Maze Runner: The Death Cure (4K UHD)

I Mazerunner: The Death Cure, som är den tredje och sista delen i Maze Runner-serien, ska Thomas tillsammans med sina vänner rädda Minho som försvann i del två. Teresa som förråde dem arbetar numera på det mest förtroendeingivande döpta företaget WICKED för att hitta ett botemedel mot den sjukdom som riskerar att utplåna mänskligheten. Allt medans de försöker att undvika blodtörstiga zombies.

När jag såg trailern för Maze Runner (2014) blev jag snabbt nyfiken. Det fanns mycket att gilla med häftiga miljöer, coola monster och gåtan till varför ungdomar som tappat minnet om vilka de är har placerats i en dödlig labyrint. När de befriats ur labyrintburen i Maze Runner: Scorch Trials (2015) blev jag istället snabbt besviken. Den spännande gåtan upplöstes till damm i en öken av dum zombieaction.

I Maze Runner: The Death Cure förväntar jag mig att äntligen få ett svar på varför ungdomarna fick en hel film till att kämpa sig ur en labyrint men svaret trillar av läpparna från en mumlande Patricia Clarkson och jag är mer frågvis än tidigare. I detta fallet vände jag mig till Google och en vän för att diskutera svaret. Svaret är fortfarande vagt och tafatt så jag får helt enkelt nöja mig med att författaren till böckerna som filmerna är baserade på kanske inte hade en helt klar vision själv.

Maze Runner: The Death Cure är ungefär lika trist som sagda vision. Det är klichéer på rullande band och citatmaskinen är av avdankad årgång. Vilka starka band som nu sägs finnas mellan karaktärerna är inte tillräckligt övertygande för att jag ska känna medlidande och jag kan kallt hålla tillbaka tårarna som filmen emellanåt försöker locka fram. Det gör att huvudhistorien, som jag först trodde skulle vara ett kortare kapitel i filmen, blir fruktansvärt menlös och lång eftersom de tappra vännerna i över två timmar försöker rädda sin vän Minho.

Vill man däremot se på explosioner och visuella effekter så kan man ta sig tid att njuta av detta. Deras värld är väl uppbyggd med cool design och trovärdigt förfall av vår värld, as we knew it. Det känns bortkastat på den här berättelsen då jag är så oinvesterad att jag knappt lägger märke till det visuella spektaklet som erbjuds mig. Hade filmen kortats ner eller om den hade bjudit på en bredare historia, kanske involvera fler karaktärer, så hade den fått ett snäpp högre betyg av mig.

Utgåvan: Maze Runner: The Death Cure är inspelad digital 3.4k, men det är svårt att att hitta information kring huruvida den är färdigställd i 2k eller 4k. Oavsett DI, ser filmen betydligt skarpare ut än medföljande blu-ray. För att se de stora skillnaderna i utgåvans färgdjup skall du jämför filmens ljusaste och mörkaste scener med videopresentation på blu-ray-utgåvan. Detta är utan tvekan det bästa sättet att se filmen. Filmen presenteras i formatet 2:39.1 och ljudspåret med Dolby Atmos-stöd. Som vanligt är allt extramaterial på blu-ray-skivan och här får du ta del av borttagna scener, regissör-ljudspår och lite blandade korta dokumentärer.
(Texten är uppdaterad av Fredrik Malmquist 11/6-2018)

I Mazerunner: The Death Cure, som är den tredje och sista delen i Maze Runner-serien, ska Thomas tillsammans med sina vänner rädda Minho som försvann i del två. Teresa som förråde dem arbetar numera på det mest förtroendeingivande döpta företaget WICKED för att hitta ett botemedel mot den sjukdom som riskerar att utplåna mänskligheten. Allt medans de försöker att undvika blodtörstiga zombies. När jag såg trailern för Maze Runner (2014) blev jag snabbt nyfiken. Det fanns mycket att gilla med häftiga miljöer, coola monster och gåtan till varför ungdomar som tappat minnet om vilka de är har placerats i en…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

Betyg

60

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.