MotoGP 14

MotoGP™14_20140530122028För er som inte vet det är MotoGP den högst rankade serien inom roadracing. Första tävlingarna gick redan 1949 och sedan dess har det utvecklats till motorcykelsportens svar på F1. Sporten har aldrig tagit fart här i Sverige trots att vi har haft flera deltävlingar på olika banor runt om i landet, men nere på kontinenten är Road Racing World Championship Grand Prix där MotoGP ingår stort.

Spelet är utvecklat av italienska Milestone S.r.l. som i flera år gjorde konkurrentspelet SBK (Superbike World Championship), innan man från och med 2013 börjar utveckla MotoGP också. Spelet har haft olika distributörer genom åren men nu är det Bandai Namco som släpper spelet här i Sverige. Som du förstått vid det här laget handlar det om att köra motorcykel på bana runt om i världen. Du börjar med att skapa din karaktär du skall köra med och får sedan en snabb introduktion till spelet och hur man kör motorcykel (om så önskas) sedan slängs du in i menyn.

Där finns ett antal olika val, Time Attack, Grand Prix, Championship, Career och Scenario Mode även om jag misstänker att de flesta kommer att spendera mertiden av spelet i Career Mode. Där börjar du i ett av de mindre stallen i Moto3 (den lägsta klassen) och jobbar dig sakta men säkert upp för att bli bland de bästa och få tävla för de riktigt stora stallen i MotoGP. Det var också där jag fick mina fötter ordentligt våta. För MotoGP 14 kräver den hel del av spelaren även på easy gäller det att lära sig ligga rätt i kurvorna och komma ut med rätt hastighet annars faller du snabbt långt ner i fältet. Det tog ett par lopp innan jag ens lyckades nå teamets målsättning på 15e plats eller högre.motogp-14-03

Och om du skruvar upp svårigheten så blir MotoGP en riktig best att hantera, det handlar om precision och avvägningar precis som i sporten på riktigt. Det är på inget sätt en realistisk bild av sporten men balansen mellan realism och gameplay som Milestone lyckats finslipa genom åren och som gett dem ett rykte finns där. De är inte i närheten av Turn 10, Polyphony Digital när det gäller personal och resurser men de lyckas ändå skapa ett spel känns realistiskt och samtidigt kul. Hur länge det håller och hur kul man tycker att motorcyklar är är självklart upp till varje spelare, men jag hade i varje fall mer kul under mina timmar med MotoGP än vad jag har haft med de senaste F1-spelen från Codemaster, det säger något.

Den stora skillnaden är såklart att jag aldrig känner mig bestraffad som spelare, efter ett par lopp sitter tekniken i kroppen och jag kan sakta men säkert börja öka svårighetsgrad tills den når en nivå som jag är komfortabel med, utmanande men samtidigt god möjligheter att vara med och slåss i toppen. Grafiken ser bra ut på PS4 och är helt klart ett lyft från förra generation även om detta inte är spelet som säljer in systemet till den skeptiske. Det finns även ett flerspelare-läge men jag tyckte att det var svårt du jag är en nybörjare och många av de andra kände som ärrade veteraner. Det blev helt enkelt aldrig roligt för man hamnade för långt efter.

Gillar du racingspel finns det just nu inte särskilt många att välja på till PS4 men MotoGP 14 är ett fullgott alternativ att kika närmare på fram tills Gran Turismo kommer.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.