Motormännen – Samhällsinformation (LP 2019)

Motormännen är en duo som för några år sedan med sin första LP skapade en helt ny genre inom musiken. Informationstechno kallar de sin musik och det är informationstechno från ett svunnet Sverige.

Jag får på en gång erkänna att detta med house, techno och acid inte är några genres jag egentligen känner till eller lyssnar på. Av en tillfällighet upptäckte jag Motormännens musik i samband med att de var med i Tommy Jönssons podcast DJ 50 spänn. En podcast där programledaren bjuder in personer som fått en 50-lapp att köpa fem vinylskivor på en loppis och sedan spela dem i programmet och i ett av avsnitten var Motormännen gäster.

Motormännens musik består av två tydliga element. Dels en tydlig och gärna monoton rytm, som flankerad av talade röster från historiska händelser i Sverige. Den stora hitten får vi nog utse låten Dagslåneräntan från albumet Informellt som släpptes 2015. Vi får med pratade citat av Carl Bildt och Bengt Dennis med flera ta oss igenom den stora bankkrisen i början av 90-talet där dagslåneräntan låg på helt galna 500%. Vi som var med då har inte glömt det. I skrivande stund ligger den räntan på -0.5%, vilket i sig kanske är lika absurt fast på ett annat sätt.

Skivan Samhällsinformation släpptes i oktober 2019 och jag köpte den direkt av Viktor Zeidner (Slim Vic) på Lamour records som råkar vara lokaliserade i den stad där jag arbetar. Det är lite av charmen med små bolag. Man kan messa direktören som messar tillbaka att jag är på kaféet nu och har skivan med mig. Lamour Records har flera andra intressanta band. Givetvis finns Slim Vic själv där, men band som Bottenvikens silverkyrka, Göteborgselektronikerna och min favorit Pro424 finns där. Givetvis är Lamours musik för en väldigt smal målgrupp som rör sig i det musikaliska landskap som består av ambient, electronica, acid och konceptuell techno. Väldigt små upplagor av utgåvorna är det som gäller. Lamour ger också ut många av sina artister på vinyl förutom en digital variant (och några på kassettband). Motormännens Samhällsinformation är i stort sett slutsåld redan efter bara några veckor.

Musiken är monoton men ändå farligt lockande. Ni som hört de tidigare skivorna kommer att känna igen er utan tvekan. Texterna består av autentiska ljudklipp från de då dagsaktuella händelserna. Vissa fraser upprepas gärna, medan andra förekommer enbart en endaste gång. På Samhällsinformation tar man sig an några händelser i den moderna svenska historien som kanske inte riktigt hamnat i historieböckerna (ännu!) men som ändå skapade rubriker när det begav sig. De då aktuella ämnena avhandlas i låtarna med titlarna Varvsnedläggningen, Bildskärmssjukan, Hyresgäströrelsen, Kärnkraftsomröstningen, Landsorganisationen och Löntagarfonderna. Alla dessa händelser var megastora mediasnackisar när det begav sig. Jag kommer ihåg flera av händelserna och kommer också ihåg vissa av de talade inslagen från dåtidens nyheter. Fälldin och Palme hörs bland annat, samt många okända människor som av någon anledning hamnade i mediaströmmen.

Motormännens musik är nog inte direkt P4-material eller ens för en större publik. Det är monotont och det är pratade texter. Det är elektroniska rytmer av trummor och bas som passar bäst på någon halvobskyr klubb i nån källare några stenkast från ett nedlagt industriområde eller så. Egentligen vet inte jag eftersom jag normalt sitter hemma och lyssnar. Det är alltså inte mainstream och för alla och envar. Fast det inser man nog när man har vinylskiva som medium att det är en relativt fåhövdade publik som är målgruppen. Jag som inte kan klubbscenen uppskattar att Motormännens techno känns städad och att den på något sätt för med sig ett budskap. Är du nyfiken och vågar utmana din egen musiksmak tycker jag utan tvekan att detta är ett bra köp. Detta är en skiva som gått många gånger sedan jag köpte den.

Motormännen är en duo som för några år sedan med sin första LP skapade en helt ny genre inom musiken. Informationstechno kallar de sin musik och det är informationstechno från ett svunnet Sverige. Jag får på en gång erkänna att detta med house, techno och acid inte är några genres jag egentligen känner till eller lyssnar på. Av en tillfällighet upptäckte jag Motormännens musik i samband med att de var med i Tommy Jönssons podcast DJ 50 spänn. En podcast där programledaren bjuder in personer som fått en 50-lapp att köpa fem vinylskivor på en loppis och sedan spela dem…

Review Overview

Betyg

90

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.