My friend Dahmer

1960 föddes Jeffrey Lionel Dahmer. Han var ett till synes normalt barn fram till tonåren. Där började han förändras, och den här filmen är början på den tiden.

Jeffrey Dahmer är en ung kille som lever i en udda familj där hans mor är psykiskt sjuk och påstår sig se ufon och andra märkliga saker. Jeffrey tycker även om biologi och främst skelett och inälvor. Han är väldigt ensam och har inga kompisar. Tills en dag då han får för sig att få spasmiska anfall i skolkorridoren bara för att dra uppmärksamheten till sig. Några grabbar tycker att han är jätterolig och startar en Dahmer-fan club och alla börjar umgås. Men Jeff slutar aldrig tänka på hur en människas insida ser ut. Det här är början på berättelsen om den beryktade seriemördaren Jeffrey Dahmer.

Till en början verkar My friend Dahmer vara en lite småudda high school film med stundtals drama, stundtals komedi. Men den är mycket, mycket mörkare än så. Det är ingenting som uppenbaras direkt, mer än att han är en enstöring och saknar vänner. Filmen är baserad på serie-albumet med samma namn, skriven och tecknad av Jeffrey’s vän Derf Backderf som var med och startade The Dahmer Fan Club. Filmen känns till en början svår att placera. Den är bitvis konstig och man undrar ibland vad sjutton det är som händer. Men när filmen når sitt slut så börjar man förstå hela innebörden. Det är en svår film att greppa och jag tyckte till en början att den var ganska dålig, men efter att ha funderat länge kring filmen så är det en rätt bra film.

Som jag nämnde i slutet på första stycket så är detta början på historien om en seriemördare, men vänta er inga brutala scener med mängder av blod, den här filmen är på något sätt mer skrämmande än så. Man får följa Dahmer och se hur han mår. Ingen i hans omgivning uppfattar hans mående och att något inte står rätt till. Jag har aldrig tidigare hört talas om Jeffrey Dahmer, men efter att ha läst på om honom så är det en väldigt skrämmande historia. Denna film hade lätt kunnat få en uppföljare som går in mer på hans ”yrkessamma” år som seriemördare och bli väldigt mörk och brutal. Men spänningen och undran över vad som sedan hände efter My Friend Dahmer önskar jag förbli endast tankar.

Skådespelet är riktigt bra. Den nu vuxna barnskådisen Ross Lynch är otroligt bra som den udda Jeff. Kameraarbetet och soundtracket lyckas fånga en speciell känsla hos tittaren. och det osar en dyster stämning i 1970-talets Ohio. De går fram och nosar på seriemördaren Dahmer, men inte släpper ut den utan den får ligga på ytan hela tiden. Man sitter på spänn och väntar när något kommer hända, men det händer aldrig. En rätt trevlig känsla av frustration på något sätt.

1960 föddes Jeffrey Lionel Dahmer. Han var ett till synes normalt barn fram till tonåren. Där började han förändras, och den här filmen är början på den tiden. Jeffrey Dahmer är en ung kille som lever i en udda familj där hans mor är psykiskt sjuk och påstår sig se ufon och andra märkliga saker. Jeffrey tycker även om biologi och främst skelett och inälvor. Han är väldigt ensam och har inga kompisar. Tills en dag då han får för sig att få spasmiska anfall i skolkorridoren bara för att dra uppmärksamheten till sig. Några grabbar tycker att han är…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.