Mansome

Manlig fåfänga? Det har nog funnits en längre tid, men på senare år har marknaden formligen exploderat rent ekonomiskt. Även om kosmetikahyllorna för män bara är en bråkdel av motsvarigheten för det andra könet, så är tillväxten stor. Morgan Spurlock har tittat lite på manlig fåfänga i dokumentären Mansome.

Morgan Spurlock som blev känd när han nästan åt ihjäl sig på snabbmat i dokumentären Super Size Me ligger bakom denna film. Spurlock har förutom detta även försökt sig på att få en film helt finansierad av produktplaceringar i The Greatest Movie Ever Sold och tittat på kampen mot terrorism och jakten på Usama Bin Laden i Where in the World Is Osama Bin Laden?.

Angreppsättet för att titta på den manliga fåfängan är lite komediskt, men inte nedlåtande utan snarare med glimten i ögat. Spurlock använder precis som i många av hans andra dokumentärer sig själv som ett objekt där han testar lite av sakerna. Nu går det ju inte att testa allt på sig själv utan han låter några andra testa att gå på spa, han följer med USAs skäggmästare till Europa för att vara med i en internationell skäggtävling, han träffar och intervjuar andra också, mestadels olika skådespelare, samt låter folk komma med egna åsikter. Det är ganska oklart vilka de är, men flera av ansiktena känner jag inte alls igen, så antingen är de inte speciellt kända eller så representerar de någon form av amerikansk medelsvensson.

Följande manligheter tas upp:

Mustaschen  – Ett manligt attribut som många har åsikter om. Allt från att det är maskulint och tyder på styrka och ledarskap till att det signalerar att man är pervers. Spurlock provar att raka av sig sin egen mustasch.

Skägget – Vi får följa den amerikanska skäggmästaren Jack Passion, som verkligen tar sitt skägg på allvar. Det är hårvård och vitaminer. Beardbuilding kallar Jack sin sportgren och han kallar sig själv för skäggman.

Rakning – När började man raka sig egentligen? Det finns bevis för att man rakade sig med snäckskal för 10 000 år sedan.

Skönhetsprodukter – Oljor, krämer, rakvatten och skötselprodukter. Har du testat ”Fresh balls”? Japp, den gör precis det du tror.

Kroppen – Hår på ryggen, hår på övriga ställen på kroppen.

Håret – Barberaren och hans Barber shop som den sista manliga utposten. Peruker och toupéer för att höja manligheten.

Ansiktet – Metrosexualitet. Att vara noggrann med sitt utseende som heterosexuell man.

Spurlocks betraktelse är väldigt amerikansk även om han åker till Europa för att betrakta skäggtävlingen. Det är amerikanska värderingar och det är amerikanska normer och fördomar vi får oss till livs. Folk på kontinenten (det är vi européer det) beskrivs mest som om vi är håriga i ansiktet. Speciellt kvinnorna har tydligen mustasch, men lite ursäktande så är de heta ändå. Arabiska män beskrivs som håriga över hela kroppen, övriga folkslag är tydligen inte intressanta att betrakta alls. Spurlock har dessutom begränsat sig i fåfängejakten och betraktar egentligen inte alls fitness och bodybuildingrörelsen. Det här med att äta nyttigt tas inte heller upp och konstigt nog behandlas inte heller kläder, klockor och smycken. Det hela blir lite tunt i slutändan och trovärdigheten ska komma via experter som uttalar sig om olika saker. Skådespelaren och komikern Zach Galifianakis är också en av de som är med och har åsikter. Om det höjer trovärdigheten är oviss, men stundom är han ganska rolig.

Morgan Spurlock nafsar lite på manlig fåfänga. Inget djupt och inget omvälvande och inget du egentligen behöver se.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.