Mary Queen of Scots

Mary Stuart är en av de mest kända regenterna över Skottland och har skildrats i flera filmer och böcker. Frågan är vad denna film kan tillföra historien?

Filmen tar sin början 1561 då en nittonårig Mary Stuart återvänder till Skottland när hennes make, Frans den andre har dött i ung ålder. Problem uppstår nästa direkt då Mary är katolik, något som ses med ogillande både av den skotska kyrkan och England som ser med oro på att Vatikanen skall återfå makt på de brittiska öarna. Men Mary har större ambitioner än att sitta på den skotska tronen. Hon rätt till den engelska tronen och tänker se hennes barn skall sitta på båda tronerna. Något som drottning Elizabeth har svårt att tillåta.

Mary Queen of Scots är en historia om två kvinnor som var regenter i en tid då män var de som bestämde och kvinnor såg mer som problem än något att ta seriöst. Mary och Elizabeth var släktingar och hade en relation där de en gång var vänner men det politiska läget tvingade dem att ha ett annat förhållande senare i livet. Här blir det till en girl power-film där starka kvinnor styr sina länder och försöker hålla männen och religionen på avstånd. Faktum är att de flesta män i filmen framstår som antingen fumliga suputer som inte klarar av särskilt mycket eller onda konspirerande personer ute efter makt. Filmen tar sig också friheter med de historiska händelserna för att Mary skall framstå mer som en progressiv drottning som vill alla människor gott.

Och mitt i allt detta så pågår ett makt och intrigspel som känns taget direkt från Game of Thrones. Alla intrigerar mot någon och det finns gott som scener med våld och sex som jag funderar på hur de egentligen passar in med resten av historien. Bland annat en våldtäktsliknande scen som känns helt frånkopplad resten av filmen. Och sedan kan man diskutera hur stark kvinnan Mary Stuart egentligen var. I detta verkliga livet satt hon i en hopplös position i många gånger och tvingas följa med i det politiska spelet utan att riktigt kunna kontrollera det. Framför hennes val att försöka få en son skapade en hel del problem då hennes val av män inte var det allra bästa.

Samtidigt finns det förlåtande saker här. Skådespelet är av yppersta klass. Både Saoirse Ronan som Mary Stuart och Margot Robbie som drottning Elizabetr är riktigt bra. Lägg till Guy Pearce, David Tennant, Jack Lowden och Brendan Coyle i mindre roll och du har en ensemble som gör väldigt bra ifrån sig. Produktionen är överlag mycket vacker med storslagna vyer av den skotska landsbygden och slott. Men vi kom hit för att se på ett drama inte beundra den vackra naturen.

Josie Rourke har regisserat teater i nästan tjugo år men detta är den första filmen hon har gjort. Kanske märks det då dialogen oftast är utmärkt men resten av scenerna känns oftast överdramatiserade. Vilket är synd, Mary Stuarts historia är tillräckligt intressant för att kunna presenteras på ett mer subtilt sätt. Nu blir det Game of Thrones i Skottland vilket känns onödigt.

Utgåva
Bild: Bra men på inget sätt fantastisk. Färgerna är fina men lite mörka, detaljerna finns där men inget som sticker ut. Kunde inte se några direkt fel men inte heller någon bild som jag använder för att visa upp anläggningen.
Ljud: Ett drama som detta kommer inte att få dina högtalarna att pumpa men ljudet var en trevlig upplevelse. Gott om bakgrundsljud som skapar atmosfär. Ett par stridsscener vaknar ljudmixen verkligen till liv.
Extramaterial: Stor besvikelse. Här hade bolaget kunnat leverera då Mary är en riktigt person och det finns gott om fakta kring henne. Istället får tre segment på under 11 minuter totalt. Och ett kommentarspår med regissören och kompositören som är trevligt men tråkigt.

Mary Stuart är en av de mest kända regenterna över Skottland och har skildrats i flera filmer och böcker. Frågan är vad denna film kan tillföra historien? Filmen tar sin början 1561 då en nittonårig Mary Stuart återvänder till Skottland när hennes make, Frans den andre har dött i ung ålder. Problem uppstår nästa direkt då Mary är katolik, något som ses med ogillande både av den skotska kyrkan och England som ser med oro på att Vatikanen skall återfå makt på de brittiska öarna. Men Mary har större ambitioner än att sitta på den skotska tronen. Hon rätt till…

Review Overview

Betyg
Utgåva

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.