Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

Den gängse uppfattningen när det gäller spel som baseras på filmlicenser är att de är hastverk av undermålig kvalitet som endast produceras för att kunna slå mynt av en aktuell biografpremiär. Madagascar 3: Europe’s Most Wanted är inget undantag.

I Madagascar 3: Europe’s Most Wanted får vi följa våra fyrfota vänner när de färdas mellan olika städer i hopp om att kunna återvända till sitt älskade New York. Under resans gång får du utföra olika uppdrag som oftast går ut på att samla in olika föremål som pingvinen Skipper behöver. Alex, Marty, Gloria och Melman har alla olika egenskaper och för att lyckas lägga vantarna på prylarna gäller det att samarbeta och utnyttja deras enskilda talanger. När du väl har utfört Skippers uppdrag är stadens utmaningar avklarade och det blir dags för en våghalsig stuntshow bestående av plattformshoppande på hög höjd, samt ett efterföljande cirkusuppträde som låter dig ta del av en handfull minispel. På pappret låter detta kanske inte så tokigt, men i praktiken så är spelet extremt repetitivt och fantasilöst. Kreativitet och variation har definitivt inte varit ledord som utvecklarna arbetat utifrån när de snickrat ihop Madagascar 3: Europe’s Most Wanted.

Även om spelet är baserat på en aktuell film så struntar spelutvecklarna i att försöka presentera en sammanhängande story och nöjer sig istället med lösryckta och ytterst mediokra spelmoment som saknar underhållningsvärde. Vi får några mellansekvenser där chimpansen Phil försöker berätta en beklagansvärd ursäkt till handling, medan den helgalna kung Julien dyker upp och fånar sig. Men inte ens detta har de lyckats med då humorn faller platt och levereras utan den känsla och timing som man hittar i filmerna.

Spelet lider dessutom av en hel del tekniska brister. Grafiken är daterad med stela animationer, platt ljussättning och polygonfattiga modeller. Ljuddesignen är nästan obefintlig och bjuder främst på loopade melodislingor och trista ljudeffekter. Den som bestämde att människorna som befolkar städernas gator måste vråla av skräck så fort man närmar sig dem förtjänar dessutom en extra åthutning. Irriterande är bara förnamnet och för att dämpa den annalkande huvudvärken stänger jag snart av ljudet och vrider istället upp radion.

Om jag ska försöka hitta något positivt med Madagascar 3: Europe’s Most Wanted så får det bli möjligheten att spela tillsammans med en kamrat. Det är alltid trevligt när barnspel uppmuntrar till samarbete och utvecklarna gjorde helt rätt i att bygga spelmomenten kring detta. Dessvärre så var det också det enda de lyckades få rätt.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.