Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Under fjoråret kom Tim Burtons version av Ransom Riggs boksuccé Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. En fantasybok som höll sig hela sjuttio veckor på New York Times bestseller-lista. I Burtons filmadaption ser du bland annat Eva green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson och många, många fler. Vad blir slutprodukten när succén adapteras till en film för hela familjen? 

När Jacob Portmans (Asa Butterfield) farfar dör under mystiska omständigheter, är det denna amerikanska tonåring som plockar upp ledtrådarna. Brödsmulor som leder honom på ett äventyr genom olika världar, tidsåldrar samt Miss Peregrines hem för besynnerliga barn på en liten ö utanför Wales kust. Ett slags barnhem som huserar barn med olika typer av mystiska förmågor. Snart upptäcker Jacob att han själv har en förmåga, en kraft som kan rädda Miss Peregrine (Eva Green) och alla hennes besynnerliga barn. Berättelsen känns, även om en aning ordinär, som en perfekt match för Tim Burtons stil. Filmen har ett mörker, kärlek och fantasi som många har kommit att förknippa med regissörens filmer. Tyvärr håller inte filmen hela vägen i mål.

Till en början håller berättandet en hög nivå och det är fascinerande att få upptäcka den mystiska fantasivärlden med den unge Jacob Portman. Dessvärre känns det som att manusförfattaren Jane Goldman har lagt för mycket krut på att bygga upp världen och för lite tid på att skapa en sammanhängande historia. När vi väl har upptäckt världen, har filmen för kort tid kvar för att framföra berättelsen på ett trovärdigt sätt. Bland en röra av monster, tidsresande och mystiska förmågor, framstår filmens världsbyggande och storslagna visuella effekter som bortslösade.

Tim Burton har levererat klassiker som Beetlejuice och Edward Scissorhands, på 2000-talet har hans varumärke sjunkit och gjort allt mindre avtryck på omvärlden. Med en viss avsaknad av förvåning, konstaterar jag att Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children inte är filmen som vänder trenden. Under ett starkt filmår håller det inte att släppa en så rörig historia som denna filmen i slutändan kan sammanfattas som. Se Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children för special effekterna, Eva Green och det välgjorda världsbyggande som första halvan erbjuder. Om du är ute efter en välsvarvad och nyskapande historia, titta på annat håll.

Under fjoråret kom Tim Burtons version av Ransom Riggs boksuccé Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. En fantasybok som höll sig hela sjuttio veckor på New York Times bestseller-lista. I Burtons filmadaption ser du bland annat Eva green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson och många, många fler. Vad blir slutprodukten när succén adapteras till en film för hela familjen?  När Jacob Portmans (Asa Butterfield) farfar dör under mystiska omständigheter, är det denna amerikanska tonåring som plockar upp ledtrådarna. Brödsmulor som leder honom på ett äventyr genom olika världar, tidsåldrar samt Miss Peregrines hem för besynnerliga barn på en liten ö utanför Wales kust.…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.