Maneater

Det absolut coolaste, grymmaste, slafsigaste och mäktigaste jag spelat på länge! I början var jag skeptisk, detta är 3:e spelet jag recenserar för Filmfenix och dom andra två titlarna var mer kända och populära. Jag talar såklart om One Piece Pirate Warriors 4 och Final Fantasy 7 remake. När jag fick i uppgift att recensera Maneater så såg jag det hela som ett stort skämt. Jag kollade och läste om spelet, vad det skulle handla om, vad man gjorde på det osv. Det var skrattretande och jag tänkte för mig själv att man inte enbart kunde recensera bra och roliga spel, att ibland så kunde man få bita i spel som denna som verkade värdelöst, mina förhoppningar var lägre än lägst och jag hade redan förutspått att spelet skulle få 1/5.

Jag kan säga att jag skäms över att ha ”dömt boken efter omslaget” för detta spel var otroligt underhållande och beroendeframkallande. Varje gång man stängde av för att göra annat under vardagen så tänkte jag hela tiden på spelet och att ge mig ut i havet igen.

Maneater är unikt och jag har aldrig sett något liknande i spelväg. Man är en great white shark (vithaj) som simmar runt i en öppen havsvärld, man äter fiskar och människor för att få upp sin hp. Turister för att vara mer exakt. Det var detta som fick mig att tveka först för ärligt talat så lät det löjligt i början. Men om man går in på handlingen så börjar allt klarna upp. I början så är man en hajmamma, man simmar runt, äter fiskar och lite folk på stranden. Ett gäng hajjägare får höra om nyheten och rycker ut för att få stopp på massakern som man gjort sig skyldig till och detta är tutorial-banan. Jägarnas ledare och den mest respekterade hajjägaren i regionen är Scaley Pete som lyckas fånga hajmamman. En cutscene bryter ut och han skär upp hajmamman och tar ut en hajbebis från hennes mage samt ärrar den med en kniv för att ”komma ihåg” den när den blir tillräcklig stor till att jagas. Men redan som bebis så är man grym, den lilla hajen biter av Scaley Petes hand och hoppar ner i vattnet därefter och får ”smak” för hans blod. Vid den här punkten börjar allt klarna för mig, det känns inte så löjligt längre, för nu fattar man att storyn kommer att handla om den lilla bebishajen som kommer att växa upp till ett fruktad havsmonster som kommer att utkräva hämnd mot människorna som dödade hans mamma.

I början är man som sagt en liten hajunge som t.o.m får svårt att försvara sig mot gäddor, för att inte tala om alligatorer som håller sig till sina revir som innehåller deras favoritsort av fisk. Ju mer uppdrag du gör och ju mer fiskar du äter desto fortare kommer du bli en vuxen livsfarlig vithaj som kaxigt kan återvända till alligator-reviren, äta upp deras förbannade fiskar och självaste alligatorerna som efterrätt om du skulle vilja.

Spelet känns som någon sorts Grand Theft Auto under vattnet då man ser efter sig själv, man attackerar sina fiender vilka dom än är och målet är att till slut locka fram Scaley Pete och utkräva hämnd som en riktig havsgangster. Spelet är öppet och du kan simma till vilka regioner du vill, alla regioner har ett apex-rovdjur som miniboss som låser upp olika uppgraderingar till din haj, vare sig du vill ha sylvassa shadow-tänder för att utdela giftskada eller benig hud för att krossa fiskebåtar med hajens vildsinta tacklingar. Även mänskliga minibossar finns att utmana i form av kända hajjägare och även dom låter dig kräva in olika uppgraderingar. Många mer sidouppdrag finns att göra, Maneater-världen är som sagt stort.

Grafiken var inte direkt världens bästa, speciellt inte under filmsekvenser då figurerna såg ut att vara urklippta ur Borderlands och inklistrade i Maneater. Men underligt nog gjorde inte detta mig något och jag är ändå kräsen när det handlar om grafik, men jag tycker att viktigare än grafiken är själva storyn och vad man gör i spelet. Under spelets gång när man simmar så ser det hur coolt och underbart som helst, man får uppleva livet på havsbotten genom en hajs ögon.

Människor är inte det enda hotet, det finns som sagt andra rovdjur som kan gå till attack när man minst anar det. Spelet är färgglatt och lutar en bra bit in mot den tecknade delen upplevde jag, men inte riktigt lika mycket som Borderlands och One Piece 4. Animationerna när man krossar större fiskar och människor med sina käkar och glufsar i sig delarna får en att verkligen rysa av respekt för hajen. Men om man kollar extra noga på grafiken så är den inte direkt den bästa, fast det tycker jag bara får spelet att se mer mysigt ut och passande Maneater.

Kontrollerna känns faktiskt helt okej även om ibland så kan hajen missa en bitattack som annars skulle ha varit klockren men man vänjer sig vid kontrollerna fort och hajen ändrar sina rörelser beroendes på uppgraderingarna som du låser upp och använder efter din smak. annars så är kontrollerna enkla och man behöver inte överanstränga sig för att kunna försvara sig ordentligt när det hettar till. Jag upplevde ibland att det förekom någon sorts lagg när det är för mycket människor på stranden och hajen man kontrollerar går loss på dom, det verkar som om spelet överanstränger sig och lagget består på grund av detta.

Musiken i spelet skriker spänning i form av akvatisk stuk. Möter du svårare bossar såsom vithajar, späckhuggare och jägare så drar det fullt igång med metal-gitarrer och med all rätt utmärkt val till just detta, för det känns otroligt mäktigt och möta en jägarboss som tror sig vara i säkerhet för att han befinner sig på en jaktbåt medans du simmar runt och planerar din strategi och rätt som det är så hoppar du ur vattnet, tar han i käkarna och drar med han till din miljö i det öppna havet och konsumerar han under vattnet medans hans vänner hjälplöst kollar på, eller om du bara gör köttfärs av en annan vithaj genom att skaka om han i dina käkar, och all detta till hårdrocksmusik, känslan av mäktighet stiger upp rätt mycket tycker jag.

Jag blev som sagt extremt förvånad att jag skulle gilla detta spel så mycket när jag från början bestämt mig för att hata det. Jag hoppas av hela mitt hjärta att detta blir en ny trend, att man får spela som fler rovdjur och man får leva deras liv i tv-spel. Denna berättelse har varit en ära att få uppleva då jag aldrig spelat något liknande tidigare och jag tyckte verkligen om det. Jag bestämde mig för att ge den 1/5 stjärnor, men det var innan jag upplevde hur enormt grymt det här var. Det kommer säkert finnas dom som inte håller med mig såklart, men personligen så vill jag ge Maneater 4/5 i betyg då jag fann det extremt underhållande och beroendeframkallande och för att spelet även fick mig och längta tillbaks till havet och regera som havets kunglighet, vithajen.

Bonus: Maneater på Playstation 5

Om ni har haft turen att få tag på en Playstation 5 kan det vara läge att återbesöka Maneater eller rent av uppleva det för första gången. Spelet är nämligen ett av alla Playstation 4-spel som fått en ordentlig grafisk uppgradering. Spelet körs numera i 60 fps med 4K-upplösning. Den häftigaste uppgraderingen är dock belysningen och HDR-graderingen. Ljusets bryts fantastiskt vackert genom vågorna och färgerna på havets djup lyser upp genom implementeringen av HDR. Laddningstiderna i spelet har även minskat dramatiskt tack vare konsolens SSD-hårddisk.

Det enda minuset jag kan ge denna gratis uppgradering är att spelet inte klarar av att hålla en jämn fps. Så fort det händer för mycket på skärmen eller du simmar för snabbt med hajen, dyker även spelet från 60 fps och kan stundtals till och med hacka. När spelet väl flyter på i 60 fps förhöjer det dock helhetsupplevelsen.

Pris: Spelet går att få tag på mellan 200-300 kronor. För den med tålamod dyker det säkerligen upp lite billigare på mellandagsrean om några veckor.

/Fredrik Malmquist om Maneater på Playstation 5

Trailern för Maneater på Playstation 5.
Det absolut coolaste, grymmaste, slafsigaste och mäktigaste jag spelat på länge! I början var jag skeptisk, detta är 3:e spelet jag recenserar för Filmfenix och dom andra två titlarna var mer kända och populära. Jag talar såklart om One Piece Pirate Warriors 4 och Final Fantasy 7 remake. När jag fick i uppgift att recensera Maneater så såg jag det hela som ett stort skämt. Jag kollade och läste om spelet, vad det skulle handla om, vad man gjorde på det osv. Det var skrattretande och jag tänkte för mig själv att man inte enbart kunde recensera bra och roliga…

Review Overview

Betyg

80

About Ernesto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.