Mera köttbullar

Förutom att smaka gott kan köttbullar också lära oss människor ett och annat viktigt. Följ Johan Hagelbäcks köttbullar i sex kortfilmer som behandlar flera rätt så tunga ämnen på ett bra sätt för de minsta i familjen. Det är ämnen som mobbing, att tappa bort sin mamma och pappa, ilska och kamratskap där småttingarna kan lära ett och annat från köttbullarna.

I sex berättelser visar stora och små köttbullar oss livet. Varje film inleds och avslutas med ett kort samtal mellan en vuxen köttbulle och en barnköttbulle som presenterar och lyfter fram en lärdom om filmen. I den första filmen är temat nyfikenhet och mod och sen följer filmer om kamratskap, att vara arg, att komma bort, gaffelmonstret och sist ut är mobbing. Det är lagom läskigt och spännande för att greppa tag i min dotter men inte så att känslan finns kvar utan det blir alltid en fin avslutning.

Johan Hagelbäcks knäppa kortfilmer om Charles Nonsens var en stor favorit när de kom i slutet av 80-talet. Detta var skruvat och galet men samtidigt något jag till stor del glömt bort. Men Mera köttbullar väckte minnet och intresset för Johan Hagelbäcks skapelser och jag kommer skaffa mig Charles Nonsens-samlingen snarast, om jag bara hittar den för den är redan utgången!

En bra animatör och berättare kan egentligen ta vad som helst och använda sin magi till att animera, berätta och trollbinda sin publik. Min dotter på tre är min måttstock på hur bra filmer som denna är och hon ville se om den direkt efter att vi sett den första gången. Hon har sett den ytterligare några gånger och den kommenteras vilt när vi ser den. Hon älskar köttbullarna. Johan Hagelbäck är en bra animatör helt enkelt, någon annan slutsats kan jag inte dra. Det är bra nivå på berättelserna och de ämnen som tas upp är viktiga för småbarn och man kan prata vidare med dem efter att ha sett denna samling. En underlig ock lite störande sak är att man inte kan välja avsnitt utan enda menyvalet som finns är att starta filmen. Lite irriterande när barnen vill se en av filmerna.

Det låter kanske knäppt men Mera köttbullar berättar viktiga saker för våra minsta familjemedlemmar. Jag rekommenderar den varmt!

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

4 comments

  1. MERA BILDER PÅ ROLIGA/tecknade köttbullar!!!!!!!!!!!!

    MVH♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.