Marfa Girl

Du har sett Kids och kanske även Ken Park och Bully. Mannen som gjorde filmerna heter Larry Clark och har utan att det direkt blivit uppmärksammat gjort en ny film som man kan se på hans hemsida.

marfa08Marfa är en liten byhåla i Texas. Där bor Adam tillsammans med sin fågelintresserade mamma i någon form av konstnärligt kollektiv. Han åker skateboard, röker gräs och har sex. I Marfa finns även gränspolisen som med Tom i spetsen gör Adams liv betydligt tråkigare. Jag tror att filmen egentligen handlar om Tom.

Kids var en film som jag tror att alla i min generation såg. Den var väldigt omtalad. Många skulle nog påstå att stillbildsfotografen och den då debuterande regissören Larry Clark aldrig överträffat Kids. Mitt minne av den är faktiskt viss tomhet och att det var en lång uppmuntran till att man bör använda kondom. Den hade även ett fantastiskt soundtrack med Sebadoh, Folk Implosion och Daniel Johnston givetvis. Det är många år sedan jag såg Kids nu. Jag borde kanske leta fram den.

marfa02

Marfa Girl släpptes direkt på nätet i november förra året och Clark hälsar via sin hemsida (där man kan streama filmen för $5.99) att den inte kommer att släppas på varken bio eller DVD. Om man gillat Larry Clarks tidigare filmer känner man sig som hemma även i Marfa Girl. Berättelsen, i den mån det finns någon, är löst sammansatt och påminner mer om Wassup Rockers än Bully, Ken Park och Kids. Men där jag tyckte Wassup Rockers gick på tomgång och mest blev en låtsasdokumentär med en ganska långtråkig vardag (innan stadsäventyret i andra halvan) känner jag ett visst engagemang för och en nyfikenhet på karaktärerna i Marfa Girl.

marfa10

Men är det inte lite tröttsamt med Clarks fascination för skejtare? Har han gjort någon film utan en skateboard? Kanske Teenage Caveman? Det som skiljer Marfa Girl mest från hans tidigare filmer är att de vuxna karaktärerna är bättre utvecklade än i hans tidigare filmer (med möjligt undantag för Another Day In Paradise) och ungdomen får faktiskt stå tillbaka lite. Man märker att det är en stillbildsfotograf som gjort filmen. Det är väldigt vackert och precis som i många av hans andra filmer är det bildkompositionerna och innehållet i bilderna som stannar kvar i minnet längst. Clark verkar i vissa fall tänka sig att en scen ska kunna fungera som en stillbild och placerar objekt i bilden för att den utanför sitt sammanhang ska berätta lika mycket om karaktären som den gör i filmen.

marfa12

Kanske bilderna och karaktärernas utseende fått för mycket utrymme i Larry Clarks två senaste filmer. Skådespeleriet har halkat efter och känns inte lika genuint som det gjorde i hans tidigare filmer. Marfa Girl befolkas av amatörer varav några lyckas vara naturliga utan att skådespela, några gör vad de tror att skådespelare ska göra och blir för mycket och en sista grupp agerar som riktiga skådespelare. Det blir en väldigt konstig krock.

marfa06

Det är inte riktigt klart för mig vad Clark vill säga med Marfa Girl. Kanske det ska handla om att den överlägsne vite mannen är ett utdöende släkte och just nu ruttnar i sin egen bitterhet. Det finns en stark kontrast mellan den väldigt vite Tom och de övriga karaktärerna. Tom börjar under filmens gång förstå att det inte längre är självklart att en man kan bete sig hur som helst och att resten av världen faktiskt inte behöver honom längre. Trots att han är ett svin tycker jag lite synd om honom.

marfa04

Njutande ställs mot smärta. I en av filmens inledande scener finns en ytterst märklig bestraffningsscen med sexuella övertoner. Det kändes som ett väldigt nytt grepp. Personligen har jag i alla fall aldrig tidigare sett en höggravid lärarinna lägga en 16-årig elev över knät och smiska honom. Det finns ett obehagligt korumperande av ungdomen i hela filmen; kvinnor och män som på olika sätt intresserar sig för Adams sexliv eller vill berätta om sitt eget för honom.

marfa05

Medan jag skrivit den här recensionen och sorterat mina tankar har Marfa Girl faktiskt blivit bättre. De två stjärnorna har först blivit två och en halv och nu faktiskt slutat på en trea. Det kan bero på att jag hellre friar än fäller. Men det kan också vara så att betyget kommer att höjas om jag någon gång ser om filmen. Med det sagt vill jag passa på att varna för några andliga inslag i Marfa Girl.

Du har sett Kids och kanske även Ken Park och Bully. Mannen som gjorde filmerna heter Larry Clark och har utan att det direkt blivit uppmärksammat gjort en ny film som man kan se på hans hemsida. Marfa är en liten byhåla i Texas. Där bor Adam tillsammans med sin fågelintresserade mamma i någon form av konstnärligt kollektiv. Han åker skateboard, röker gräs och har sex. I Marfa finns även gränspolisen som med Tom i spetsen gör Adams liv betydligt tråkigare. Jag tror att filmen egentligen handlar om Tom. Kids var en film som jag tror att alla i min…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.