Mary Magdalene

Jag har en svaghet för bibliska filmer. Även om jag inte själv är troende så går det inte att förneka att Bibeln innehåller många intressanta berättelser som gör sig mycket bra på film. Jag är dessutom extra intresserad av berättelserna om Moses och Jesus så Mary Magdalene borde ha passat mig som handen i handsken. Tyvärr så var det här snarare en engångsplasthandske i fel storlek än en väl uppmjukad, formsydd lädervante.

 

Garth Davis senaste film har marknadsförts som filmen som ska bringa nytt ljus över Maria Magdalenas inblandning i Jesus sista tid i livet. Tidigare har Maria oftast antagits ha varit prostituerad eller åtminstone en synderska av något slag. Men sedan 2016 så är hon officiellt erkänd av påven som en av Jesus apostlar. Trots detta så känns Maria fortfarande mer som en bifigur i filmen där huvudrollen definitivt innehas av Jesus.

 

Filmen utspelar sig från dagen innan Maria ansluter sig till Jesus och hans apostlar fram till hans död. Det är en historia som de flesta, troende eller icke, är åtminstone hyfsat bekanta med. Detta är Garth Davis väl medveten om och han har därför valt att utesluta eller korta ner de mest ikoniska scenerna som utspelar sig under denna tid för att istället fokusera på Maria och hennes relation till Jesus. Eller åtminstone så var det tanken. Vad vi istället får är en film med ett extremt ojämnt tempo med långa delar där i stort sett ingenting händer kryddade med mycket korta scener av Jesus mirakel och andra kända händelser. För att nämna ett exempel så tar det knappa fem minuter från att Judas ger Jesus kyssen tills han är död.

 

Vad gäller rollprestationerna så är det en mycket blandad kompott. Rooney Mara som Maria gör en godkänd insats men det känns aningen platt. Joaquin Phoenix version av Jesus är en väldigt mänsklig och plågad tolkning men ofta så resulterar det i att han mest stirrar rakt ut i luften och ser allmänt förvirrad ut. De flesta av skådespelarna, Joaquin framförallt, mumlar eller viskar även sina repliker vilket blir tämligen irriterande ju längre in i filmen vi tar oss. Chiwetel Ejiofor som spelar lärjungen Peter är efter Rooney och Joaquin den som har mest tid i filmen och tyvärr så är hans skådespel oftast under all kritik. Detta kan dock ha haft en del med manuset och direktionen från Garth Davis att göra. Det finns dock en skådespelarinsats som står ut över de andra och det är Tahar Rahim som Judas Iskariot. Hans Judas är så pass bra att jag gärna hade sett att filmen fokuserade på honom istället för Maria.

”stängde jag av ungnen imorse”

Fotot i filmen är dock väldigt vackert och det finns några riktigt snygga scener. Även här finns det dock ett stort minus. Färgpaletten i filmen är nämligen extremt blek och urvattnad och ljussättningen gör att även scener som utspelar sig mitt på dagen ser mer ut som gryning eller skymning. Under filmens extramaterial får vi dock se en del av platserna från filmen med mycket mer levande färger och ljus så troligen kommer problemet inte ifrån kameramännen utan är något som har gjorts i post-produktion.

 

Om vi bortser från färgpaletten så levererar Blu-ray-utgåvan av filmen utomordentligt bra och detaljrik bild. DTS-HD MA-ljudspåret gör sitt jobb med tydlig och klar dialog trots mumlande och viskande. Det finns inte mycket till surroundeffekter att tala om, det är helt enkelt inte den typen av film. Men när de används så görs det mycket bra. Vad gäller extramaterial så uppgår det till en sammanlagd speltid av fyra minuter och trettio sekunder, så inget att hurra över direkt.

Jag har en svaghet för bibliska filmer. Även om jag inte själv är troende så går det inte att förneka att Bibeln innehåller många intressanta berättelser som gör sig mycket bra på film. Jag är dessutom extra intresserad av berättelserna om Moses och Jesus så Mary Magdalene borde ha passat mig som handen i handsken. Tyvärr så var det här snarare en engångsplasthandske i fel storlek än en väl uppmjukad, formsydd lädervante.   Garth Davis senaste film har marknadsförts som filmen som ska bringa nytt ljus över Maria Magdalenas inblandning i Jesus sista tid i livet. Tidigare har Maria oftast…

Review Overview

Betyg

40

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.