review Overview

Betyg

20

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.