Mupparnas bästa musikaliska ögonblick i första säsongen (9-1)

De nio bästa musikaliska stunderna i första säsongen av The Muppet Show är magiska. Om du missat de tio något mindre magiska ögonblicken hittar du dem här. Man kanska kan tycka att signaturmelodin hade varit självklar bland topplaceringarna men den är så given att jag hoppade över den. Jag kan dock avslöja att jag sjöng med i inledningen till alla de 24 avsnitten när jag tittade på avsnitten. ”It’s time to get things started on the most sensational, inspirational, celebrational, Muppetational, this is what we call THE MUPPET SHOW”

9. Sax and Violence

Saxofonisten Zoot är helt makalöst cool. Dave Goelz sköter dockan utmärkt och för det mesta kan man inte tänka sig att det är en handdocka man tittar på. Här får han besök av den störande Mahna Mahna-snubben. Titeln refererar till pilotavsnittet Sex and Violence som var ett tidigt försök att göra en TV-serie med Mupparna.

8. To Morrow

En fyndig text och en melodi som man blir glad av, men som så ofta låter Jim Henson underbart dyster när han sjunger.

7. I’ll Know

Wayne och Wanda presenteras alltid av den amerikanska örnen och republikanen Sam. Wayne och Wanda lyckas aldrig ta sig igenom sina sånger eftersom saker går fel. De slår till varandra eller får någonting i huvudet. Den här är lite annorlunda och därför bäst.

6. Cottleston Pie

Rowlf är en underbar liten artist som gärna spelar dirigenten Nigels sånger likaväl som han hjälper Electric Mayhem. Men bäst verkar han trivas när han får spela själv. Kolla hans händer, speciellt i slutet. Jag förstår fortfarande inte hur de fått spelandet att se så realistiskt ut. Låten innehåller ett vackert tonartsbyte som valfri schlagerartist hade sålt sina barn för.

5. Mr. Bassman

Det svänger som tusan när Floyd och Scooter släpps lösa i denna gamla favorit. Det är svårt att inte börja dansa.

4. Fever

Många gånger tog gästartister sig själva på alldeles för stort allvar och ville bara göra sin vanliga grej medan några muppar tittade på dem. Rita Moreno bjöd på sig själv och är därför den enda gästartisten som sjöng någonting som är värt att komma ihåg och titta på igen i första säsongen. Animal är i toppform och det är inte bara hans vilda spel som är kul att titta på, även hans koncentrerade spelande när han väntar på utbrott är värt att lägga märke till.

3. Lydia The Tattooed Lady

Från Bröderna Marx-filmen At The Circus. En av Jim Hensons personliga favoriter och det märker man när han sjunger den. Henson ska själv ha målat tatueringarna på Lydia-grisen. Har man någonsin sett en så sexuellt utmanande gris i ett barnvänligt program? Robin Williams sjöng samma sång i Terry Gilliams underbara The Fisher King.

2. Simon Smith And His Amazing Dancing Bear

En riktigt svängig låt som Randy Newman (som senare gjort musik till bland annat Toy Story) skrivit. Det är omöjligt att inte ryckas med och bli glad av den. Richard Hunt spelar Scooter och lyckas precis som i Mr. Bassman ovan sprida glädje med sin röst. I avsnittet skulle Scooter egentligen sjungit om sin hund, men en rad incidenter gjorde att det blev en björn i form av Fozzie som tog över rollen i stället. Svår att hitta på Youtube. Hoppa fram till ca 3:50 i klippet och njut.

http://youtu.be/eThCj2UC_iY

1. Halfway Down The Stairs

Självklart den bästa låten i första säsongen. Släpptes som singel i Storbritannien när det begav sig och låg då högt på topplistorna. Jerry Nelson spelar Robin och sången är fortfarande en av hans favoriter. Precis som Cottleston Pie är texten skriven av Nalle Puh-författaren A. A. Milne. Så enkelt, så vackert, så fantastiskt bra.

Det är inte omöjligt att jag återkommer med en lista om de bästa musikaliska ögonblicken i andra säsongen.

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.