Marcus & Martinus – Tillsammans mot drömmen

Ända sedan min snart åtta-åriga dotter såg filmpostern med Marcus och Martinus på den lokala biografen så har hon tjatat om att få gå på bio och se hennes idoler på storbild. Jag minns själv hur exalterad jag var när dokumentärfilmen O- som i Markoolio släpptes i slutet av 90-talet, så jag förstod henne. Så där satt vi i biosalongen, 99% flickor i 8-14 års åldern och så jag…

Marcus och Martinus är två enäggstvillingar från Nordnorge som sedan barnsben har älskat att sjunga. De upptäckte sin talang under en resa till Thailand där en norsk underhållare föreslog att de skulle söka till den norska motsvarigheten till Lilla Melodifestivalen. Där ställde de upp år 2012 och så började deras resa som flickidoler. Under den här en och en halvtimmes långa dokumentären får vi följa den nämnda resan fram till ett utsålt Oslo Spektrum förra året.

Tvillingarna har slagit igenom stort på ganska kort tid och har man barn under 15 år så är det svårt att missa deras låtar. Många låtar är faktiskt bra och fastnar i skallen, så jag tänkte att det skulle bli intressant att se en dokumentär om dessa unga stjärnskott och deras resa till framgång. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig dock.

Det börjar med att man får se lite bilder och klipp på Marcus och Martinus som barn och lite kortfattad info om att de tyckt om att sjunga sedan de kunde gå. Sedan följer en kavalkad av norska fjordar, gråtande fans och uppträdanden. Lite bakom scenen, uppvärmning, möte med fansen och skolarbete dyker också upp då och då. Tyvärr känns det som att man går miste om mycket historia och filmen känns väldigt forcerad och lite väl regisserad. Och för att vara en dokumentär om Marcus och Martinus så är det få av deras låtar som spelas. Istället för att höra Elektrisk eller To Dråper Vann under klippen från deras framträdanden så får man höra en stråkorkester som spelar någon form av norsk folkmusik.

Sensmoralen i filmen är tydlig. Teamwork och en stor kärlek till fansen är det viktigaste för de 14 åriga bröderna, vilket de tydligt poängterar i filmen. När jag och min dotter satt där i biosalongen så frågade hon flera gånger när filmen skulle vara slut. 1 timme och 27 minuter blir väldigt långt för en dokumentär. Speciellt den här dokumentären som till slut blir väldigt långtråkig, vilket även märks på biopubliken. Det blir tystare och tystare ju längre tiden går och gäspningar överröstar prasslet från godispåsarna. Och då var det en tidig föreställning vi såg. Filmen hade varit bättre om den kändes mer genuin och inte så regisserad. Hade de slängt in lite intervjuer med killarna, personer de jobbar med och kanske några fans så hade det fungerat bättre och den hade inte alls behöva bli lika långtråkig. För inbitna fans så fungerar säkert det här upplägget, men inte för mig.

Ända sedan min snart åtta-åriga dotter såg filmpostern med Marcus och Martinus på den lokala biografen så har hon tjatat om att få gå på bio och se hennes idoler på storbild. Jag minns själv hur exalterad jag var när dokumentärfilmen O- som i Markoolio släpptes i slutet av 90-talet, så jag förstod henne. Så där satt vi i biosalongen, 99% flickor i 8-14 års åldern och så jag... Marcus och Martinus är två enäggstvillingar från Nordnorge som sedan barnsben har älskat att sjunga. De upptäckte sin talang under en resa till Thailand där en norsk underhållare föreslog att de…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.