Mutiny on the Bounty

Påkostad historieskildring med självaste Marlon Brando i en av de bärande rollerna.

1787 sätter Bounty segel från England under befäl av kapten William Bligh (Trevor Howard). Resans mål är Tahiti där man tänker hämta brödfrukt för vidare transport till Jamaica, där växten förhoppningsvis kommer frodas och fungera som en billig källa till näring för öns slavar. Det visar sig bli en vansklig expedition och besättningen tvingas kämpa mot havets skummande vrede såväl som kapten Blighs tyranniska styre ombord på skeppet.

Detta är ett matinéfilmsäventyr av det klassiska slaget. Ta bara en sådan sak som att speltiden ligger på dryga tre timmar och inkluderandar både en overture, intermission och entr’acte. Det förmedlar en påtaglig mastodontfilmskänsla som tillhör en svunnen tid. Mutiny on the Bounty är onekligen en påkostad produktion och det märks i allt från scenografin till den pampiga orkestermusiken. Att det byggdes en sjöduglig och fullskalig replika av HMS Bounty för filminspelningen vittnar en hel del om projektets magnitud. Filmen erhöll för övrigt ett flertal Oscarsnomineringar, men fick erkänna sig besegrad av tunga konkurrenter som Lawrence of Arabia och The Longest Day.

Manuset är välskrivet och även om större delen av filmen utspelar sig på ett fartyg så håller intrigen intresset vid liv. Det finns dessutom flera imponerande sekvenser som visar att man kan iscensätta dramatiska och spektakulära scener utan hjälp av avancerad CGI. Men allt är inte vita sandstränder och färgglada blomsterkransar. Den förhållandevis skeva kvinnosynen där Tahitis kvinnliga invånare porträtteras som lättfotade och älskogstörstande individer som gladeligen bjuder ut sig till “den vite manen” känns till exempel inte särskilt tilltalande.

Vi får även ta del av en stabil skådespelarensemble. Marlon Brando skänker stjärnglans åt rollistan och uppvisar en härlig självsäkerhet i rollen som den egensinnige och tämligen självgode Fletcher Christian. Den enskilt bästa prestationen står emellertid Trevor Howard för i rollen som William Bligh. Sällan har en sådan hatisk och sadistisk tyrann skådats på vita duken och varje blick eller mening som kaptenen yttrar fullkomligt dryper av förakt och hjärtlöshet.

Utgåvan är en trevlig bekantskap som ger oss en fint restaurerad bild med färgstark och härlig Technicolor-lyster. Ljudspåret har konverterats till DTS-HD MA 5.1 och det låter bra, även om ljudbilden är tämligen framtung och surroundkanalerna inte utnyttjas i någon större utsträckning. Mutiny on the Bounty är förmodligen inte filmen som audiofilerna plockar fram när de vill visa vad deras påkostade ljudsystem går för.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.