Manchester by the sea

Manchester by the Sea är namnet på det lilla kustsamhälle i Massachusetts dit Lee Chandler (Casey Affleck) återvänder vid sin broders hastiga men väntade bortgång. Manchester självt har en outtalad men tydlig del i det påföljande sorgearbetet för Lee och för den sextonårige brorsonen Patrick (Lucas Hedges) – av många skäl.

För det första bär Lee på en tung tross till sitt förflutna – i Manchester hade han sin familj, en familj som tagits ifrån honom. Tragedin har han efter bästa förmåga bara kunnat lämna bakom sig genom att flytta in till Boston 1h 45min bilfärd bort, iväg från samhället där alla känner alla. Affleck spelar Lee som någon slagit i bottnen, hårt, och inte kunnat göra annat än att bli hemmastadd där. Det är en oerhört lågstämd och finkalibrerad prestation. Att Manchester, med sitt karska klimat har har invånare med en hög toleransnivå syns i scenen där Lee, med en gammal vän, mottar dödsbeskedet. Lee ändrar inte nämnvärt ansiktsuttryck men befinner sig i upplösningstillstånd, hänvisar förvirrat till sin fru (sedan länge exfru) och svär, vilket vårdpersonalen tar med jämnmod: de är alla på samma våglängd och förstår varandra. Till och med Lees kommunikation med Patrick är i sin tidvisa vresighet förvånansvärt öm och de två skådespelarna skapar ett naturligt samspel vars humor är den största behållningen i filmen.

Vad det gör med Lee när han får reda på att brodern i sitt testamente gjort honom till vårdnadshavare för Patrick går att utläsa i några riktigt väl placerade återblickar – till Lee före och efter tragedin och brodern Joes (Kyle Chandler) fasta närvaro. Vad Joe har gjort är i princip att ge Lee sitt egna barn för att på något sätt laga förlusten av andra. Men så enkelt kan det aldrig bli när Manchester är konstant närvarande med minnen, platser och människor, som Lee visserligen älskar, men som inte kan hjälpa honom att läka.

Regissören och manusförfattaren Kenneth Lonergan vecklar med fingertoppskänsla ut en essä över sorgens mekanik och många av de praktiska element som löper sida vid sida av sinnesrörelsen. Filmen observerar Patricks högst mänskliga reaktion på förlusten genom att låta honom vara en tonåring med ett rikt socialt liv i Manchester (med hockey, basket, två flickvänner och ett garageband). Han är omtyckt och självsäker och faderns död förändrar honom inte mer än att han direkt bjuder hem vänner på pizza, bara för att prata. Han kan till skillnad från sin farbroder se sig själv i spegeln och han är närvarande nog att också se Lee för vad han är; en brusten förlängning av fadern (Lee börjar nästan direkt att opåkallat föräldra den unge mannen: gnata om otillräcklig vinterklädsel, klargöra vilken av flickvännerna som verkar mest sympatisk, skjutsa till aktiviteter osv.). Men Lee har varit och kan inte vara en far i Manchester igen vilket kompliceras av att Patrick inte för något vill dra därifrån.

Ut och in i scenerna, i bilen, i båten, i hemmet på stan byggs ett sammanhang upp – utan att stanna vid några verbala förklaringar eller särskilt stora scener får vi – med dåtid och nutid – en klar bild av människorna i Manchester och hur starkt de är bundna till varandra. Vänskap, släktskap och bekantskap förmedlas enkelt med små blickar och hälsningar som verkar skapa år av gemensam historia ur tomma luften. Så väl uppbyggda är scener att riktigt intensiva ögonblick kan veckla ut sig utan att det märks förrän den känslomässigt förödande episoden är överstigen och det går att andas igen – Lonergan behandlar sina karaktärer kärleksfullt men ger dem inte i slutändan den förlösning de behöver.

Manchester by the Sea är namnet på det lilla kustsamhälle i Massachusetts dit Lee Chandler (Casey Affleck) återvänder vid sin broders hastiga men väntade bortgång. Manchester självt har en outtalad men tydlig del i det påföljande sorgearbetet för Lee och för den sextonårige brorsonen Patrick (Lucas Hedges) - av många skäl. För det första bär Lee på en tung tross till sitt förflutna – i Manchester hade han sin familj, en familj som tagits ifrån honom. Tragedin har han efter bästa förmåga bara kunnat lämna bakom sig genom att flytta in till Boston 1h 45min bilfärd bort, iväg från samhället…

Review Overview

Betyg

90

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.