Molly’s Game

Aaron Sorkin är en av de mest kända manusförfattarna i Hollywood. Vilket är intressant för han har inte skrivit så mycket som man kan tro. A Few Good Men, Malice, The American President, Charlie Wilson’s War, The Social Network, Moneyball, Steve Jobs och Molly’s Game. Men han skrev också kanske den tv—serie som har haft bäst manus av dem alla, The West Wing.

Nu gör han regidebut med Molly’s Game, en film om Molly Bloom. Bloom var elitidrottare på väg till de olympiska spelen när hon via slumpen ramlade i den avgörande tävlingen. Istället för att börja plugga juridik som var tänkt åkte hon till Los Angeles för att ta ett sabbatsår. Via ett jobb som servitris får hon kontakt med Dean som sköter illegala pokerspel. Hon blir hans sekreterare och börjar sköta pokerkvällarna. Snart är hon så duktigt på det att hon kan starta eget och alla flockas för att få spela. Hollywoodstjärnor, företagsledare, artister. Men lika fort som man når toppen kan man falla ner igen.

Molly’s Game är en delvis fascinerande film om en värld som är otillgänglig för 99 % av befolkningen. En värld där du behöver 100 000 dollar bara för att få sätta dig vid bordet och spela. Det är också filmen charm och vad den lever på. Historierna kring bordet och vilka som får vara med. Hur en rätt så dålig spelare som bara förlorar kommer tillbaka vecka efter vecka för att han knyter kontakter och får folk att investera i hans fonder. Eller filmstjärnan som är mer intresserad av att krossa andra spelare än att vinna pengar. Det kittlar oss att se en värld som vi aldrig får inträde i annars.

Men sedan börjar Sorkin berätta historien om hur Molly Bloom blev arresterad av FBI och hamnade i domstol och filmen tvärbromsar. Denna sektion är inte alls lika intressant och filmen blir plötsligt seg. Vi hoppar mellan dessa två större delen av filmen och det drar ner tempot på en annars intressant film. Jessica Chastain spelar Molly med bravur. Hon gör henne till en stark och intressant person som jag vill veta mer om. Men resten av skådespelarna känns rätt så bortkastade. Både Idris Elba och Kevin Costner har vad som kunde varit intressanta karaktärer men får väldigt lite att jobba med. Michael Cera är helt bortkastad som Player X den kände skådespelaren som gillar att förstöra folks liv. Ryktet säger att detta var Tobey Maguire men Cera känns inte alls så sliskig som man hade önskat. En bättre person här hade nog varit Jesse Eisenberg.

Ett annat problem är att Sorkin som regissör inte är lika bra som Sorkin manusförfattaren. Det finns flera bra scener i filmen men fin dialog, klassika Sorkin-scener. Men som regissör kan han inte hålla ihop det hela på ett särskilt bra sätt och filmen är som jag skrev innan riktigt seg emellanåt. Sorkin saknar fingertoppskänslan och scenerna med Mollys advokat drar ner det hela.

Molly’s Game fick mycket bra kritik när den kom men jag är inte lika förtjust som många andra kritiker. Den har sina stunder men där för seg för att jag skall falla för den. Vilket är synd för historien som berättas är intressant.

Aaron Sorkin är en av de mest kända manusförfattarna i Hollywood. Vilket är intressant för han har inte skrivit så mycket som man kan tro. A Few Good Men, Malice, The American President, Charlie Wilson's War, The Social Network, Moneyball, Steve Jobs och Molly's Game. Men han skrev också kanske den tv—serie som har haft bäst manus av dem alla, The West Wing. Nu gör han regidebut med Molly's Game, en film om Molly Bloom. Bloom var elitidrottare på väg till de olympiska spelen när hon via slumpen ramlade i den avgörande tävlingen. Istället för att börja plugga juridik som…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.