Men in Black (4K UHD)

I somras fyllde Men in Black hela 20 år, och det firas rejält i och med att Sony släpper hela trilogin på 4K-blu-ray. Kanske även för att fräscha upp minnet hos gemene man – en ännu obetitlad uppföljare är planerad till 2019. Dock utan parhästarna Tommy Lee Jones och Will Smith, vars kemi ju faktiskt är filmernas största utropstecken.

I den här första delen träffas K (Jones) och J (Smith) för första gången. K är på jakt efter en partner då hans ålderstigna kompanjon lägger av inledningsvis i filmen. J arbetar för NYPD när han en kväll upptäcker att brottslingen han jagat under kvällen i själva verket är en utomjording. I filmen lever utomjordingar mitt ibland oss utan att människorna vet om det. Förutom organisationen MiB, Men in Black, vars huvudsakliga uppgift är att, om man så vill, mörka för människorna att de samexisterar med utomjordingar, samt att förhindra intergalaktiska krig. K är imponerad över hur J lyckades hinna i kapp utomjordingen, som är en snabb sådan, och vill därför att J ska bli hans nya partner.

Jones och Smith är en perfekt kombination.

Men in Black kommer i samma period som Mars Attacks! (1996) och Independence Day (1996), men den största skillnaden gentemot de två filmerna är att Men in Black handlingsmässigt är en parantes, men det blir riktigt underhållande ändå. Som regissör till hela trilogin finner vi Barry Sonnenfeld som innan denna film hade Familjen Addams (1991), Den heliga familjen Addams (1993) och Get Shorty (1995) på meritlistan, och efteråt praktfiaskot Wild Wild West (1999), och han väljer att fokusera på samspelet mellan Jones och Smith istället för en bombastisk handling a la Independence Day, även fast jordens existens är hotad här också. Den barske veteranen K och den nyfikna, skämtsamma J blir en perfekt mix. Att Smith kan vara rolig visste vi sedan innan, men även Jones visar här prov på komisk tajming. Dialogen är kul, rapp och fyndig.

För att vara 20 år gammal håller specialeffekterna rätt bra än idag (när det begav sig vann för övrigt filmen en Oscar för Bästa smink). De används ganska sparsmakat i och med att utomjordingarna oftast är förklädda till människor, men när det väl krävs effekter används de på en nivå som inte tar fokus från huvudpersonerna. Att filmen håller än idag är pga. samspelet mellan Jones och Smith, handlingen i sig är relativt förutsägbar och inget man lägger på minnet på grund av sin briljans. I en av de andra större rollerna ser vi Vincent D’Onofrio som numera främst känns igen som Kingpin från Netflix-serien Daredevil.

Utgåvan:

Sonys 4K-släpp dyker upp i native 4K – och bilden är urläcker. Jag som gick från att ha sett filmen på DVD tidigare direkt till 4K blev i det närmaste helt hänförd. Visst, specialeffekterna som ändå har 20 år på nacken sticker såklart ut en aning i och med att bilden är så bra och således ganska oförlåtande. Men bortsett från det är det briljant bild rakt igenom. Rullen levereras med Dolby Atmos som inte går att klaga på heller, snarare helt tvärtom. Utöver en rad ”behind the scenes”-godis, som tillexempel Visual Effects Scene Deconstruction, Creatures: Concept to Completion och förlängda/alternativa scener har vi ett multiplayerspel av frågesportstyp. Frågor som rör filmen som det gäller att svara rätt på, och ju snabbare du svarar desto mer poäng får du.

Barry Sonnenfeld är aktuell som regissör till säsong två av Syskonen Baudelaires olycksaliga liv som har premiär under 2018.     

I somras fyllde Men in Black hela 20 år, och det firas rejält i och med att Sony släpper hela trilogin på 4K-blu-ray. Kanske även för att fräscha upp minnet hos gemene man – en ännu obetitlad uppföljare är planerad till 2019. Dock utan parhästarna Tommy Lee Jones och Will Smith, vars kemi ju faktiskt är filmernas största utropstecken. I den här första delen träffas K (Jones) och J (Smith) för första gången. K är på jakt efter en partner då hans ålderstigna kompanjon lägger av inledningsvis i filmen. J arbetar för NYPD när han en kväll upptäcker att brottslingen…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.