My Little Pony: The Movie

Eftersom My Little Pony-serien från 80-talet var så helig för mig i barndomen dröjde det länge innan jag ville se något av Friendship is Magic, rebooten som kom 2010. Inte förrän i fjol när jag upptäckte att stora delar av serien fanns på Netflix vågade jag mig ur min bekväma 80-talsbubbla och satte en försiktig men nyfiken hov i nutiden. Det kan vara ett av mina livs bästa beslut! Karaktärerna, deras berättelser och framförallt personliga utveckling betyder nu väldigt mycket för mig. Det har till och med hänt att serien har berört mig såpass att en tår runnit nerför min kind. Frågan är då hur något som kommit att bli så heligt för mig igen gör sig i storformat, nämligen en långfilm på bio.

Songbird Serenade, spelad av Sia, är huvudattraktionen i Twilights festival.

Allt börjar med en festival som huvudponnyn Twilight Sparkle, prinsessan av vänskap, anordnar och hela staden är full av liv och aktiviteter. Mitt i all färgrik idyll kommer ett mörkt moln på himlen och ur det en illavarslande zeppelinare. Här kliver Tempest Shadow fram, en av filmens ”bad guys” och begär alla ponnyers underkastelse. Hon förstenar de andra prinsessorna för att stjäla deras magiska krafter åt sin chef, Stormkungen. Twilight Sparkle och hennes bästa vänner lyckas fly undan tumultet och försöker hitta ett sätt att rädda sin stad Ponyville.

Frågar du mig är det här en ganska generisk historia och det var ungefär det jag förväntade mig efter att ha sett trailern för första gången. Det finns inget spännande eller nytt runt hörnet och jag vet med all säkerhet att serien kan prestera bättre än den här förutsägbara berättelsen. Flera av dubbelavsnitten har trots allt varit riktiga nagelbitare.

Misslyckandet ligger främst i händerna på själva konflikten och de som skapat den, nämligen Tempest Shadow och Stomkungen. Deras karaktärsdesign tillhör bland den sämsta jag sett i Friendship is Magic. Tempest Shadow är inte helt olik Kung Sombra som jag anser vara den minst estetiskt tilltalande i serien. Det hjälper inte att hennes sidekick, Grubber, är avskyvärd och förstör varje intimt ögonblick med sina dåliga vitsar då Tempest Shadow står i rampljuset. Hennes boss, Stormkungen har flera personlighetsdrag av en annan karaktär från ponny-universumet vid namn Discord, en pajas som lever för att skapa kaos på mestadels ”skojiga” sätt. Det är alltså inte en komplimang åt en så kallad ond, mörk varelse som ska skapa rädsla, då han snarare som mest skapar ett ryck på axlarna.

Tempest Shadow, i jakten på Twilight Sparkles magiska krafter.

Vill man se en riktigt bra bad guy rekommenderar jag avsnitten med Starlight Glimmer. Slutstriden här har ett slags Groundhog Day-tema och dessutom hon bär på ett mörker inom sig av enorma proportioner. Hon tar inte några genvägar för att ta ponnyerna dit hon vill utan använder sig bland annat av allt från hjärntvätt och sektledarskap. Trots sitt snälla och gulliga yttre är hon alltså ett riktigt monster och filmen kan lära sig av att se i backspegeln eftersom de misslyckats med att röra sig framåt på den här punkten. Det är min känsla att varken Tempest Shadow eller Stormkungen kommer att hamna i stallet tillsammans med de mest minnesvärda skurkarna.

Starlight Glimmer sänder kalla kårar längs ryggraden!

Nästa steg i fel riktning skulle jag tycka är musiken, en del av filmen där orginalitet återigen lyser med sin frånvaro. Bortsett från kändis-ponnyn Sias eget nummer är låtarna inte särskilt minnesvärda. En enligt mig närmast perfekt musikalisk ponny-film är Equestria Girls: Legend of Everfree som jag kan rekommendera till alla ponny-fans och deras vänner, för att inte tala om musikklassiker som B.B.B.F.F. och Winter wrap up från TV-serien.

Trots alla negativa pikar är inte allt pest och kolera för det hände ett flertal gånger att jag skrattade högt för mig själv. Humorn är filmens styrka och vare sig man känner ponnyerna väl eller inte så tror jag att den som tittar kommer att finna komiken mellan de olika scenerna. Ponnyerna är redan kända för att vara härligt expressiva varelser och Pinkie Pie, den helrosa ponnyn, stjäl showen vid flera tillfällen med sina ansiktsuttryck och knäppa påhitt. Det är dessutom en otroligt vacker film med sina olika miljöer där färgschemat kan få vilken Pegasister eller Brony som helst att känna sig varm inombords.

Slutligen kan jag säga att den här filmen inte är riktad åt mig. Det är absolut inte chockerande att den främst är riktad mot barn men jag kan inte hjälpa att bli lite besviken då jag vet att den har vunnit en stor skara vuxenfans, likt mig själv. Filmen saknar ett visst djup som finns i serien. De gripande elementen saknas och träffar inte lika hårt men jag kan tänka mig att barn har mer överseende. Trots att filmen inte utvecklar på ponny-världen känner jag ändå att den fyller en plats och funktion i Friendship is Magic-sviten.

Bästa vänner för alltid.

Eftersom My Little Pony-serien från 80-talet var så helig för mig i barndomen dröjde det länge innan jag ville se något av Friendship is Magic, rebooten som kom 2010. Inte förrän i fjol när jag upptäckte att stora delar av serien fanns på Netflix vågade jag mig ur min bekväma 80-talsbubbla och satte en försiktig men nyfiken hov i nutiden. Det kan vara ett av mina livs bästa beslut! Karaktärerna, deras berättelser och framförallt personliga utveckling betyder nu väldigt mycket för mig. Det har till och med hänt att serien har berört mig såpass att en tår runnit nerför min…

Review Overview

Betyg

60

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.