Mafia II: Definitive Edition

Ett av mina bästa minnen från den förra konsolgenerationen var Mafia II. Spelet handling sög in mig i spelet och jag älskade nästan varje stund som jag spelade det. Nu är det nästan 10 år sedan jag spelade det sist och när 2K helt plötsligt bestämde sig för att släppa en Definitive Edition nu i maj blev jag både glad och överraskad. Här kommer mina intryck av spelet.

Mafia II utspelar sig ungefär 10 år efter det första spelet, vi är i mitten av 40-talet och den unge Vito Scaletta blir arresterad vid ett rån och istället för fängelse väljer han att gå med i armén. 1945 återvänder han till sin hemstad och blir av sin gode vän Joe Barbaro indragen i maffian för att betala av en spelskuld hans far haft. Därifrån utspelar sig spelet under cirka 10 år när Vito och Joe tar sig upp inom hierarkin inom maffian.

Det händer mycket på 10 år inom spelvärlden. Vad som fascinerar mig är saker jag störde mig på 2010 är saker jag gillar 2020. Mafia II är ingen öppen värld som vi är vana vid. Istället är spelet uppdelat i kapitel som alla utspelar sig i samma stad men tiden går. Så bilar och mode ändras. Det var en av nackdelar jag upplevde då som jag är mer nöjd med nu. Hela kapitelindelningen och att det finns en tydlig tidslinje gillar jag. Jag gillar också att du inte alltid kan gå full GTA, skjuta på allting och köra som en galning. Istället finns det delar i spelet där du måste ligga under hastighetsbegränsningen och inte väcka uppmärksamhet från polisen. Små detaljer som för mig höjer stämningen.

Och det är för historien och stämningen jag gillar Mafia II. Historien om Vito Scaletta och hans väg in i maffian är tillräckligt intressant för att jag spela igenom spelet och stämningen från filmer som Gudfadern finns här. Det är verkligen en känsla av sicilianska maffian i USA. Däremot så kanske spelmekaniken inte sitter lika bra idag. Den känns stel och klumpig på flera ställen. Osmidigt att röra sig och skjuta. Och spelet är fyllt av buggar. På ett ställe kom jag inte vidare för polisen kom inte som de skulle så jag fick starta om. Spelet frös och låste sig vid flera tillfällen. Nej det är en produkt som inte var klar när den släpptes och det märks.

Och lyftet när det gäller grafik finns inte riktigt där. Det är snyggare men det är marginellt och i flera scener är det tydligt att jag spelar ett tio år äldre tv-spel. Men samtidigt har jag lika roligt som jag hade för tio år sedan och själva historien som berättas är lika intressant då som nu. Tråkigt bara att man inte hann fixa alla buggar innan man släppte spelet.  

Ett av mina bästa minnen från den förra konsolgenerationen var Mafia II. Spelet handling sög in mig i spelet och jag älskade nästan varje stund som jag spelade det. Nu är det nästan 10 år sedan jag spelade det sist och när 2K helt plötsligt bestämde sig för att släppa en Definitive Edition nu i maj blev jag både glad och överraskad. Här kommer mina intryck av spelet. Mafia II utspelar sig ungefär 10 år efter det första spelet, vi är i mitten av 40-talet och den unge Vito Scaletta blir arresterad vid ett rån och istället för fängelse väljer…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.