Modern Family – Säsong 3

Senioren Jay Pritchett har två barn. Dottern Claire är gift med Phil och de har tre barn. Sonen Mitchell lever med Cameron och den adopterade dottern Lily. Jay har efter skilsmässan med barnens mor gift om sig med den eldiga columbianska Gloria och därmed blivit styvfar till hennes son Manny. Det är dessa tre familjer som Modern Family kretsar kring.

modern family 3 05

Modern Family är en vanlig situationskomedi som använder sig av skojumentärens grepp och låter karaktärerna titta mot kameran även när de inte sitter i intervjusoffan. Det är ofta dessa blickar mot oss tittare som är de roligaste stunderna i serien. Alla familjer har sina egenheter som kan vara charmerande och roliga i den privata sfären. I Modern Family är det alltid någon familjemedlem som går för långt och visar upp dessa mindre smickrande sidor för det fiktiva dokumentärteamet. Det är i de situationerna som en annan familjemedlem inser hur man kommer att framstå utifrån och kastar en skamsen eller irriterad blick mot kameran.

modern family 3 04

Det är den Sunes pappa-liknande Phil (Ty Burrell) som bemästrar kamerablickarna bäst och den som jag alltid känt mest för. Till skillnad från pappa Rudolf i berättelserna om Sune som mest får vara en klantig toffel är Phil även en rörande pappafigur med ett gigantiskt hjärta. I denna tredje säsong av serien inser han att han inte har några riktigt minnesvärda ögonblick tillsammans med sin dotter Alex och bestämmer sig för att framkalla ett sådant. När han försöker framkalla värkar hos en höggravid servitris för att han och Alex om 20 år ska kunna prata om gången då de hjälpte en kvinna föda sitt barn är det mer rörande än roligt. Det finns någonting naivt i Phils förhållningssätt till livet och sin familj. Redan i det allra första avsnittet av Modern Family berättade han att han såg sig själv som en ungdomlig pappa med en vänskapsrelation till sina barn. Han visste minsann att BRB betydde ”be right back” och att WTF betydde ”why the face?”. Om Modern Family får fortsätta och om skaparna vågar dra det i den riktningen kommer det att bli en småsorglig utveckling Phil står inför. I den här säsongen upptäcker han att hans åldrande kropp inte klarar av att åka de våldsammaste karusellerna på Disneyland längre. Denna insikt inträffar samtidigt som hans son Luke äntligen blivit tillräckligt lång för att få åka alla karuseller.

modern family 3 02

Om jag ska vara riktigt krass är det faktiskt bara Ty Barrel som är riktigt bra i Modern Family. Samtliga kvinnor spelar över på ett ganska generande sätt och även om överspelet kan fungera i de bättre avsnitten blir det desto mer enerverande och pinsamt i sämre och förutsägbara avsnitt. Den tredje säsongen innehåller fler sämre avsnitt än jag mindes. Det är främst i säsongens första halva författarna verkar ha förlorat all ambition om att göra en sitcom som går utanför ramarna för vad som är brukligt. Precis som Family Ties (med Michael J Fox) på 80-talet vågade vara allvarlig under långa stunder har de finaste avsnitten i Modern Family ett visst allvar. Försök till allvar och budskap finns förvisso i alla avsnitt, men det blir ofta banalt och riktigt korkat när avsnittet haft ett typiskt sitcom-upplägg där karaktärerna slagit vad om sina förmågor eller att en hund har rymt för att en grind inte har stängts. När en berättarröst i slutet av avsnittet ska sammanfatta veckans lyxkonflikter och transformera dessa till någonting annat än lättviktig underhållning undrar jag alltid varför jag följer Modern Family. För att inte tala om de familjära avsnitten där alla ska hjälpa till i något skolprojekt eller någonting liknande. Då orkar jag inte längre.

modern family 3 09

Jag kommer att fortsätta följa Modern Family. Det är alltid några gånger varje säsong som jag blir överrumplad av ett skämt eller en rollprestation och faktiskt gapskrattar. Sådana stunder ska man ta tillvara på.

modern family 3 08

Kan någon förklara varför man pixlat Camerons skrev i den här scenen?

Senioren Jay Pritchett har två barn. Dottern Claire är gift med Phil och de har tre barn. Sonen Mitchell lever med Cameron och den adopterade dottern Lily. Jay har efter skilsmässan med barnens mor gift om sig med den eldiga columbianska Gloria och därmed blivit styvfar till hennes son Manny. Det är dessa tre familjer som Modern Family kretsar kring. Modern Family är en vanlig situationskomedi som använder sig av skojumentärens grepp och låter karaktärerna titta mot kameran även när de inte sitter i intervjusoffan. Det är ofta dessa blickar mot oss tittare som är de roligaste stunderna i serien.…

Review Overview

Betyg

40

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.