Money Monster


Kan man säga att socio-ekonomisk thriller är en genre numera? Där klyftorna i, framförallt USA, mellan de fattiga och rika lyfts fram och porträtteras? Känns lite som att filmer som ekonomi och de klyftor som finns i samhället har blivit vanligare efter börskraschen 2008. Money Monster är ytterligare en film som försöker berätta en historia om finansvärldens mörka sida.

Lee Gates är finansguru och tv-personlighet. Hans program Money Monster är ett populärt inslag på FNN där han showar lika mycket som han ger tips om aktiemarknaden. Men just idag så kommer hans show vara mycket annorlunda, mindre än 24 timmar tidigare så kraschade företaget IBIS aktie oväntat och de förlorade 800 miljoner dollar på vad som tyder på att vara en glitch. Företagets VD, Walt Camby, skall vara med i programmet och förklara vad som hänt. Men han dyker aldrig upp. Ingen på IBIS kan få tag på honom och vet var han är. När den unge Kyle Budwell bryter in sig i tv-studion och tvingar Lee att sätta på sig en bombväst där allting plötsligt en allvarlig vändning. Kyle har förlorat alla sina pengar på att investera i IBIS och vill veta varför. Samtidigt som polisen samlas utanför så börjar Lee och hans grupp gräva i IBIS, för allt är inte som det verkar på företaget.

Money Monster är ett försök att göra en film om den korruption som finns inom finansvärlden där snabba klipp och säkra investeringar kan bli bottenlösa hål där pengar försvinner. Det finns en intressant historia att berätta här, hur vi i dagens samhälle egentligen tappat kontrollen över vad banker och andra institutioner gör med våra pengar och litar blankt på dem. Jag har en hel del arbetskamrater som sitter och köper aktier på kvällar för att investera åt sig själva eller barnen för att i dagens klimat får du inget om du sätter in pengarna på ett bankkonto. Samtidigt vet vi egentligen väldigt lite om hur finansmarknaden fungerar och riskerna vi utsätter oss för. Det är vad Money Monster försöker berätta. Det är ett nobelt men i slutändan ett ganska blekt försök.

Problemet med Money Monster är att vi aldrig riktigt känner något för någon av karaktärerna eller blir förbannad över hur systemet fungerar. Där man i The Big Short kunde bli genuint förbannad över hur bolagen hanterade bolånemarknaden och utnyttjade personer som aldrig skulle fått ett bolån till att börja med känns Money Monster mest som en krusning på vattenytan. Något som vi kan nicka instämmande med och bli lite sur över men inget mer. För den stora frågan, vem som egentligen har ansvar över det relativt bräckliga ekonomisystem vi har och hur mycket media egentligen sitter i knät på marknaden passerar bara förbi som hastigast här. Annars är det en bra ensemble som Jodie Foster har fått ihop. George Clooney fungerar utmärkt som en larger than life Lee Gates, han spelar på sitt eget kändisskap och gör det utmärkt. Jack O’Connell är lika bra som en nervig Kyle Budwell som snart finner sig över sitt huvud, scenen när han blir utskälld av sin höggravida flickvän i direktsändning är filmens bästa och visar bra skådespel från O’Connells sida. Sedan har vi Julia Roberts som producenten Patty Fenn, som vanligt stabil.

Jodie Foster har verkar ha fokuserat på sin regissörskarriär de sista åren, förutom långfilmen the Beaver har hon även regisserat för Netflix, både för tv-serien House of Cards och Orange is the New Black. Hon har varit i branschen i snart 45 år och kan film väldigt väl, så även om detta bara är hennes tredje spelfilm som hon regisserat känns regin stabil. Samtidigt så hade det varit roligare om hon vågade ta ut svängarna mer. Den käftsmäll som hon vill ge finansmarknaden känns inte tillräckligt hård.

Money Monster är ett bra försök som räddas av goda skådespelarinsatser och en någorlunda intressant historia. Men för att få ett högre betyg hade det behövs något mer. Denna historia har vi sett flera gånger tidigare och i betydligt bättre format.

Kan man säga att socio-ekonomisk thriller är en genre numera? Där klyftorna i, framförallt USA, mellan de fattiga och rika lyfts fram och porträtteras? Känns lite som att filmer som ekonomi och de klyftor som finns i samhället har blivit vanligare efter börskraschen 2008. Money Monster är ytterligare en film som försöker berätta en historia om finansvärldens mörka sida. Lee Gates är finansguru och tv-personlighet. Hans program Money Monster är ett populärt inslag på FNN där han showar lika mycket som han ger tips om aktiemarknaden. Men just idag så kommer hans show vara mycket annorlunda, mindre än 24 timmar…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.