Mad Max Collection

Mad Max var Mel Gibsons genombrott. Filmen blev en dundersuccé i Australien och det bestämdes att det skulle göras en uppföljare. Den kunde inte heta Mad Max 2 i Hollywood, där man inte kände till den första filmen, så istället fick den titeln The Road Warrior internationellt. Den tredje filmen hade dock Mad Max i titeln igen.

madmax01

Jag tillhör den första VHS-generationen. Även om det dröjde innan det kom en videobandspelare till föräldrahemmet fanns det ju kompisar som hade utrustningen. Debatten gick tung kring videovåldet i början av 80-talet och även om inte just Mad Max var en av de filmer som var mest debatterade, skulle censurens knivar göra stora ingrepp i filmerna innan de nådde den svenska marknaden. Och huruvida de verkligen nådde till Sverige under 80-talet är för mig oklart. Jag vet att jag såg den andra filmen, den som fick heta the Road Warrior och att jag också såg den tredje filmen, men den första filmen har jag inget som helst minne av.

madmax04

Filmerna har en progression. I den första filmen som utspelar sig kort efter katastrofen finns vissa samhällsstrukturer kvar intakta. Polisväsendet finns men även där märks det att reglerna inte alls är lika rättssäkra som innan katastrofen. Laglösa gäng härjar på vägarna, men samhället har inte kraschat helt. Max Rockatansky ger sig ut på vägarna med sin familj, något som ska förändra hans värld och framtid. I den andra filmen har oljeförråden sinat och bränsle är värt mer än guld. Bränsle är något att dö för, något att döda för. Nu är samhällets funktioner helt borta och den starkes lag gäller. Kring en oljekälla har en grupp samlats, men ett laglöst gäng under ledningen av den enorme Humungus ansätter oljestaden. I den tredje filmen har samhället på nytt börjat växa fram. Denna gång med andra maktstrukturer och andra regler. Brist på bränsle råder fortfarande och människor är en handelsvara som vilken annan. I Bytarstaden härskar dels Aunty Entity (Tina Turner) och dels duon Master-Blaster som kontrollerar den grisbaserade bränsleutvinningen. Max får uppdraget att döda Blaster för att Aunty ska kunna kontrollera Master.

Max börjar som polis men övergår redan i första filmen till att bli ensamvargen Mad Max, som sedan är den bärande karaktären i de kommande filmerna.

madmax03

Hur står sig filmerna nu efter 30 år? Jo, förvånansvärt bra. Mel Gibson är visserligen filmernas stjärna, men ska jag vara riktigt ärlig är det egentligen inte mycket till rollprestation. Replikerna är få, men den berömda intensiva blicken finns där redan i den första filmen. Mest intryck förutom Gibson gör den nya zeeländske skådespelaren Bruce Spence som spelar flygaren i två av filmerna. Sångerskan Tina Turner är med och gör inte bort sig direkt, men hennes största bidrag är nog ändå ledmotivet till den tredje filmen: We Don´t Need Another Hero blev en stor hit för sångerskan.

Specialeffekterna är gjorda utan datorkraft, men fungerar bra ändå. Filmerna var så pass realistiska i sitt våld att censuren totalförbjöd den första filmen och jag minns att den första DVD-utgåvan som släpptes av den andra filmen var klippt flera minuter. Nu trettio år senare är det som visas inte särskilt uppseendeväckande och vi har sett betydligt värre saker på skärmen redan. Om de visuella effekterna fungerar bra, så är det lite värre med ljudeffekterna som känns b-aktiga och billiga. Soundtracken i sig är dock helt godkända. Den första filmen har både den dubbade varianten och originalvarianten med engelska med australisk accent.

På det stora hela är Mad Max-trilogin värd att se. Jag har någon form av nostalgiskt förhållande till filmerna och det var en glädje att återse dem.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.