Monopol – hur man tar makten med hjälp av förströelse.

Efter ett uppehåll på fem år återvände Galenskaparna och After Shave till vita duken med sin bästa film.

Med undantag för Macken så innehåller alla Galenskaparna och After Shaves filmer ett budskap där något i samhället kritiseras: Vapenaffärer, giriga finanshajar eller företagsledare, nedläggning av tågstationer. Under uppehållet mellan Macken och Monopol gjorde Galenskaparna och After Shave bland annat Grisen i säcken, i en intervju nämnde Claes Eriksson att politisk satir fort blir daterad.

Satiren är närvarande i Monopol och den är daterad men filmen står trots det på egna ben. Sune Finåker som äger 12 tv-kanaler med 14 miljoner tittare i ett land med åtta miljoner invånare beslutar sig för att ge sig in i politiken och går till val med Findemokraterna där allt utlovas bli lättare. Med tidigare programledare och tv-kändisar som föreslagna ministrar och glättighet lyckas han snart vända opinionen så pass att den sittande regeringen börjar steppa, bokstavligt talat.

”historiens ofarligaste stadskupp. Ty ditt vapen är inte hot, terror, våld eller förtryck
utan förströelse.”

Knut Agnred spelar Egil, en målare som utsätts för ett prank, som det kallas idag, av tv- programmet Långa näsan som han till programledarens förvåning inte vill medverka i. Egil är en fåordig karaktär och känns som inspirerad av Jaques Tati, men istället för repliker arbetar Agnred mer med minspel och pantomim.

Målaren Egil är inte förtjust i att vara TV-kändis

Eftersom Monopol utspelar sig i tv-branschen finns där gott om utrymme att parodiera olika tv-genrer, likt inslagen i En himla många program. Eftersom galenskaperna på så vis är meta och en del av Finåkers tv-produktioner så blir helhetsintrycket av filmen mer trovärdig.

Varför tycker jag Monopol är Galenskaparna och After Shaves bästa film? Jag tror det handlar om hur Claes Erikssons registil utvecklats och att filmen har allt. Egil är ritad med små penseldrag och väldigt subtil, Sune Finåker och hans entourage av programledare och producenter får leverera den fyndiga dialogen, musikalnumren och parodierna är med men känns inte malplacerade.

”Gamla partiernas tid är förbi Lättpolitiken tar över.”

Utgåvan har precis som de andra restaurerade filmerna av Galenskaparna och After Shave som Majeng Media givit ut, utmärkt bildkvalitet och bra ljud, denna har faktiskt en något roligare ljudmix där bakhögtalarna får arbeta lite.

Efter ett uppehåll på fem år återvände Galenskaparna och After Shave till vita duken med sin bästa film. Med undantag för Macken så innehåller alla Galenskaparna och After Shaves filmer ett budskap där något i samhället kritiseras: Vapenaffärer, giriga finanshajar eller företagsledare, nedläggning av tågstationer. Under uppehållet mellan Macken och Monopol gjorde Galenskaparna och After Shave bland annat Grisen i säcken, i en intervju nämnde Claes Eriksson att politisk satir fort blir daterad. Satiren är närvarande i Monopol och den är daterad men filmen står trots det på egna ben. Sune Finåker som äger 12 tv-kanaler med 14 miljoner tittare…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

90

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.