Mars

National Geographic har tagit hjälp av Ron Howard, Brian Grazer och Michael Rosenberg som exekutiva producenter i denna blandning av dokumentär och dramatiserat berättande om vår nästa utmaning i rymden – Mars. Under sex avsnitt leds vi vid handen mot vår tids största utmaning att kolonisera en annan planet.

De dokumentära delarna är fyllda med intressant information som ges i form av intervjuer från 2016. När det gäller eventuell resa till Mars är det självklart att Elon Musk och SpaceX får stort utrymme och borde kunna locka än mer sponsorer till sitt banbrytande projekt efter den här utmärkta reklamspoten. Även James Lovell, känd astronaut från Apollo 13, och Neil DeGrasse Tyson och andra kända rymdpersonligheter målar upp alla utmaningar vi har framför oss om vi dels ska ta oss till Mars och dels hur koloniseringen skulle kunna gå till. Författaren till The Martian Andy Weir är ett intressant komplement till alla ingenjörer och doktorer som får mesta utrymmet.

Den dramatiserade delen utspelar sig 2033, ett årtal som är fullt möjligt för att nå Mars utifrån nuvarande läge rent teknologiskt. Rymdskeppet Deadalus med sex passagerare färdas till Mars, men något går fel på vägen vilket gör att landningen blir problematisk och man landar inte där man tänkt sig. Dessutom skadas kaptenen Ben Sawyer (Ben Cotton) vilket gör att förflyttningen  från Deadalus till basen blir långt mer dramatisk än de önskat sig.

Tanken att växla mellan det verkliga 2016 och det dramatiserade 2033 är egentligen inte fel. att låta respektive del växeldra kräver balans mellan materialen. Tyvärr är den dokumentära delen mer intressant än den dramatiserade som upplevs som en blek Martian minus potatis, bajs och Matt Damon. Det dokumentära materialet är inte revolutionerande men informativt.

Det som slog mig när jag såg Andy Weir var kunde de inte bett honom putsa till manuset och få karaktärerna mer älskvärda. Som det är nu är det bara kaptenen Ben Sawyer som  man bryr sig om. Resten av karaktärerna och skådespelarprestationerna är lika bleka och ointressanta. En annan fundering är ifall regissören Gouts vision av planeten är mer vetenskapligt korrekt än vad vi sett tidigare i The Martian, Mission to Mars eller Red Planet?

Ska du se den här då? Ja är du intresserad av Mars och rymden är de dokumentära delarna intressanta nog för att ägna Mars speltiden. Vill du ha bra drama eller action se hellre The Martian.

National Geographic har tagit hjälp av Ron Howard, Brian Grazer och Michael Rosenberg som exekutiva producenter i denna blandning av dokumentär och dramatiserat berättande om vår nästa utmaning i rymden - Mars. Under sex avsnitt leds vi vid handen mot vår tids största utmaning att kolonisera en annan planet. De dokumentära delarna är fyllda med intressant information som ges i form av intervjuer från 2016. När det gäller eventuell resa till Mars är det självklart att Elon Musk och SpaceX får stort utrymme och borde kunna locka än mer sponsorer till sitt banbrytande projekt efter den här utmärkta reklamspoten. Även…

Review Overview

Betyg

50

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.