Mission Impossible Fallout (4K UHD)

Första Mission Impossible med Tom Cruise släpptes 1996. När sjätte delen i filmserien, Fallout, nu finns i handeln 22 år senare borde de flesta av er vara bekanta med Ethan Hunt. Detta nya actionkalas kommer inte att överraska er som sett de andra filmerna. Likväl kan det vara det mest spektakulära och underhållande äventyret sedan tredje delen i filmserien. 

När Ethan Hunt (Tom Cruise) tvingas välja mellan att rädda en vän eller flera miljoner människor, väljer han det förstnämnda alternativet. Hunt är en lagspelare och på grund av detta är nu nog plutonium för att skapa flera atombomber på vift. För att hindra det radioaktiva materialet från att han hamna i fel händer måste nu IMF hitta en terrorist känd som John Lark. Men för att få den information de behöver kan Hunt tvingas att släppa den ökända skurken Salomon Lane (Sean Harris) som han själv satte bakom lås och bom i Rogue NationHandlingen är enklare och innehåller färre tvära kast än de flesta titlarna i filmserien. Återvänder gör Rebecca Ferguson som den brittiska agenten Ilsa Faust och Alec Baldwin som Hunts chef Alan Hunley. En ny bekantskap är, den bitvis märkliga, amerikanska CIA-agenten August Walker som spelas av Henry Cavill. Självklart återvänder även Hunts agentteam bestående av Ving Rhames och Simon Pegg. Som ni alla förstått är det alltså nog människor inblandade för ett eller annat svek och några ”överraskningar”.

Filmen känns onekligen som en välförankrad del i Mission Impossible-världen på gott och ont. Även om karaktärerna är rätt genomarbetade och har olika drivkrafter känns det inte riktigt som att de kommer i full konfrontation förrän i filmens klimax. Vägen dit består av den ena stora actionsekvensen efter den andra, stundtals känns det som det visuella kommer före den underliggande handlingen. Resultatet är en film som är sjukt underhållande utan att utmana tankeknölarna. Men den återvändande regissören Christopher McQuarrie gör det riktigt bra och till sin hjälp har han ett härligt soundtrack av Lorne Balfe och en mäktig ljudmix av Chris Munro.

Mission Impossible: Fallout är packad med fantastiskt underhållande stunts och gastkramande scener. Det är hur det hela hänger samman som är problemet. Det känns nästan som att de stora actionsekvenserna och stuntsen planerats innan manuset skrevs och sedan har de stackars manusförfattare fått lappa ihop det hela. Trots detta sitter jag som klistrad i soffan och vill veta hur filmen skall sluta och hur gänget kan rädda världen i sista sekund denna gången. När eftertexten rullar måste jag trots allt konstatera att jag dragits med på ett hisnande äventyr. Frågan är bara om jag kommer att kunna differentiera berättelsen från de andra filmerna om några månader.

Utgåvan: När filmen ser som bäst ut är den referensmaterial för 4k-formatet, tyvärr ser den inte riktigt lika bra ut hela tiden. Filmen är mestadels presenterad i formatet 2.39:1 för att stundtals byta till 1.90:1 i scenerna inspelade för IMAX. Kontrasten mellan de båda formaten blir stor eftersom IMAX-scenerna tappar i princip all kornighet och bilden blir smärtsamt mycket bättre. En annan frustrerande aspekt är att även färgerna känns aningen annorlunda när formatet förändras. Färger som för övrigt inte riktigt ”poppar” från skärmen. Utgåvan levereras med Dolby Atmos och Dolby Vision. Ljudspåret håller hög klass rakt igenom och kommer att se till att dina högtalare får arbeta. Extramaterialet är generöst, tre kommentarspår, en nästan timmeslång dokumentär om inspelningen samt kortare featurettes och lite till.

Första Mission Impossible med Tom Cruise släpptes 1996. När sjätte delen i filmserien, Fallout, nu finns i handeln 22 år senare borde de flesta av er vara bekanta med Ethan Hunt. Detta nya actionkalas kommer inte att överraska er som sett de andra filmerna. Likväl kan det vara det mest spektakulära och underhållande äventyret sedan tredje delen i filmserien.  När Ethan Hunt (Tom Cruise) tvingas välja mellan att rädda en vän eller flera miljoner människor, väljer han det förstnämnda alternativet. Hunt är en lagspelare och på grund av detta är nu nog plutonium för att skapa flera atombomber på vift. För att hindra det radioaktiva materialet från att han…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.