Madden NFL 19

Amerikansk fotboll är en liten sport här i Sverige trots upprepade försök att få sporten att växa under de sista 20 åren. Men de som gillar sporten här är dedikerade och både ser och pratar gärna om sporten. Och varje år spelar många av oss också Madden.

För mig började Madden på allvar runt 2000. Jag hade följt sporten i nästan tio år men det var då jag på allvar tog stegen in och började spela också. Amerikansk fotboll är den ganska komplex sport och det gör att Madden om man så önskar kan vara ett komplex spel. Jag älskade det från första början och kom att köpa varje utgåva i flera års tid. Höjdpunkten var Madden NFL 2005 där EA skapade ett nästan perfekt spel när det gäller att ta hand om ett lag. Franchise Mode i 2005 var kanon och jag kom att spela det i flera år efter åt.

Men det var också sista året man hade konkurrens. Efter det förlorade SEGA licensen för NFL och ESPN NFL kom att läggas ner. Sedan följde tio år av mer eller mindre dåliga titlar. Men i och med denna generation av konsoler har EA Sport lyft sig och börjat göra titlar som påminner om de som de gjorde för snart 15 år sedan. Man har också skalat bort mycket och fokuserat mer på det som spelarna vill ha. I meny kan du välja att spela MUT (Madden Ulitmate Team), karriär eller Homecoming som är Maddens berättelse om två unga män som kämpar med sina karriärer.

Man ligger numera som alla sportspel på Frostbite motorn och det ser riktigt bra ut. Tillsammans med Real Player Motion får man ett spel som kan som den äkta varan. Du kan genom att använda knappar på din kontroller, snurra, hoppa och finta både i anfall och försvar och det skapar matcher där det hela tiden händer något nytt. Uppfriskande att se att en match inte känns som nästa. Franchise mode som är mångas (inklusive min) favorit är återigen ett realistiskt sätt att se på hur det kan vara att driva ett NFL lag. I år kan du också laddar ner andra spelares draft classes vilket bara ökar realismen i spelet.

På andra sidan har du Madden Ultimate Team där du börjar med ett ganska mediokert lag och bygger dem upp till ett elitlag. Nytt för i år är att uppgradera spelarna så de passar ditt lag. Till skillnad från säg FIFA där bra spelare har bra värden så kan du relativt snabbt få kända spelare i Madden men de är ganska mediokra. Genom träning kan de bli bättre innan de blir superstars. Ganska kul att ha en spelare som Steve Young nästan från första början och se honom bli bättre och bättre desto längre jag spelade.

Och vill du ha en berättelse kan du gå till Longshot: Homecoming. Här följer vi två spelare Devin Wade och Colt Cruise som kämpar för att komma till NFL och få spela för ett lag. Det tar ungefär fyra timmar att spela igenom och är underhållande men klichéfyllt.

Madden NFL 19 är ett bra spel för fans av amerikansk fotboll. EA Sport har utvecklat spelet rejält sedan jag spelade det sist för fyra år sedan och det känns som man äntligen börja komma tillbaka där man var för 15 år sedan.

Amerikansk fotboll är en liten sport här i Sverige trots upprepade försök att få sporten att växa under de sista 20 åren. Men de som gillar sporten här är dedikerade och både ser och pratar gärna om sporten. Och varje år spelar många av oss också Madden. För mig började Madden på allvar runt 2000. Jag hade följt sporten i nästan tio år men det var då jag på allvar tog stegen in och började spela också. Amerikansk fotboll är den ganska komplex sport och det gör att Madden om man så önskar kan vara ett komplex spel. Jag älskade…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.