Macken – Tv-serien på scen

När jag var liten så lyssnade jag ofta på Macken på vinyl, såg serien på tv och VHS. Jag och mina kusiner till och med lekte Roy & Roger när vi var små. När jag gick i femman så fick jag då den briljanta idén att, inför vinterns spex på skolan, sätta upp Macken på scen. Vad jag vet så finns inte mycket dokumenterat, förutom ett tidningsklipp i en bok här hemma. Året kan ha varit 98-99 någon gång. 2016 så flyttade GAS Macken upp på scenen, och nu finns den för allmän beskådning på Blu-ray. 

Jan Rippe som Roger och Anders Eriksson som Roy

Roy och Roger är två bröder som driver en verkstad och mack där många märkliga karaktärer dyker upp, däribland två män från kommunens stadsplaneringskontor som meddelar att Macken måste rivas på grund av den nya motorvägen. Bröderna är inte alls intresserad av detta. Men det är inte deras enda bekymmer. En vit opel är försvunnen, en beige man irrar runt i verkstaden och flera andra karaktärer ställer till det för bröderna. 

I föreställningen har Peter Rangmar och Kerstin Granlund bytts ut till Lasse Beischer och Charlotte Strandberg. Rangmar avled 1997 och Granlund har tagit steget bakom kameran/scenen. Beischer gör sina roller mycket bra och påminner väldigt mycket om Rangmars. Strandberg gör väl också sina roller bra, men Granlund gör det bättre. Tror att jag har svårt för hennes gälla röst och därför tycker mindre om hennes prestation. 

Knut Agnred och Lasse Beischer har problem med sin bil

I övriga roller så ser vi originalmedlemmarna, dock större, tunnhårigare och rynkigare, men det är riktigt underhållande att se dem göra dessa karaktärer på nytt, 30 år senare. De har bantat ner serien för att den ska kunna passa, längdmässigt, på scen. Jag tycker att de har sållat ut det som går att sålla ut och behållit de absolut bästa delarna. Scenrekvisitan har de lyckats mycket bra med och skiftar enkelt mellan verkstaden och macken genom en mekanism som höjer upp macken från golvet. Det är kul att se publiken sitta där med sina Roy-mössor och sjunga med till dessa kultförklarade låtar. 

Vad gäller själva utgåvan så levererar den bra ljud och bild och innehåller även en bonusskiva med karaoke, Sing-a-long och musikvideos. Extradisken är på dvd och håller inte alls samma bildkvalitet som huvudskivan, men fyller sin funktion för den som vill skråla med till någon av låtarna från serien. 

När jag var liten så lyssnade jag ofta på Macken på vinyl, såg serien på tv och VHS. Jag och mina kusiner till och med lekte Roy & Roger när vi var små. När jag gick i femman så fick jag då den briljanta idén att, inför vinterns spex på skolan, sätta upp Macken på scen. Vad jag vet så finns inte mycket dokumenterat, förutom ett tidningsklipp i en bok här hemma. Året kan ha varit 98-99 någon gång. 2016 så flyttade GAS Macken upp på scenen, och nu finns den för allmän beskådning på Blu-ray.  Jan Rippe som Roger…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.