Mitt längtande hjärta

Filmer som baseras på verkligheten är inget ovanligt. Hur mycket som är sant och uppdiktat brukar sällan avslöjas. Själv brukar jag med ett leende ta emot budskapet och inte tänka mer på det hela. När det gäller Mitt längtande hjärta önskar jag av hela mitt hjärta att allt är sant.

Mitt längtande hjärta 01Mark O’Brien (John Hawkes) utvecklade polio som barn vilket gjorde att han inte kunde använda sin kropp utan bara kunde vrida på huvudet. Som Mark själv uttrycker det ”mina muskler fungerar inte så bra”. Läkarna trodde inte att han skulle leva så länge så hans föräldrar tog med honom hem från sjukhuset för att vårda honom i hemmet. När filmen tar vid är Mark på väg mot 40 års ålder. Han andas med hjälp av en järnlunga och arbetar delvis som poet och som journalist. Även om han är sängbunden är Mark nyfiken på livet och har en stor portion humor.

Mark tar sig an ett uppdrag av tidningen han skriver för som ska handla om handikappades sexliv. Han är själv oskuld och har aldrig haft en flickvän. Trots detta ger han sig ut för att intervjua ett flertal människor med olika handikapp för att fråga dem om sex. Det är under dessa intervjuer tanken föds att han måste prova på att ha sex. Det finns ett antal hinder dock, några mer uppenbara än andra. Kroppsligt fungerar Mark, men var ska han hitta en partner? Ett annat problem är att Mark är halvreligiös (han gillar tanken att ha någon att skylla på varför han har det som han har) och de religiösa förmaningarna med sex innan äktenskap får honom att fundera.

Mitt längtande hjärta 03Den katolska prästen Brendan (Wiliam H. Macy) blir både religiös rådgivare och vän till Mark under resans gång. Brendan förstår Marks situation och är själv litet mer flexibel i hur han tolkar religionen vilket leder till att han ger Mark välsignelse att fortsätta att försöka uppnå sitt mål. Mark börjar med att fantisera om Amanda (Annika Marks) som är sköterskan som tar hand om honom. Hon lämnar honom när han berättar för henne att han älskar henne. Vera (Moon Bloodgood) tar över som vårdare och hon hjälper Mark att inte ge upp hoppet.

Efter ett tag hör Mark talas om en sexterapeut som heter Cheryl (Helen Hunt). Hennes jobb är att hjälpa folk att komma över sina rädslor i sängen. Det betyder allt från smekningar till fullbordade samlag. De kommer i kontakt med varandra och terapin börjar. Cheryl hjälper Mark att lära känna sin kropp och riktiga känslor börjar utvecklas mellan de två. Reglerna som Cheryl satt upp dock är att de får inte träffas mer än vid totalt sex tillfällen.

Mitt längtande hjärta 05Mitt längtande hjärta, regisserad och skriven av Ben Lewin, träffar rätt från bildruta ett. Filmen skulle med lätthet fastnat i klyschor, sentimentalitet och självömkan, men behandlas med öppenhet och utan pekpinnar eller moralkakor. Nej, Cheryl är inte prostituerad och det går givetvis att debattera var gränsen till terapi ska gå, men det är uppenbart att Cheryl vet skillnaden mellan prostitution och surrogatsex är. Cheryl är lyckligt gift med en tonårsson och mannen vet exakt vad hon sysslar med. Filmens manus är baserad på den verklige Marks artikel On Seeing A Sex Surrogate som behandlar hans träffar med den verkliga Cheryl. Jag hänvisar härmed även till extramaterialet som ger ytterligare kött på benen. Som tur är slutar inte filmen som artikeln utan fortsätter att berätta om resten av Marks liv.

Det här är en film om sex som inte visar sex på det sätt du tror. Det låter kanske underligt, men det enda som ses är nakna kroppar vid ett par tillfällen. Inget juckande eller skrikande orgasmer utan snarare sex utifrån ett naket, opolerat och pinsamt ärligt sätt. Mark har aldrig varit naken samtidigt som någon annan varit naken. Han har problem med för tidig utlösning och det räcker i princip att någon råkar nudda vid honom för att han ska komma. Målet att nå fullbordat samlag känns avlägset för Mark trots att han har Cheryl för att hjälpa honom att nå målet.

Mitt längtande hjärta 04Det här är en film som kommer beröra samtidigt som det är gott om skratt. En man i en riktigt speciell situation på grund av sin sjukdom samtidigt som Marks känslor är inte annorlunda än någon annans. Vi har alla haft bra och dåliga sexuella erfarenheter och vi har alla funderat över om det finns någon som är intresserad av att besvara ens känslor när det gäller äkta kärlek. Frågan det kokar ner till är om det finns någon för alla? Helen Hunt och John Hawkes är fantastiska i sina rolltolkningar, var och en på sitt sätt, och jag dristar mig att säga att det är Oscarmaterial de båda presterar. Mitt längtande hjärta borde visas i all sexualundervisning på skolor för att förklara sexuella behov och nödvändigheten att tala med sin partner. Det finns inget mer för mig att göra än att varmt rekommendera filmen!

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.