Marvel vs DC

När det gäller serietidningar vet ni säkert att det finns två giganter, Marvel och DC Comics. Marvel har runt 36 % av marknaden med DC har 30 %. Andra bolag som Image Comics, Dark Horse Comics och IDW pendlar mellan 5-10 %. Som ni kan se är de giganter på marknaden jämfört med andra bolag. Men vilken är då ”bäst”?

Har du vuxit upp i Sverige på 70- eller 80-talet har du antagligen läst mest Marvel. Detta beroende på att Marvel hade runt 70 % av marknaden i USA i början av 80-talet efter att DC hade skurit rejält i antalet serier. Så var det för mig, jag växte upp med X-Men, Spindel-Mannen och Hulken. När sedan 90-talet kom och jag började på allvar läsa mer amerikanska serier så kom jag gradvis att läsa mer och mer DC istället för Marvel.

Och tittar jag nu, 2018, på vilket bolag som jag föredrar så råder det ingen tvekan om att DC Comcis är det bolag som de sista 30 åren har varit det bästa bolaget. Här är mina anledningar till att jag föredrar dem.

Legacy
Vad är legacy? Legacy character och legacy hero är ett koncept inom serietidningar där en person utvecklas och tar över en persona efter en annan karaktär, eller skapar en helt ny. Både Marvel och DC gör detta men DC gör det så mycket bättre. Mest för att det har varit ett medvetet val för dem under en längre tid. The Flash är inte en hjälte utan flera som har ändrats med tiden. Dick Grayson har gått ifrån att vara Batmans sidekick, till att leda Teen Titans som Robin till att skapa sig en egen hjältepersona i Nightwing till att ett tag ta över manteln som Batman. Marvel har gjort det med Miles Morales eller Kamala Khan men DC gör det på en helt annan nivå där det genomsyrar mycket av hur man tänker när man berättar historier.

Rebirth
När DC gjorde Rebirth så gjorde det något som få bolag i serietidningsbranschen gör. De visade att de lärt sig från sina misstag och kan göra förändringar. Men också att man vågar förändra något som på en ekonomisk nivå ger bra siffror. När DC gjorde the NEW 52 2011 var det för att väcka liv i sina försäljningssiffror och dra in nya läsare. Detta lyckades, men samtidigt förändrade man hjältarna, man tog bort deras gamla historia och ersatte den med inget. Alla hjältar var unga igen och ett blankt blad. Detta tillsammans med en del förändringar på karaktärerna gjorde att många gamla läsare var missnöjda. Men DC lyssnade på dem och 2016 kom rebirth som är ytterligare en nylansering men samtidigt en hyllning till det som gjorde DC hjältar till de ikoner de är. Ett vågat drag men det fungerade, Rebirth har ytterligare lyft kvalitén på DC serier.

Events
Om ovanstående två är positiva är denna något negativt. De sista 15 åren har Marvel fokuserat mycket på sina events. Det har alltid varit något som har funnits där, hjältar från flera serier slår sig ihop för att kämpa mot ett större hot. Och med Secret Wars och The Infinity Gauntlet så går det inte att säga att Marvel inte är duktiga på dem. Men de sista åren har det gått överstyr. Marvel binder nämligen ihop allting i sina vanliga serietidningar. Så skall du läsa ett event kan det lätt bli 60-70 tidningar att läsa för att hänga med i hela historien. Och sedan spinner de vidare i nästa stora event. Till slut är Marvel fyllt av jätteviktiga händelser som påverkar alla hela tiden och jag som läsare känner mig trött och har svårt att hänga med. Vad måste jag läsa? Var får jag ta på dem?


Alternativa serier
Här slår DC Marvel rejält på fingrarna. Man insåg tidigt att det fanns en marknad för mer vuxna serier som vågade diskutera mer vågade ämnen. Redan på 80-talet släppte man Watchmen men sedan kom Vertigo Comics och Milestone Comics som ledde vägen framåt. Med Vertigo tog sin an mer mörka serier så var Milestone ett förlag för svarta amerikaner att få sina serier ut till en större publik. De har gett unika serieskapare en större marknad och visat att det går att ge även lite snävare serier en plattform. Genom detta så skapade de också en helt annan seriemarknaden än den som var innan och vi har sett många mindre bolag ha framgångar tack vare detta.


Författare
Denna är väldigt subjektiv men DC vinner alla dagar i veckan här för mig. Frank Miller (innan han blev knäpp), Alan Moore (innan han blev sur på alla), Grant Morrison, Geoff Johns, Greg Rucka, Scott Snyder, Jeff Lemire har alla skrivit för DC och gjort otroliga historier. En del av dem har skrivit för Marvel också men det är deras serier för DC som gjort dem kända. Här verkar DC har en helt annan känsla att plocka talanger och sätta dem på rätt plats. Och de ger dem utrymmet att skapa sina egna versioner av karaktärerna, en frihet som ger läsare fantastiska historier. Som exempel Jeff Lemiers Green Arrow, en serier som innan var hårt kritiserad för New 52 hade ändrat karaktären alldeles för mycket. Men Lemier fick fria tyglar och skapade något unik och samtidigt blev älskat av fansen.


Skurkarna
Sist men inte minst. DC skurkar. Jag vet, Venom, Green Goblin och Magneto är fantastiska och några av de bästa skurkarna som finns i serietidningsvärlden. Men ser man till helheten så har DC övertaget. Framförallt så har varje hjälte minst en bra skurk. Deathstroke, Lex Luthor, Joker, Scarecrow, Bane, Reverse-Flash, Cheetah, Black Adam, Two-Face. Listan kan göras hur lång som helst med minnesvärda skurkar som hjältarna har fått slåss med.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.