Midsommarspecial: 4 klassiska Midsommarfilmer

Äntligen Midsommar

Ett gäng barndomsvänner ska fira det traditionella midsommarfirandet tillsammans på en ö hos paret Susanne och Emil. I år närvarar även Emils amerikanske vän, kvinnocharmören Sam (spelad av nyligen bortgångne Luke Perry, något malplacerad i den svenska miljön). Vad som först verkar bli ett lugnt midsommarfirande med en nybliven singeltjej, en gravid kvinna och hennes överdrivet oroliga man samt ett par som själva försöker baka in en bulle i ugnen utan vidare lycka. Efter ett mindre lyckat frieri urartar det hela dock till fylla, uppdagade hemligheter och en massa drama.. Klassisk svensk midsommar med andra ord! 

Äntligen Midsommars engelska titel blev den något mindre charmiga ”A Swedish Midsummer Sex Comedy”SOS – En Seglarsällskapsresa 

Finns i skrivande stund att se på Cmore.se

Stig-Helmer är tillbaka för tredje gången i vad som blivit ännu en svensk klassiker. Den här gången bjuds det på segeläventyr efter att han och norske kompanjonen Ole hamnat på en sopbåt efter en maskerad strax före midsommarafton. Det som skulle bli en lugn helg med sonen för den nyskilde Stig-Helmer slutar istället i idylliska Stockholms skärgård där han och Ole blir gäster på en rikemansfest, uppdagdar ett hemligt miljonprojekt och tävlar i segling med en grupp nyvunna tjejkompisar. Dessutom måste de sätta stopp för den hemliga plan de avslöjat, OCH det ligger kärlek i luften… Vilken midsommar va!

Lasse Åberg och Birgitte Söndergaard som Stig-Helmer och Anna Vera under en galen midsommar i skärgårdenEn midsommarnattsdröm

Finns i skrivande stund att se på Amazon Prime.

De flesta av oss har hört talas om En Midsommarnattsdröm, men hur många känner faktiskt till det världsberömda kärleksdramat? Eller, dramerna kanske jag ska säga; det är trots allt två historier som vävs samman i Shakespeares pjäs som blivit Hollywoodfilm. Filmen inleds med Hermia och Lysander som är djupt förälskade men vars kärlek är förbjuden av hennes pappa; istället ska hon gifta sig med Demetrius, som i sin tur älskas djupt av Helena. Så djupt att hon av svartsjuka bestämmer sig för att avslöja Hermia och Lysander plan att rymma för honom, vilket leder till att Demetrius följer efter dem till en skog där de allihopa omedvetet råkar passera in i älvornas rike. Där pågår ett maktspel mellan älvornas kung Oberon och drottning Titania: den förstnämnde har bestämt sig för att vinna genom att strö en magisk växt i sin Titanias ögon som får henne att älska den första hon ser när hon vaknar. Efter att Oberon hört Helena beklaga sig över Demetrius ger han sin högre hand Puck i uppdrag att hjälpa även henne med pulvret. Puck är dock inte så bra på att genomföra uppdrag, och människor inte duktiga på att hantera dramatik, får Oberon snart upptäcka.. 
Allt är dramatiskt, passionerat och hela dialogen förs i diktform. Absolut inget för Adam Sandler-fans, med andra ord.

Rupert Everett och Michelle Pfeiffer som Oberon och Titania i En Midsommarnattsdröm


Sommaren med Göran

Finns i skrivande stund att hyra online på bland annat SF Anytime och Viaplay.

Det går inte så bra för Göran just nu. Sommaren har bara börjat men han har redan blivit dumpad under ett frieri, fått flera inkassobrev och det går dåligt på jobbet. Dessutom blev han inte bjuden på midsommarfesten på Doddes lyxiga lantställe dit alla ska. Som tur är blev hans vän Alex det – en neurotisk man med en kontrollerande men bortrest sambo vars nakenhund han just nu passar. Göran lyckas övertala sin vän att de ska segla till Dodde för en episk midsommar. Och episk blir den, men inte bara det: även lärorik, dramatisk, förödande och väldigt, väldigt rolig.
Den yngre generationen kanske inte minns det men förr i tiden var ju Peter Magnusson och David Hellenius som spelar Göran respektive Alex ett radarpar att räkna med i nivå med Filip och Fredrik eller Alex och Sigge. Tyvärr hann de inte leverera så många långfilmer tillsammans, men Sommaren med Göran går till historien som en modern svensk klassiker.

Peter Magnusson spelar den otursamme Göran som vi får följa under en försommar

Alla bilder är från IMDb.


Glad Midsommar!

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.