Mad Men – Säsong 6

Börjar Matthew Weiner ha formulerat allt som finns att säga om konsumtionspsykologi? Kanske. Då är det ju tur att det fortfarande finns ändlöst med fantastisk tragedi i karaktärerna att gotta sig åt.

Mad Men (Season 6)

Jag har även recenserat Mad Men – Säsong 5 vilket väl kanske kan vara av intresse att läsa om man är nyfiken på serien.

När vi återknyter bekantskapen med Mad Men lackar det mot jul och livet som reklammakare har sin stilla gång för samtliga. Don Draper dricker än mer än tidigare samtidigt som han inleder en affär med grannfrun, Roger Sterling ägnar sig åt psykoterapi och Peggy Olsen trivs med livet som det kreativa ankaret hos Ted Chaugh på en annan byrå. När två större klienter börjar tveka i samband med att SCDP ska börsnoteras ger de sig efter en riktigt stor fisk i Chevrolet, men Don inser snart att enda chansen att få dem på kroken är att göra en radikal förändring. Samtidigt genomgår USA som nation förändringar, kriget i Vietnam rasar vidare och Martin Luther King blir skjuten.

Mad Men S06 03

Om den föregående säsongen var seriens dittills ljusaste, trots att en huvudkaraktär tog livet av sig, blir det många nyanser mörkare här. Även om det händer väldigt mycket i världen runt om dem, så fokuserar man än ännu större utsträckning på att borra sig in i karaktärernas allra mörkaste vrår. Som vanligt fortsätter man att vrida och vända på Don Draper, som på något vis fortfarande känns intressant. Nya pusselbitar om hans uppväxt strösslas in och sättet han behandlar kvinnorna i sin omgivning blir ännu tydligare, där man på något vis kan förstå hans agerande utan att på något sätt sympatisera med honom. Han dricker dessutom mer än någonsin och börjar allt mer drabbas av konsekvenserna. Trots att han är en notoriskt otrogen suput som ändå inte tvekar att behandla sin hustru illa av svartsjuka, vill man hela tiden ha mer av karaktären. Scenen där han berättar om hur han kände sig tvungen att låtsas älska sina barn hör till säsongens allra starkaste ögonblick. Det lilla jag sett av Jon Hamm i andra filmer har inte imponerat, men här är han perfekt och jag kan inte tänka mig att serien skulle fungera så bra som den gör utan honom.

mad-men-recap-13may13-02Även om livet inte är någon dans på rosor för Don, är det nog Pete Campbell som verkligen gör en Golgatavandring under den sjätte säsongen. Man sitter å ena sidan och irriterar sig på honom och känner att allt elände som drabbar honom är ganska välförtjänt, samtidigt som man lider över hur det inte verkar finnas någon gräns på eländet. Precis som tidigare är Mad Men nog den serie som har bäst känsla för att placera sina karaktärer i fruktansvärt ångestframkallande situationer, utan att för den skull göra en så stor grej av det. Det får hela tiden glida förbi utan att man slår på stora trumman och för mig får det genast en mycket starkare effekt då. Pete är även den som får mest att göra med en av de nya stjärnorna på kontoret, Bob Benson, en präktigt lismande Norman Bates-typ som man aldrig riktigt vet var man har, men som alltid verkar vara beredd att bjuda på en kopp nyinköpt kaffe. Förhoppningsvis får vi se mer av honom i kommande säsonger.

MM_612_JA_0402_0331Det jag tycker serien lyckas så snyggt med när den väljer att i allt större utsträckning fokusera på karaktärerna psykologiska djup snarare än att analysera konsumtionssamhället utifrån olika perspektiv, är hur den prickar in allmängiltiga känslor. Även om den handlar om människor med helt andra ambitioner än mig, som lever en helt annan typ av liv i en helt annan tidsepok, är det förvånansvärt lätt att identifiera sig. Det blir heller aldrig banalt eller allt för generellt, utan med ett djup som känns väldigt trovärdigt. Sättet den även lurar in mig som man att tänka tankar om hur bekvämt livet ändå verkade vara på den tiden och nästan börjar avundas dem, innan insikten om hur vedervärdigt snedvridna strukturerna är, fungerar effektivt. För visst gillar alla att sitta i soffan och skämmas lite över hur man ibland instinktivt känner? Serien tvingar en att fundera och ifrågasätta sin egen position på ett sjukt elegant vis, något den gjort sedan från start.

Mad Men S06 02

Visuellt bjuds man fortfarande på mängder med godis, både i det kyliga fotot och i de genomarbetade scenerierna. Fascinationen som serien visar för kläder, möbler och annat tidstypiskt är ungefär lika stor som i föregående säsong. Man väljer ofta lite större och öppnare bilder för att verkligen visa hur hur ett rum ser ut med alla detaljer. Risken finns att det kan bli en massa nostalgiskt designonanerande, men än så länge är det en alldeles för välskriven och välregisserad serie för att riskera den landminan. På Blu-ray ser den även riktigt bra ut, med tydliga färger och vass skärpa. Tekniskt sett har jag inget att invända mot, men på extramaterialsfronten är det frustrerande tunt och består enbart av två featurettes. Den ena handlar om någon slags drogliberal psykoterapi som verkar ha dykt upp under den senare delen av 60-talet, men jag orkade inte se mer än några minuter av den. I den andra får vi höra en del prat om hur de gick tillväga för att återskapa tiden då säsongen utspelar sig, men utan speciellt mycket engagemang, så jag såg inte klart den heller.

Abundance-of-Facial-Hair-Mad-Men-Favorite-LooksDen sjätte säsongen är ångestfylld, välskriven och minst lika engagerande som någon av de tidigare. Mad Men befäster sin position som den starkaste dramaserien just nu och det är bara att börja den långa väntan på nästa säsong. Pete Campbells öde och stigande hårfäste fick mig nästan att hoppas på att få se honom utvecklas i åtminstone tio år till.

 

Börjar Matthew Weiner ha formulerat allt som finns att säga om konsumtionspsykologi? Kanske. Då är det ju tur att det fortfarande finns ändlöst med fantastisk tragedi i karaktärerna att gotta sig åt. Jag har även recenserat Mad Men - Säsong 5 vilket väl kanske kan vara av intresse att läsa om man är nyfiken på serien. När vi återknyter bekantskapen med Mad Men lackar det mot jul och livet som reklammakare har sin stilla gång för samtliga. Don Draper dricker än mer än tidigare samtidigt som han inleder en affär med grannfrun, Roger Sterling ägnar sig åt psykoterapi och Peggy…

Review Overview

Betyg

80

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.