Mindhunter

Mindhunter är Netflix nya samarbete med David Fincher och lika mycket mardrömsmaterial som en fallstudie över förvrängda psyken. Den handlar om de FBI-agenter/forskare som under sent 1970-tal började kartlägga psykologin hos några av USAs värsta mördare. De hjälpte till att lägga grunden för gärningsmannaprofilering och teorierna kring hur en seriemördare blir till – så tidiga var de att de till och med myntade begreppet ”seriemördare”. 

När vi först träffar våra huvudkaraktärer Holden Ford (Jonathan Groff) och Bill Tench (Holt McCallany) befinner de sig mitt i en tid (efter Vietnamkrig och Watergate) där en rad bestialiska mord och samvetslösa mördare har rört upp känslorna i helylleamerika. De vanliga förklaringarna som gavs då var att mördarna var ”skapta” eller ”födda på det viset”. Gisslanförhandlaren Ford och beteendevetaren Tench är inte nöjda med vad de ser som en grov förenkling av en sorts galenskap som borde gå att undersöka, kategorisera och i bästa fall: förhindras. De får sällskap av psykologen Wendy Carr (Anna Torv) och installeras av FBI i källaren där deras relativt osmakliga (enligt dåtidens och, kan argumenteras, nutidens moral) efterforskningar tar sina första stapplande steg. Den första säsongens tio avsnitt är väldigt rättframma på så sätt: Ford och Tench reser runt i landet, undervisar poliser och intervjuar seriemördare (eller sekvensmördare som de först kallas). Det kanske låter tungt, men serien balanseras skickligt av en sorts tonfallskomik och galghumor som väger upp obehanskänslan, speciellt efter att en förslagsvis har fått en ingående redogörelse för hur Edmund Kemper mördade, halshögg och våldtog sin egen mor (i den ordningen).

Serien är dock lika intresserad av vilket vokabulär som används för att beskriva dåden som dåden själva. Karaktärerna diskuterar profilering, fall och teorier och applicerar sin kunskap på det de ser och upplever. Med chefer och överordnade utspelas dessutom ett spel för pengar och erkännande som tacksamt nog hålls i periferin: det är själva arbetet som ligger i fokus. Ibland tar sig agenterna an fall i orterna de besöker som den lokala polisen står mållösa inför. Fallen är ofta uttdragna över flera avsnitt men ingenting får något snyggt och prydligt avslut i den här världen. Som är känt har David Fincher regisserat de två första och två sista avsnitten, men här finns gott om talang och kunnande bakom kameran som gör att serien aldrig vacklar i kvalité eller i den tonart som till stor del påminner om Finchers egna Zodiac. Själva brottscenerna visas aldrig ingående – allt som oftast på fotografi – och varje skildring av det faktiska våldet är snarast sparsam men alltid tillräckligt för att bränna sig fast och går aldrig riktigt att skaka av sig. Detta speciellt i de långa intervjuscenerna med mördare där detaljer lirkas fram ut känslomässigt störda fängelsekunder. Mindhunter är en stämningsfull berättelse i många lager, där publiken närapå erbjuds verktygen för att läsa scenerna på ett djupare plan: vad som kan finnas under ytan i ett förhållande eller i en vanlig småstad – och vetskap som kan få en att misstänka vem som helt att ha ett förvrängt psyke.

Alla tio avsnitt i första säsongen av Mindhunter finns på Netflix.

Mindhunter är Netflix nya samarbete med David Fincher och lika mycket mardrömsmaterial som en fallstudie över förvrängda psyken. Den handlar om de FBI-agenter/forskare som under sent 1970-tal började kartlägga psykologin hos några av USAs värsta mördare. De hjälpte till att lägga grunden för gärningsmannaprofilering och teorierna kring hur en seriemördare blir till – så tidiga var de att de till och med myntade begreppet ”seriemördare”.  När vi först träffar våra huvudkaraktärer Holden Ford (Jonathan Groff) och Bill Tench (Holt McCallany) befinner de sig mitt i en tid (efter Vietnamkrig och Watergate) där en rad bestialiska mord och samvetslösa mördare har rört…

Review Overview

Betyg

100

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.