Mega Man X Legacy Collection 1 & 2

När Super Nintendo och Sega Megadrive släpptes i början av 90-talet tog spelen på konsol ett stort steg framåt. Den nya tekniken innebar många nya möjligheter och gamla spelserier kom att fräscha upp. Så även Mega Man som fick namnet Mega Man X.

Detta var inte en ren uppföljare utan en spin-off. Den tar handlingen hundra år framåt. Människor lever nu i samexistens med Reploids, robotar som är kapabla till känslor och rationellt tänkande. På grund av detta blir många Reploids kriminella och kallas Mavericks. Mega Man X är en Maverick Hunter. Tillsammans med sin partner Zero måste han stoppa Sigma, Maverick ledare som har en plan att utrota mänskligheten.

Mega Man X utvecklade också spelmekaniken tack vare övergången till 16-bitar. Nu kan man hoppa på väggar, göra en dash och få tillgång till kraftfullare vapen. Samtidigt är spelet det samma som de första spelen. Du väljer en boss du vill ta dig an och går igenom banan för att möta honom. Klassiskt Mega Man med andra ord.

Mega Man X blev en stor succé på SNES och det kom två uppföljare på SNES. Men Mega Man X3 släpptes också SEGA Saturn och Sony Playstation och Mega Man X4 kom att bli det första spelet som inte släpptes på en Nintendo konsol. Efter det blev det fyra spel till på Playstation och Playstation 2. Och nu har Capcom samlat dessa spel i två utgåvor. Mega Man X Legacy Collection 1 & 2. Den första samlar Mega Man X 1 till 4 och den andra samlar 5-8.

Beslutet förbryllar mig lite. Varje samling kostar runt 200 kronor så det är ett bra pris men med tanke på kvalitén i serien har jag svårt att se att någon skall köpa Mega Man X Legacy Collection 2. Låt oss titta närmare på spelen så förstår ni.

Mega Man X
Det första spelet är en klassiker. Det var ett spel som utvecklade serien samtidigt som den utnyttjade 16-bitar för att göra ett riktigt snygg pixelspel. Det är spel där varje komponent, grafik, ljud, kontroll och spelmekanik sitter nästan perfekt. Den typen av spel som alla borde spela en gång i livet för att förstå hur detta spel kom att påverka utvecklingen av spel. Spelet har åldrats väl även om jag idag kan störa mig på mindre saker i spelet som att det inte är särskilt långt när man väl listat ut hur spelmekaniken fungerar.

Mega Man X2
Mega Man X2 tar allting som var bra med Mega Man X och förbättrar det. Kanske låter lite fånigt men X är spelet som många pratar sig varma om men X2 är ett bättre spel. Utvecklarna hade fått ett år på sig och lärt sig konsolen bättre vilket resulterade i ett spel som framförallt lyft sig grafiskt sätt. Även spelmekaniken har blivit bättre och historien är mer intressant. En av mina favoriter i serien.

Mega Man X3
Mega Man X3 är mer av det som gör det förra spelen bra men tar inte serien framåt så mycket. Dock gör man en viktig sak, du kan nu spela som Zero om du vill vilket förändrar hur man spelar varje bana och skapar lite alternativ. Spelet är också svårare än de två första spelen vilket på ett sätt är bra. Framförallt det första spelet var lite för enkelt. Samtidigt förändras inte så mycket. Det är bra men samma sak som de två första spelen.

Mega Man X4
Denna gång tar vi steget över helt och hållet till 32-bitars generationen. Resultatet är det snyggaste Mega Man x hittills. Denna gång så tar Zero en mer framträdande roll och du kan spela honom som ordinarie karaktär. Det gör X4 till ett bättre spel än X3 då det blir mer variation. Annars är det mer av samma vara som de tidigare spelen. Trots det min favorit tillsammans med X2.

Mega Man X5
Här börjar man se ett mönster. If it ain’t broke, don’t fix it. Du får mer av samma vara som I X4. Men man gör inte särskilt många förändringar. Den mest intressanta är att du kan byta karaktär under spelets gång för att anpassa din spelstil till olika hinder och fiender. Samtidigt har inte särskilt mycket hänt sedan X1 och jag kan känna att Capcom här mer går på rutin än att försöka utveckla serien framåt. Ett spel för fansen som älskar Mega Man X.

Mega Man X6
Mega Man X6 är som en klon av X5. Det har hänt väldigt lite mellan spelen och känns mer som en förlängning av det förra spelet än ett nytt spel. Okej grafik, okej ljud och samma kontroll som du vant dig vid. Även om jag inte hatar X6 så infinner sig ett utmaningssyndrom när jag spelar det. Varför spela detta när jag kan spela X2 eller X4 istället?

Mega Man X7
Kanske insåg Capcom att serien hade stått still för länge och bestämde sig för att ”utveckla” den. I detta fall att gå från 2D till 3D. Resultatet blev ett av de sämsta spelen någonsin som Capcom gett ut. Jag aldrig träffat någon som har något gott att säga om X7. Mest för att utvecklarna inte förstått hur man gör ett bra 3D-spel och det gör många spelsekvenser nästan ospelbara. Sedan är grafik så där ful som bara PS2 3D-spel kan vara. Sedan har X försvunnit som karaktär och vi får spela Axl istället som är en av de mest irriterande karaktärerna jag stött på.

Mega Man X8
Så Capcom insåg sitt misstag och X8 blev ett 2D-spel förutom några banor som var i 3D. Men är det en återgång till de gamla spelen? Inte helt och håller. Man strävar här efter att göra det och det finns banor och bitar som fungerar bra men samtidigt känns det lite som att Mega Man X vid det här laget, tio år efter det första spelet har förlorat sin själ. Jag vet att många Mega Man-fans pratar sig varma om X8 men efter att ha spelat de andra spelen så nära inpå var jag inte lika imponerad. Inte dåligt, inte bra mest en axelryckning.

Som ni kan se så är Mega Man X Legacy Collection 1 helt klart ett måste köp för alla som vill ha bra spel från SNES-tiden medan Mega Man X Legacy Collection 2 mest blir ett köp för fansen som måste ha allt med Mega Man.

Men vad får man då om man köper dessa? En hel del faktiskt. Du får möjligheten att spela i något som heter Rookie Hunter Mode som förenklar spelen och gör att mer causal fans också kan få uppleva allt som Mega Man X har att erbjuda. Om du istället är mer hardcore spelar du X Challenge Mode där man tre unika vapen och sedan tar sig an flera bossar. Du har också en del utmaningar i spelet som låser upp lite extra material.

 

Du kan också välja hur spelen skall se ut, skall de ha filter som gör dem mer högupplösta eller klassiskt pixel? Vill du spela dem i 4:3 eller 16:9? Sedan har vi ett museum fyllt med bilder, filmer, låtar, reklam. Här kan man se det mesta som varit ihopkopplat med Mega Man X genom åren.

Detta är en serie som är ett måste att spela, i varje fall de första spelen. Som samlingar så blir det lite märkligt att man delat upp det hela. Men Mega Man X Legacy Collection 1 är lätt värt pengarna.

När Super Nintendo och Sega Megadrive släpptes i början av 90-talet tog spelen på konsol ett stort steg framåt. Den nya tekniken innebar många nya möjligheter och gamla spelserier kom att fräscha upp. Så även Mega Man som fick namnet Mega Man X. Detta var inte en ren uppföljare utan en spin-off. Den tar handlingen hundra år framåt. Människor lever nu i samexistens med Reploids, robotar som är kapabla till känslor och rationellt tänkande. På grund av detta blir många Reploids kriminella och kallas Mavericks. Mega Man X är en Maverick Hunter. Tillsammans med sin partner Zero måste han stoppa…

Review Overview

Mega Man X Legacy Collection 1
Mega Man X Legacy Collection 2

65

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.