Mitt stora feta grekiska bröllop 2

För fjorton år sedan släpptes filmen Mitt stora feta grekiska bröllop som var skriven av huvudrollsinnehavaren Nia Vardalos. En film som fick en hel del ljummen kritik men som ändå blev en kassasuccé eftersom publiken uppskattade den mer än kritikerna. Imorgon släpps alltså uppföljaren som även den är skriven av Vardalos. Men hur ligger det egentligen till? Det finns ju även Min stora feta grekiska semester och tv-serien Mitt stora feta grekiska liv?

My Big Fat Greek Wedding 2

När det gäller Min stora feta grekiska semester så får du intervjua de svenska översättarna för att få tag på ett svar. Den engelska titeln på samma film är My life in ruins och handlar om helt andra karaktärer. Tv-serien Mitt stora feta grekiska liv skall förvisso vara en fortsättning på den ursprungliga filmen men den lades ned efter att enbart sju avsnitt hade sänts. Serien berörs inte i denna nya uppföljare och Mitt stora feta grekiska bröllop 2 är därmed första gången som du får reda på vad som har hänt med Toula (Nia Vardalos) och Ian (John Corbett) sedan de gifte sig. Svaret är rätt förutsägbart, deras dotter har vuxit upp och deras feta liv har blivit till en mindre fet vardag. Deras dotter Paris (Elena Kampouris) skäms över sin stora högljudda släkt och har bestämt sig för att söka till universitet långt ifrån Chicago. När Toulas far Gus (Michael Constantine) släktforskar upptäcker han till sin fasa att hans bröllopsbevis aldrig fått någon signatur och att dokumentet därmed är ogiltigt. Mamma Maria (Lainie Kazan) nöjer sig inte med en enkel borglig vigsel för att lösa det hela, hon vill istället ha ett nytt fett grekiskt bröllop.

mbfgw2b

Filmens stora behållning är kemin mellan alla de skådespelare som ger liv åt den grekiska släkten Portokalos. Tyvärr har skådespelarna inte fått en särskilt spännande berättelse att tackla, detta leder till att filmen återigen främst kommer att handla om situationskomiken som uppstår genom alla kulturkrockar och missförstånd. Berättelsen är varken originell eller särskilt engagerande och det är tråkigt att se att Toula är tillbaka på familjerestaurangen som hon var så uppenbart trött på i förra filmen. För att vara en film som tacklar grekiska familjetraditioner så är den inte särskilt utforskande. Istället för att skriva nya skämt så har filmskaparna valt att återanvända flera gamla skämt ifrån förra filmen. Alla ord är grekiska i grunden, fönsterputs löser alla problem och farmor är knasig. Detta medför att filmen känns en aning bortkastad eftersom att den känns som en sämre variant av filmen vi såg för fjorton år sedan.

mbfgw2c

Det som kändes nytt och fräscht för fjorton år sedan fungerar inte lika bra idag. Filmen tacklar förvisso nya frågor:- Vad gör vi när barnen flyttat ut? Går det att bli kvitt sina rötter? Hur håller vi kärleken vid liv? Tyvärr är svaren ungefär desamma som vid senaste besöket i Chicago. Nia Vardalos har skrivit en uppföljare som varken förnyar eller förändrar, hon har spelat på säkra kort och jag har synat hennes hand. Skådespelarna gör fortfarande en pricksäker insats och deras prestationer lockar till en hel del skratt men i sin helhet är filmen inte särskilt minnesvärd.

För fjorton år sedan släpptes filmen Mitt stora feta grekiska bröllop som var skriven av huvudrollsinnehavaren Nia Vardalos. En film som fick en hel del ljummen kritik men som ändå blev en kassasuccé eftersom publiken uppskattade den mer än kritikerna. Imorgon släpps alltså uppföljaren som även den är skriven av Vardalos. Men hur ligger det egentligen till? Det finns ju även Min stora feta grekiska semester och tv-serien Mitt stora feta grekiska liv? När det gäller Min stora feta grekiska semester så får du intervjua de svenska översättarna för att få tag på ett svar. Den engelska titeln på samma film är My life in ruins…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.