Mamma Mia! Here We Go Again

Mamma Mia 2! Here We Go Again är en musikal från 2018. Den är uppföljare till filmen Mamma Mia från 2008, och i huvudrollerna ser vi Amanda Seyfried, Lily James och Pierce Brosnan.

Lily James som unga Donna

I Mamma Mia! Here We Go Again är verkligheten deprimerande: Donna har avlidit och pensionatets renoveringar går långsamt. Tittaren kastas därför tillbaka i tiden till Donnas ungdom, närmre bestämt när hon tog examen och brast ut i skönsång om att ha kysst en lärare (utan andra reaktioner än körsång). Donna är trött på vardagslivet och drömmer, precis som alla andra vita medelklassmänniskor, om att resa till ett främmande land och finna sig själv. Efter att ha dansat på några bord, köpt de ikoniska snickarbyxorna och förälskat sig ett par gånget, finner Donna huset hon drömt om i Grekland. Det visar sig att Grekland har mer att erbjuda än ett renoveringsprojekt, kanske till och med något så stort som äkta kärlek. Men – inget varar för alltid, inte ens kärlek i Grekland. Hur ska Donna klara av utmaningarna helt själv?

Lily James och Jeremy Irvine som Donna och Sam

Mamma Mia! Here We Go Again är en typisk musikal: de sjunger mest hela tiden, det finns både klyschor och moralkakor inbakade, och ett skratt är sällan långt bort. Den är med andra ord inte särskilt speciell i sin utformning, utan det är musiken som utmärker Mamma Mia! Here We Go Again. Säg vad du vill om ABBAs musik; en timme in i filmen sitter du och gungar med i takten till Mamma Mia.

Alexa Davies, Lily James och Jessica Keenan Wynn som unga Rosie, Donna och Tanya

Det går inte att förneka att det hela är välgjort: inspelningsplatserna är magiskt vackra, dansnumren lika koreograferade som en Lady Gaga-musikvideo, och skådespelarna är eliter i branschen. Trots detta framgångsrecept känns det tomt; på känsla, på glöd, på passion. Mamma Mia! Here We Go Again känns helt enkelt inte lika naturlig som sin föregångare, och jag tänker flera gånger att det kanske vore bättre att ha låtit Mamma Mia förbli vad första filmen är.

Examensdag för Donna och vännerna

Det finns de som menar på att uppföljares största fokus är pengarna som kan vinnas, och Mamma Mia! Here We Go Again stämmer in på det påståendet. Vid första anblick verkar allt perfekt; vid närmre blick krackelerar den ytan. Det må vara så att det är en film som mest är till för att underhålla, men kunde de inte ersatt något sångnummer med lite spänning?

Christine Baranski, Amanda Seyfried och Julie Walters som Tanya, Sophie och Rosie

För den som vill slå ihjäl ett par timmar samtidigt som hen blir underhållen av lättillgängligt material är Mamma Mia! Here We Go Again perfekt. Den är precis lika normativ och förutsägbar som de flesta andra musikaler; ibland känns det som jag ser på en fortsättning till High school musical. Men – High School Musical underhöll otroligt många människor, och likväl lär Mamma Mia! Here We Go Again göra det. Förvänta er bara inte att behöva använda hjärnan; med tanke på hur mycket de sjunger räcker öronen långa vägar. 

Bilder från IMDb.

Mamma Mia! Here We Go Again finns att köpa på blu-ray/dvd samt hyra online.

Mamma Mia 2! Here We Go Again är en musikal från 2018. Den är uppföljare till filmen Mamma Mia från 2008, och i huvudrollerna ser vi Amanda Seyfried, Lily James och Pierce Brosnan. Lily James som unga Donna I Mamma Mia! Here We Go Again är verkligheten deprimerande: Donna har avlidit och pensionatets renoveringar går långsamt. Tittaren kastas därför tillbaka i tiden till Donnas ungdom, närmre bestämt när hon tog examen och brast ut i skönsång om att ha kysst en lärare (utan andra reaktioner än körsång). Donna är trött på vardagslivet och drömmer, precis som alla andra vita medelklassmänniskor,…

Review Overview

0

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.