Monster Hunter: World

Den nu väldigt väletablerade spelserien Monster Hunter har länge förknippats med bärbara konsoler, repetition, svårbemästrat och kanske mest känt på den asiatiska marknaden. Nu så släpps Monster Hunter: World till Playstation 4 och det tar nya tag och öppnar upp sig för en bredare publik.

Men låt oss ta en sak i taget. Monster Hunter: World är fortfarande ett spel som handlar om att jaga stora monster för att knäcka deras ben, flå de eller generellt bara ta deras kroppsdelar för att skapa bättre vapen och rustning för att jaga ännu större och farligare monster… för att göra ännu större vapen… för att… ja, ni fattar.

Men charmen i dessa spel har aldrig varit handlingen. För den är mer eller mindre ickeexisterande. Det som står i centrum är istället världen och dess jaktmarker. Sällan har en värld känts så levande med en alldeles eget flora och fauna. Att bara springa runt i den med ett av de 14 olika vapen som man får tillgång till redan från starten av spelet känns som en ren fröjd. Var minsta lilla detalj är så välpolerad och lever sitt eget liv att jag nästan får en överväldigad känsla. Till en början hade jag svårt att överhuvudtaget ha ihjäl de fridfulla dinosaurieliknande monstrerna som härjar i denna värld enbart för att deras rörelsemönster och beteende kändes så verkligt.

Men så småningom tog jag mig i kragen och började på ett nästan makabert sätt, en efter en, ha ihjäl stackarna, jag var ju tvungen att skaffa mig bättre vapen för att kunna ge mig på mer otäcka rovdjuren. Snabbt insåg jag hur mina belöningsmekanismer triggades igång och likt en Pavlovsk hund kunde jag inte så nog av jagandet.

För saken i Monster Hunter: World är att det finns inget direkt levlingssystem. Det finns ingen möjlighet att gå upp i nivå för att bli en bättre och starkare karaktär likt de flesta andra västerländska rollspel. Du är tvungen att uppgradera dina vapen och rustning för att bli en bättre jägare.

Det är striderna som är spelets centrum och de är till mestadels underbara. Det känns som att konstant befinna sig i mitten av en episkt koreograferad katt och råttalek med de olika monstrerna. Du som spelare hela tiden måste anpassa dig, hitta de olika svagheterna hos alla monster och exploatera de för att på så smidigt sätt som möjligt fälla de innan de har hunnit springa iväg. Det som däremot i dagsläget inte alls fungerar är låsningsmekanismen där du genom att trycka på L3 kan sikta in dig på en fiende. Vi har sett detta i många spel innan och i teorin borde det fungera finfint. Men tyvärr känns det alldeles för klumpigt och osäkert då spelet alltid verkar välja att låsa in sig på allting förutom det jag vill.

Men bortsett från den lilla skavanken så är Monster Hunter: World ett spel väl värt att spendera dina lediga timmar. Har du dessutom ett gäng vänner som du kan spela online med så kan spelupplevelsen höjas ännu ett snäpp då det finns få saker som är så kul som att jaga tillsammans.

Till skillnad från de tidigare spelen i spelserien så är nybörjartröskeln i Monster Hunter: World mycket lägre (det ska inte förväxlas med att det är lätt). Så ta fram spelkontrollerna och bered dig på en minst sagt episk spelupplevelse.

Den nu väldigt väletablerade spelserien Monster Hunter har länge förknippats med bärbara konsoler, repetition, svårbemästrat och kanske mest känt på den asiatiska marknaden. Nu så släpps Monster Hunter: World till Playstation 4 och det tar nya tag och öppnar upp sig för en bredare publik. Men låt oss ta en sak i taget. Monster Hunter: World är fortfarande ett spel som handlar om att jaga stora monster för att knäcka deras ben, flå de eller generellt bara ta deras kroppsdelar för att skapa bättre vapen och rustning för att jaga ännu större och farligare monster... för att göra ännu större…

Review Overview

Betyg

80

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.