Marley

I dag kanske det som mest förknippas med Jamaica är deras supersnabba sprintrar som slaktar världsrekord och rensar medaljskåpen i de Olympiska spelen. Jamaicas historia går givetvis längre tillbaka än så. Folk har befolkat ön under långa tider och fram till Columbus ankomst kring 1500 ekr befolkades ön till mesta del av Taíno-indianer. Dessa kom dock ganska snabbt att decimeras av slaveri och sjukdomar som smittkoppor som spanjorerna förde med sig. Efter att varit spanskt och brittiskt blev Jamaica så småningom självständigt 1962. Öns befolkning som till större delen nu bestod av ättlingar till de afrikanska slavar som spanjorer och britter fört dit sökte nu en egen identitet.

Marleys fru och medmusikant Rita berättar öppenhjärtligt om sitt förhållande med Bob.

En av de som var med och skapade den nya nationens identitet var den unge musikern Robert Marley. Son till en Jamaicansk kvinna och en brittisk officer och uppväxt på landsbygden. Från landet flyttade han med sin mor till Kingston som var en storstad i kontrast till hembyn. Den unge relativt ljushyade pojken bodde med sin mor i det fattiga Trenchtown. Robert Marley gjorde skillnad genom att skapa en egen musikstil, en musikstil som blev Jamaicas egen och som sedan erövrade hela världen. Robert ”Bob” Marley skapade tillsammans med några medmusiker det vi kallar Reggae. En musikstil med utmärkande basslingor och en takt som gick offbeat och skapade ett alldeles speciellt sound.

Marley är dokumentären om Bob Marleys liv. Eftersom den är inspelad nästan 30 år efter reggaelegendarens död är huvudpersonen själv givetvis inte med annat än i arkivklipp och på fotografier. Dokumentären är också en hyllning till Marley och det saknas därför nästan helt kritiska röster i filmen. Det är alltså ingen objektiv bild av Marley som vi bjuds på, men däremot en bild berättad av de som kände Bob Marley. Vi får se hans kusin, hans fru, hans mamma, hans flickvän/älskarinna, hans barn, hans manager, hans skivbolagsboss, hans barn och några av hans medmusikanter där kanske Bunny Wailer är den mest kände av de som fortfarande är i livet.

En stilstudie på en rastafari!

Handlingen går i kronologisk ordning från barndom till död. Från Bob Marleys tidiga barndom finns nästan inga foton bevarade och det första kända fotografiet på Bob Marley visar en pojke i tonåren. Det är egentligen först efter flytten till Trenchtown i Kingston som uppgifterna börjar bli mer ackurata för att sedan i de senare skedena bestå av arkivklipp från Bobs liv. Mestadels består dock dokumentären av nyinspelade inslag med de personer som stod honom nära.

Jag har givetvis hört en hel del musik av och med Bob Marley. Jag har några skivor med honom. Reggae har dock aldrig varit en musikstil som jag helt grottat in mig i, även om jag utan tvekan kan nynna med i flera av Marleys låtar. Min bild av Bob Marleys liv var innan jag såg dokumentären ungefär som man kan vänta sig. En sångare som dog av lungcancer redan vid 40 års ålder. Detta visade sig enligt dokumentären inte stämma särskilt bra. Visserligen dog Bob Marley ung, han var till och med yngre än 40. Visserligen dog han av cancer, men det var inte lungcancer orsakad av för mycket cannbis-rökande som jag fördomsfullt trodde. Cancern var ett malignt melanom som Marley lämnade obehandlat så länge att det spred sig till hela kroppen inkluderande lungorna och hjärnan. När det gäller cannabis-rökandet tas det visserligen upp i förbifarten, men dokumentären gör varken gällande att det skulle vara särkilt bra (drogromantik) eller att det var farligt. Man konstaterar bara att polisen aldrig någonsin, trots ivriga tillslag runt om i världen under turnéerna, tog någon i sällskapet med otillbörliga droger.

Marley levde för sin musik.

Förutom själva filmen finns lite extramaterial inkluderande några konsertklipp, mer intervjuer och lite annat. Detta är dock med all tydlighet material som inte passade eller platsade i själva dokumentären som redan i sitt grundutförande är relativt lång. Bluray-utgåvans bild och ljud håller hög kvalitet. Givetvis med brasklappen att arkivmaterial kan vara både lågupplöst och brusigt. De delar som är nysinspelade har dock fina färger och en mycket levande bild.

För mig som inte är någon expert på Marley var detta en mycket bra genomgång av reggae-legendarens liv och leverne. Anektdoter och annat levereras av de som var med.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

2 comments

  1. Bob Marley var långt ifrån den första att spela reggae, än mindre skapare av musikstilen. Annars var det en hyfsad recension.

    • Näe det är visserligen en definitionsfråga. Ska-musiken (som jag är betydligt mer bekant med i och med att jag gillade den brittiska skavågen på 70-talet) och Rocksteady låg ju där redan tidigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.