Mitt filmår – 2018

När det nu står 2019 på våra kalendrar finns det all anledning att summera fjolårets filmer. Klassiker vi har återbesökt och nya bekantskaper som vi vurmar för eller kanske allra helst vill glömma.Det blir lite egna kategorier snarare än en traditionell topp 10-lista. Det dyker även upp några titlar som inte regelrätt släpptes 2018. Detta beror på att jag har valt att räkna med alla titlar jag såg för första gången under det gånga året.

Årets kategorier:
– Årets ”grower” – Filmen som vuxit mest för mig under 2018.
– Årets besvikelse – Filmen som gjort mig mest besviken under 2018.
– Årets meh – Filmen som berörde mig minst under 2018.
– Årets klassiker – Bästa filmklassikern jag sett för första gången under 2018.
– Årets skrattfest – Komedin som fick mig att skratta mest under 2018.
– Årets starkaste – Dramafilmen som imponerade mest under 2018.
– Årets favorit – Kort och gott, min favoritfilm 2018.

Årets ”grower”

The Greatest Showman
Filmen släpptes egentligen i slutet på 2017 men jag såg den först när den släpptes på hemmedia under våren. Efter första titten tyckte jag egentligen att den var rätt medioker. Låtarna lät ungefär likadant allihop, handlingen kändes mer som en samling montage och mer som musikvideor än regelrätt filmberättande. Men vid en andra och tredje titt hände något, låtarna fastnade och karaktärerna blev fina bekanta. Det kan ha varit så att jag helt enkelt behövde ett musikfyllt lyckopiller eftersom första halvåret av 2018 var lite tyngre för mig på ett personligt plan.

Årets besvikelse

The Meg
Mina förväntningar på The Meg var tyvärr allt för höga trots att filmens trailer tidigt bildade mörka orosmoln på min himmel. När jag var utbytesstudent i USA 2005-2006, läste jag boken som filmen är baserad på. Tyvärr är filmen en något schizofren skapelse som försöker tillfredsställa både den västerländska och den asiatiska marknaden. Även om originalboken, av författaren Steven Alten, är långtifrån ett mästerverk. Fick den iallafall mig att drömma om en stort mörkt hav där förhistoriska hajar fortfarande jagade byten. Regissören Jon Turteltaub får mig att hoppas att de snabbt blir utrotade igen. Korkade ändringar i berättelsen, konstiga skådespelarval och en misslyckad ton rakt igenom.

Årets ”meh”

Solo: A Star Wars Story
Solo kändes redan på förhand som lite av ett misslyckande. Berättelsen som fansen inte efterfrågat, men berättelsen vi likväl fick. Jag är ett stort fan av allt Star Wars-relaterat men denna filmen gjorde ingenting för mig. Jag behövde inte veta hur vår älskvärde smugglare fick sitt namn, jag behövde inte heller veta vart han fick sin pistol ifrån. Det finns framförallt långt mer intressanta berättelser som hade kunnat få prioriteras föra denna när galaxen, långt, långt borta fortsätter att växa. Resultatet blev den minst framgångsrika Star Wars-filmen hittills.

Årets klassiker

Christine
Under hösten har jag hunnit se en hel del filmer av John Carpenter som jag länge haft på min skämslista. På tiden kan tyckas, särskilt med tanke på att jag tidigare bara hade sett Big Trouble in Little China och The Thing av regissören. Med formatet 4k ultra hd blu-ray har det dykt upp en uppsjö av klassiker som fått fantastiska nyinskanningar och restaureringar för oss filmälskare att njuta av. Utöver Christine såg jag även Halloween, The Fog, They Live och Escape from New York. Samtliga med nya 4k-restaureringar som levererat det hittills bästa sättet att se filmerna i ditt hem. Det var svårt för mig att välja mellan Halloween och Christine som årets klassiker. I slutänden drog den senare titeln det längsta strået. Mycket på grund av sin charm, men också för fotot, atmosfären, humorn och den totala upplevelsen. Har ni inte sett filmen rekommenderar jag er att införskaffa filmen i 4k och se den så snart som möjligt.

Årets skrattfest

The Death of Stalin
Går det att göra en komedi om en massmördare till diktator? Svaret är ett rungande ja och det har även gjorts förr. Armando Iannucci leverar, tillsammans med sitt grymma skådespelarensemble, en mörk men hysterisk komedi i en historisk kontext som även i verkligheten hade inslag som kan verka komiska ur ett utifrånperspektiv. Det var en fröjd att få se Michael Palin i en komedi igen, något som tyvärr inte händer allt för ofta längre. För mig är det ofta komedierna med lite svärta som verkligen fäster.

Årets starkaste

First Reformed
Vart börjar jag ens? Paul Schraders manus och regi? Ethan Hawks fantastiska skådespelarprestation? Detta är ett drama som både berör och utmanar. Prästen Tollers tro är testad till bristningsgränsen och berättelsen tar en del obekväma vändningar innan den når sitt mål. Det skulle förvåna mig om Hawke går lottlös från samtliga filmgalor denna vinter. En stark utmanare till årets favoritfilm för min del.

Årets favorit

Green Book
Inte årets bästa film rent tekniskt eller berättarmässigt men likväl den filmen som berörde mig mest. Jag hade kunnat placera denna under förra kategorin med, dock upplever jag att denna filmen överskrider genrer på ett sätt som First Reformed inte gör. Kemin mellan Viggo Mortensens och Mahershala Alis karaktärer är stark och växer med deras prestationer. Filmen är säker på det den gör även om den inte gör allt rätt. Mortensens karaktär, Tony Lip, är stundtals gravt rasistisk utan att hållas till svars för sina ord och handlingar. Den förlåtande aspekten för mig blir ändå att den porträtterar en värld där rasism var ett mindre ifrågasatt problem. När Green Book är rolig, är den riktigt rolig. När den är allvarlig, är den riktigt allvarlig. Men till slut lämnar den mig ändå med en feel good-känsla jag gärna återbesöker under 2019.

Fotnot: Det är mycket möjligt att jag kommer på fler kategorier och uppdaterar texten igen inom kort. Är det någon kategori ni skulle vilja få med? Jag har valt att fokusera helt på filmer och inte enskilda prestationer.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.