Mitt filmår 2017, året av tillbakablickar

Idag med streaming och digitala tjänster känns köpa film som något som inte är helt självklart längre. De flesta större filmer kommer ut på Netflix, Viaplay, Cmore eller liknande och det är endast de lite mindre filmerna som man behöver jaga reda på för att kunna se. Men det fanns en tid för inte så länge sedan som var köpfilmens storhetstid.

Och om ni är som jag så har ni under de sista femton åren samlat på er mer film än man vill egentligen erkänna. Och de flesta ligger osedda hemma. För tio år sedan satt jag som många andra filmfantaster på olika forum, diskuterade filmer och framförallt var man kunde köpa dem. Många timmar spenderades åt att jaga åtråvärda utgåvor, konstiga japanska pressar eller den där region 1-utgåvan som hade DTS-ljud. För min del var jakten mer intressant än själva filmtittandet ett tag och jag samlade filmer på hög utan att se dem. Så nu sitter jag hemma med en bra bit över tusen filmer i hyllan och av dem är det 500-600 som jag ännu inte sett.

De sista åren har jag köpt mindre och mindre då man har kunnat se filmer via streaming och suget efter att faktiskt äga filmerna har minskat men det betyder inte att jag har hunnit se de filmer jag äger. Snarare tvärtom, de sista tre åren har jag sett mindre och mindre av de filmer jag äger. Så i ett försök att ändra detta har jag bestämt mig för att under 2017 ta mig själv i kragen och faktiskt se de filmer jag äger och skriva om dem jag ser här på Filmfenix.

Så vad kan ni som läsare förvänta er av detta? Min filmsamling är som min filmsmak, bred och brokig. Den spreta åt alla håll samtidigt och det finns egentligen inte någon röd tråd. Så har det varit när jag har köpt film också. Filmer som Hidden Agenda samsas med Knock Off och Michael Clayton. Ett tag köpte jag mycket film ifrån Hong Kong så ett av del målen är att beta av några av dessa, filmer som Election, New Police Story och Fatal Move. Många filmer har varit reaköp på filmer som jag varit nyfiken på men inte velat köpa för full pris.  Så ni kan även förvänta er att få läsa om filmer som The Ninth Gate, Brick och Den grymma leken.

Så hur många filmer planerar jag att se? Det är en svår fråga men jag har satt som mål att se 100 filmer från min egen samling under 2017, det känns som ett realistiskt mål att se två filmer i veckan i genomsnitt. Jag har även satt ett temporärt köpstopp för nästa år men gett mig själv de sista dagarna under 2016 att köpa filmer som jag eventuellt skulle vilja se. Vissa filmer som jag äger har jag redan sett, några är uppgradering från ett tidigare format men jag har sagt att har jag inte sett den utgåvan jag äger skall jag göra det.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.