Mother!

I Mother får vi följa ett gift par spelade av Jennifer Lawrence och Javier Bardem. Javier är en författare med skrivkramp och Jennifer pysslar med med renovering av deras hus för sig själv. Ett stillsamt och konfliktfritt liv för de tu störs en dag då en herre spelad av Ed Harris knackar på dörren en sen kväll. Javiers personlighet blir som förbytt när han glatt välkomnar gästen trots Jennifers oroskänslor. En kuslig stämning fäster sig i huset och det är bara början av vad som komma skall.

Den första akten i Mother är nervkittlande och obehaglig då vi dras in i oron som Jennifer känner över den oinbjudna Ed Harris som snart drar dit fler oinbjudna gäster. De beter sig märkligt och arrogant mot Jennifer och jag känner att det är en berättarteknik som tilltalar mig när det kommer till skräckfilm. Likaså i filmen Get Out så används den falska tryggheten och en känsla av att något inte är som det ska som det främsta skräckelementet och det är briljant. Jumpscares har aldrig varit min grej och jag önskar innerligt att fler skräckfilmer tar sin inspiration ur dessa två filmer på denna punkten.

I akt två så tar filmen en hastig och tvär vänding. Utandningspausen eskalerar kraftigt till total kaos och det urartar inte bara i total obalans i Jennifers och Javiers hem utan även för filmen i dess helhet. Det händer så extremt mycket och så extremt snabbt att jag tappar fokus och intresse över vad som händer. Det sköljer över en hel tidvåg av obehag så jag blir bara mätt. Det som skulle chocka mig i vanliga fall blåser in som en kort bris i mitt numera överfulla synfält. Symboliken i filmen blir snarare övertydlig än stilfullt subtil som i sin första halva.

Kanske är det dock det som Darren Arnofsky vill med sin film, att visa budskapet så tydligt som möjligt då problemen de återspeglar från våra verkliga liv är ofantligt uppenbara men inte behandlas med några lösningar. Dock är jag redan såpass medveten om detta och jag behöver inte denna filmen för att påminna mig.

I Mother får vi följa ett gift par spelade av Jennifer Lawrence och Javier Bardem. Javier är en författare med skrivkramp och Jennifer pysslar med med renovering av deras hus för sig själv. Ett stillsamt och konfliktfritt liv för de tu störs en dag då en herre spelad av Ed Harris knackar på dörren en sen kväll. Javiers personlighet blir som förbytt när han glatt välkomnar gästen trots Jennifers oroskänslor. En kuslig stämning fäster sig i huset och det är bara början av vad som komma skall. Den första akten i Mother är nervkittlande och obehaglig då vi dras in…

Review Overview

Betyg

50

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.