Måste Gitt

I Jordbro ser ungdomar och vänner upp till honom, men när han skall pröva sina vingar som skådespelare så skrattar scenskolejuryn åt honom. Är det kanske enklare att göra det man redan kan eller skall man utmana de som tvivlar på en? En rad händelser leder till att Metin aldrig hinner besvara på dessa frågor, han måste sticka, han Måste gitt.

I Måste Gitt får vi följa den unge men kriminella Jordbrobon Metin (Can Demirtas). För att tjäna ihop sitt levebröd pantar han piratkopierade klockor från Kina som hans vänner har stulit. När Metin får tid över för han anteckningar över allt han och hans vänner gör i en liten svart dagbok. En givande men problematisk vana som skulle kunna få ödesdigra konsekvenser om boken hamnade i fel händer. När Metin försöker bryta sin kriminella bana genom att söka in till scenskolan, glömmer han givetvis kvar boken under en stol. Snart hamnar boken i händerna på en utgivare och ett förlag som tycker att titelkaraktären borde publicera sin skrift, det tycker han inte själv, till en början…

Manuset av skådespelaren Can Demirtas och regissören Ivica Zubak håller en ovanligt hög kvalité inom svensk filmproduktion. Berättelsen om Metin som dras mellan sina drömmar och sin kriminella vardag hade inte varit lika vass utan den lilla svarta boken han skriver. Karaktärens vardagshandlingar säger en sak om honom, hans tankar i skrift, en annan. Dagboken gör att Metin som karaktär i princip fyller ut hela filmen, mycket tack vare Can Demirtas rollprestation. Även Metins kompisar och familj spelas fint och trovärdigt av en härlig ensemble av skådespelare. Utöver Demitras är det Selma Caglar som sticker ut i rollen som Metins bestämda men kärleksfulla mamma. Tyvärr faller filmen vid målsnöret eftersom berättelsen till slut mynnar ut i en filmkliché som ofta drabbar tjuvar och banditer på film.

Fotot av Erik Vallsten ackompanjerar berättelsen, som regissören Ivica Zubak berättar, väl. Samtidigt som karaktären Metin beter sig ytligt, begår mindre och mer avskyvärda brott, är fotot intimt och närgånget som boken huvudkaraktären skriver. Genom filmteamets hårda arbete och det stundtals hektiska soundtracket, skapas en oemotståndlig gryta som alla bara måste prova.

Med sin andra långfilm visar Ivica Zubak inte bara prov på att han hanterar formatet, utan även att han klarar av skapa något som sticker ut bland alla massproducerade kriminalare i Sverige. Duon Demirtas och Zubak har något som svensk film desperat behöver, originalitet. Om Måste gitts avslutande del hade varit lika stark som berättelsens upprinnelse och karaktärsetablering, hade filmen fått ett ännu högre betyg. Trots detta är Måste Gitt en film jag kan rekommendera till alla som längtar efter originalitet i svensk filmproduktion.

I Jordbro ser ungdomar och vänner upp till honom, men när han skall pröva sina vingar som skådespelare så skrattar scenskolejuryn åt honom. Är det kanske enklare att göra det man redan kan eller skall man utmana de som tvivlar på en? En rad händelser leder till att Metin aldrig hinner besvara på dessa frågor, han måste sticka, han Måste gitt. I Måste Gitt får vi följa den unge men kriminella Jordbrobon Metin (Can Demirtas). För att tjäna ihop sitt levebröd pantar han piratkopierade klockor från Kina som hans vänner har stulit. När Metin får tid över för han anteckningar över allt han…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.