Moon (I arkivet)

Ibland är det pinsamt hur länge man har haft en film innan man har sett. Framförallt om man köper den tidigt och sedan inte ser den. Moon köpte jag i mars 2010 från Storbritannien för hade läst en recension i Empire och tänkte att det lät som en film för mig. Sedan blev den ståendes i hyllan, fram till nu.

Året är 2035 och Lunar Industries har byggt sin framgång på att gräva efter Helium-3 på månen, det har konkurrerat ut nästan alla andra energikällor med sina 70 % av världsmarknaden. Nästan allt sker helt automatiserat förutom att en person behöver vara på plats och se över det hela. De sista tre åren har detta jobb tillhört Sam Bell på Sarang Station. Hans enda umgänge är AI:n Gerty som ser till att han mår bra. Med endast två börjar Sam få hallucinationer av en ung kvinna. En av dessa får honom att krascha på ett rutinuppdrag. När han vaknar upp är han omskakad men märker att något är fel, Gerty vill inte släppa ut honom och det är ett serviceteam är på väg upp, något som inte hänt på tre år. Vad är det som pågår egentligen? Håller Sam på att tappa förståndet?

Moon är den typen av smart science fiction som vi ser alldeles för sällan idag. Den har inga flashiga effekter, en enkel handling och miljöerna känns realistiska. När man ser Sam sitta och använda datorer känns det helt klart som hur det skulle kunna se ut om 20 år in i framtiden. Filmen har väldigt mycket samma estetik som filmerna som kom på 70-talet. Det är visserligen ljusa men sterila miljöer. Allting känns nedtonat och avskalat. Det är mer Alien eller Outlander än Avatar eller Inception. Och det gynnar filmen mycket, att bara föra tankar till dessa filmer gör att jag som tittare hamnar i ett annat sinnesläge. Ett synnerligen medvetet val av Duncan Jones som gör att jag sitter mer på helspänn än vad kanske hade gjort annars.

Filmen suger också in en, jag vill veta vad som händer härnäst och hur allting hänger ihop. Sam Rockwell som Sam Bell visar återigen att han borde bli tagen mer seriöst som skådespelare. Det är roller som dessa som han var gjord att spela. Och när han mer eller mindre måste spela mot sig själv blir de ännu mer imponerande. Filmen är mer eller mindre en skådespelare som verkar sakta men säkert bli tokig och hände sitter man och väntar på vad som händer härnäst. Få regissörer kan lyckas med något sådant. Men Duncan Jones visar att han behärskar detta och genren.

Jag gillar hard science fiction väldigt mycket, när man gör science fiction som tar avstamp från vår verklighet men lägger till lite saker som kan vara troliga. Jag gillar framförallt att detta oftast tillåter oss att föra diskussioner kring teman och ämnen som kan uppstå även idag men vi får en annan syn på det hela. Utan att avslöja för mycket av handlingen så är detta film som gör detta väldigt skickligt. Det finns gott om att fundera på efter filmen.

Trots att det gått mer än åtta år sedan Moon kom ut så är det nästan bara filmvänner som jag pratar med som sett filmen. Det känns synd. Nu när jag äntligen har sett känns det som många fler borde se den och upptäcka vilken pärla till film de missat.

Ibland är det pinsamt hur länge man har haft en film innan man har sett. Framförallt om man köper den tidigt och sedan inte ser den. Moon köpte jag i mars 2010 från Storbritannien för hade läst en recension i Empire och tänkte att det lät som en film för mig. Sedan blev den ståendes i hyllan, fram till nu. Året är 2035 och Lunar Industries har byggt sin framgång på att gräva efter Helium-3 på månen, det har konkurrerat ut nästan alla andra energikällor med sina 70 % av världsmarknaden. Nästan allt sker helt automatiserat förutom att en person…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.