Midnight Special

MIDNIGHT SPECIALIbland kommer det filmer som när jag läser om dem så vill jag verkligen att de skall vara bra. När de sedan inte dyker upp på bio blir jag fundersam, den kanske inte var så bra som jag hoppades. Midnight Special var en sådan film, allt jag läste om den pekade på att det skulle vara precis vad önskade se men Warner tyckte inte att filmen att tillräckligt stor potential för att gå upp bio här i Sverige. Så istället får jag nöja mig med att se den på blu-ray.

Filmen öppnar i ett hotellrum någonstans i Texas. På tv:en går nyheten om en ung pojke som blivit kidnappad av två personer och polisen vädjar till allmänhet. Vi förstår snart att det är inne i kidnapparnas hotellrum som vi befinner oss. Men något är känns inte rätt, de behandlar pojken vänligt och tar väl hand om honom. Pojken som heter Alton är nämligen tillsammans med sin pappa Roy och dennes bäste vän Lucas. De är på flykt ifrån en religiös sekt som ser Alton som deras profet. Men de är också på flykt undan den amerikanska underrättelsetjänsten som vill förstå hur Alton har kunnat komma åt topphemligt material. För Alton är nämligen en speciell pojke.

Midnight Special är en unik film och inte något för alla. Det är en film som andas 70-tal och Spielberg, en film som får mig att tänka på Närkontakt av tredje graden och E.T. Det är en film som är som gamla science ficition filmer var. Det är inte storslaget och bombastiskt utan jordnära med en lätt hinna av det övernaturliga runt sig. Det finns något med Midnight Special som verkligen får det att krypa i hela min kropp. Det är osäkerheten. Jeff Nichols har nämligen förstått att det som gör denna typ av film bra är just det osäkerheten kring vad som skall komma härnäst och känslan av att vem som helst när som helst kan försvinna. Mysterierna lindas in väl och Nichols är noga med att inte avslöja för mycket för fort utan lämna en del till tittaren fantasi.midnight-special-03

Filmen är också en jakt, dels kulten som försöker få tag på Alton och dels militären som försöker fånga in honom. Nichols bygger upp det hela väldigt väl och det finns många svettiga stunder under filmens gång. Och hela konceptet att filmen egentligen är en enda lång jakt i kombination med mysteriet kring Alton fungerar väldigt väl, Nichols lyckas väl med att hålla en balans och hela tiden ge oss tillräckligt mycket information för att vara nyfikna på vad som händer härnäst. Plus att filmen är synnerligen välspelad. Både Michael Shannon och Joel Edgerton är riktigt bra i sina roller som Roy och Lucas. De har ett väl fungerande samspel och Shannon är som vanligt bäst när man inte är riktigt säker på hans karaktärs mentala balans. Kirsten Dunst skall ha en eloge som Altons mamma, det var ett tag sedan hon var med i en riktigt bra film.MIDNIGHT SPECIAL

Jeff Nichols är bara 37 år gammal och har gjort fyra filmer men han har redan märkt ut sig själv som en av de mest intressanta regissören i USA just nu. Alla han filmer, Shotgun Stories, Take Shelter, Mud och nu Midnight Special har alla varit unika filmer med en speciell stil och bra rollprestationer ifrån sin huvudrollsinnehavare. Han känns väldigt mycket som Hollywoods nästa stora auteur och jag skulle rekommendera alla att hålla ett öga på honom.

Skall man säga något negativt om Midnight Special är det att Nichols som växte upp i Bibelbältet i USA lägger på lite för mycket religiösa undertoner genom filmen. Det blir lite för tydligt i en film som annars är väldigt bra på att inte skriva tittaren på näsan. Midnight Special är den typen av film som knappt görs längre och framförallt inte av större bolag. Därför är det så uppfriskande att se den, det är tråkigt att vi aldrig fick chansen att njuta av den på bio men jag hoppas att många passar på nu när den kommer på blu-ray.

Ibland kommer det filmer som när jag läser om dem så vill jag verkligen att de skall vara bra. När de sedan inte dyker upp på bio blir jag fundersam, den kanske inte var så bra som jag hoppades. Midnight Special var en sådan film, allt jag läste om den pekade på att det skulle vara precis vad önskade se men Warner tyckte inte att filmen att tillräckligt stor potential för att gå upp bio här i Sverige. Så istället får jag nöja mig med att se den på blu-ray. Filmen öppnar i ett hotellrum någonstans i Texas. På tv:en…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.